mailheader_900
2021-05-28

#SaveSheikhJarrah

I veckan som gick var USA:s utrikesminister Antony Blinken på besök i Israel. Han är den högste representanten för den nya amerikanska administrationen att hittills besöka Israel, ett besök som skedde i skuggan av det 11 dagar långa kriget som utkämpades mellan Israel och den palestinska terroristorganisationen Hamas tidigare i maj. Besöket gav flera fingervisningar om hur USA:s president Joe Biden planerar att förhålla sig till Israel under kommande fyra år. Flera punkter är viktiga att nämna, exempelvis USA:s fortsatta stöd till Israels villkorslösa rätt att försvara sig, men också president Bidens tydliga ambition att helt återgå till det mer neutrala förhållningssättet till Israel och den palestinska myndigheten som USA hade under Barack Obamas administration 2009-2017. Under besöket meddelade han bland annat att USA kommer att återöppna sitt konsulat i Jerusalem, vilket kommer att vara verksamt parallellt med ambassaden men vars syfte kommer att vara att representera USA i de områden på Västbanken som kontrolleras av den palestinska myndigheten.

Under resan hem intervjuades han av nyhetssajten Axios, en intervju som fick rubriken “Exklusivt: Vräkning av palestinier kan åter utlösa konflikten, varnar Blinken”. Han syftade alltså på stadsdelen Sheikh Jarrah i östra Jerusalem, som jag skrev om två dagar innan det senaste våldsutbrottet. I början av juni blir ödet för de arabiska familjerna som riskerar att vräkas åter aktuellt, för då kommer fallet åter upp inför Israels högsta domstol.

Jag skrev som sagt om detta för knappt tre veckor sedan, och jag välkomnar alla som inte har läst min analys (en till hyperlänk: nu har du ingen ursäkt längre) att göra det, då detaljerna i konfliktens bakgrund ofta helt försvinner från nyhetsrapporteringen. Jag tycker emellertid att det vore viktigt att göra ett litet tillägg, eller kanske snarare ett klargörande, då poängen här är värd att upprepas om och om igen, tills ingen längre kan ursäkta sig med att de inget visste eller inte förstod, och det är detta: det Blinken varnade för är exakt - exakt på pricken - hur den palestinska terroristorganisationen Hamas vill att konflikten ska utmålas i media och förstås av allmänheten. När Israel kastar ut stackars palestinier från deras hus blir Hamas förbannade och börjar skjuta raketer, och det är inte utan att vi själva kan sympatisera med deras vrede, eller hur? Så då vore det ju fantastiskt bra om Israel kunde låta bli att kasta ut palestinier från deras hus. För då kommer lugnet att hålla. Idiotsäkert, eller hur?

Nu är det emellertid så att Hamas fullständigt skiter i om palestinier blir hemlösa eller till och med dör. Enligt Israels försvarsstyrkor IDF avfyrade Hamas mer än 4300 raketer och granater mot Israel under det senaste kriget, och av dem landade inte mindre än 680 inne i Gaza. Hur många palestinska civila som dödades av dessa raketer kommer förmodligen aldrig att bli helt klarlagt, men klart är att det var betydligt fler än antalet israeler som dödades av Hamas raketer. Hur många av de hundratals hus som förstördes i Gaza under kriget förstördes av Hamas raketer kommer inte heller någonsin att bli känt, men klart är att det är många, många gånger fler än de fyra hus i östra Jerusalem som den här konflikten påstås handla om. Ett “lite märkligt” sätt att lösa problem, eller hur? Lite som att dränka katten innan badet: det blir ju så mycket lättare då.

Men nu är ju inte Hamas dumma i huvudet, så varför håller de på så här? Dispyten i Sheikh Jarrah är fundamentalt enkel att lösa: araberna som bor i huset måste betala hyra. Hamas skulle kunna stå för notan, om de nu bryr sig så mycket. Eller vem som helst: med tanke på hur många miljoner människor som skriver #SaveSheikhJarrah på sociala medier borde det vara hur enkelt som helst att samla ihop pengar och hjälpa dem. Och vips skulle alla vara glada, förutom ett försvinnande litet antal israeliska ultranationalister, som skulle skrika och härja lite innan de skulle få ett ordentligt kok stryk av gränspolisen och sedan lomma hem igen.

Men Hamas vill inte betala hyran och de vill absolut inte att någon annan ska göra det heller. De vill nämligen inte lösa den här konflikten. De vill istället tvinga Israel till reträtt, tvinga landet att säga att det saknar jurisdiktion i Östra Jerusalem. Och om Hamas genom att hota med raketkrig lyckas förhindra att Israel implementerar högsta domstolens beslut att marken som Sheikh Jarrah ligger på köptes av judar 1875, visar terroristerna att de i praktiken har makten där istället för Israel. Samma sak gäller naturligtvis för Tempelberget, där Hamas också försöker implementera sina regler och hota med raketkrig om Israel bryter mot dem.

När USA:s utrikesminister accepterar Hamas resonemang låter han sig alltså luras att i praktiken ta frånta Israel kontrollen över östra Jerusalem och ge den till Hamas. Alla andra som skriver #SaveSheikhJarrah på sociala medier när de emellanåt tar en paus från att klubba ner judar på stan i Stockholm, New York eller London låter sig naturligtvis också luras, men de gör det å andra sidan med en obegränsad iver.

Paul Widen

Jerusalem
Detta nyhetsbrev är skickat till leila.wikholm@telia.com.
MailPoet