Tungt regn över södra Israel

En israelisk raket slår ut ett terroristmål i Gaza.

Igår kväll strax före midnatt avfyrade palestinska terrorister i Gaza tre industritillverkade Katyusha-raketer mot Israel. De slog ner en bit öster om Ashdod (exakta nedslagsplatser rapporteras aldrig, eftersom terroristerna då kan finkalibrera nästa attack), minst 30 kilometer från Gaza. Sirenen som varnar för raket- och flygattacker aktiverades så långt norrut som Rehovot, 45 kilometer nordost om det terroristkontrollerade Gaza, vilket tyder på att nedslagsplatsen för åtminstone en av raketerna var närmare den staden än Ashdod.

I vanlig ordning vände TT:s notis på händelseförloppet. “Israeliska flygräder mot Gaza” står det att läsa i den feta rubriken, följt av en ingress om att “det lågintensiva kriget mellan det Hamasstyrda Gaza och Israel har flammat upp igen,” som om avfyrandet av en industritillverkad raket mot oskyldiga civila liksom hände av sig självt. Men inte ens här upphör TT:s manipulationer: “Efter en palestinsk raket [sic] utförde Israel på torsdagsmorgonen flera flygräder.” Meningen är inte bara tendentiös, utan är dessutom skriven på dålig svenska. Men TT fortsätter: “Raketen orsakade inga skador…” Som läsare ska vi alltså nu dra slutsatsen att Israel inte har någon anledning att besvara denna attack mot sin civilbefolkning, eftersom den 20 kg tunga stridsspetsen som genom ett Guds under varken dödade eller skadade någon. Som grädde på moset avslutar TT den lilla notisen med följande mening: “Under natten gick sedan israeliska stridsplan till attack mot “tre terroranläggningar i Gazaremsan samt en vapenfabrik i områdets södra delar”.” TT har som bekant förfinat konsten att använda citationstecken för att signalera att citatinnehållet har en tveksam sanningshalt. Här har man dock inte ens brytt sig om att berätta vem man citerar. Skribenten är så insnöad i sin förljugenhet att han eller hon till och med har förlorat sin finess.

Man undrar hur undermåliga och förvrängda TT:s notiser måste bli innan exempelvis Svenska Dagbladets utrikesredaktör upphör att publicera dem. Inte av kärlek till Israel, utan helt enkelt för att notiserna måste betraktas som uttryck för extremt dålig journalistik. Få ämnen väcker ett så starkt intresse som konflikten mellan Israel och palestinierna. Trots detta är den svenska rapporteringen urusel, och TT:s trams verkar mest fungera som utfyllnad: redaktörerna har helt enkelt inget annat att publicera. Så här får man intryck av att snacket gick igårkväll på en typisk svensk utrikesredaktion: “Shit asså, på Twitter står det något om raketer mot Israel,” säger ansvarige nattredaktör. “Va?” säger kollegan, “Israel släppte väl just 1000 palestinier?” – “Ja, jag fattar ingenting,” säger den förre. “Jaha, nu börjar väl Israel bomba Gaza igen då,” säger nummer två surt. “Det kan du slå dig i backen på,” säger nummer ett och visar kollegan TT:s färska notis. Nattredaktörerna skakar sina huvuden, klickar några gånger på sina tangentbord och vips har hundratusentals svenska nyhetskonsumenter fått ytterligare ett bevis på att Israel är en hämndgirig skurkregim med ett mycket otåligt avtryckarfinger. Turerna kring Michael Jacksons läkare kan de flitiga journalisterna på SvD skriva om ingående och initierat. Orsakssambanden i Mellanöstern? “Det sköter TT.”

Paul Widen, Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 306Det här inlägget:
  • 1189675Läsningar totalt:
  • 94Läsningar idag:
  • 983725Besökare totalt:
  • 90Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen