Kortvarig vrede

Palestinska demonstranter bränner USA:s flagga i Ramalla på Västbanken den 21 september (källa: nrg.co.il)

I skuggan av den internationella atomenergikommissionens (IAEA) senaste rapport om Iran beslutade USA:s kongress i tisdags något överraskande att häva frysningen av 200 miljoner dollar till den palestinska myndigheten. Frysningen trädde i kraft efter att UNESCO:s medlemsländer med stor majoritet valde att erkänna PLO som fullvärdig medlem i organisationen den 31 oktober. Även UNESCO förlorade därmed sin amerikanska finansiering, 60 miljoner dollar om året, vilket utgör 22% av organisationens årsbudget.

Knappt hade det blivit känt att USA häver frysningen av det palestinska biståndet förrän även Israel uppgav att man återupptar utbetalningen av skatter som samlats in å den palestinska myndighetens vägnar, sammanlagt 100 miljoner dollar. Det var med andra ord en ganska kortvarig vrede som blossade upp i förra veckan. Utbetalningarna till UNESCO har däremot inte återupptagits, eftersom det skulle strida mot amerikansk lag. Den palestinska myndigheten kom alltså billigt undan, medan UNESCO rejält tvingas banta sin verksamhet.

I Ramalla gnuggar man nu händerna. Retoriken mot USA hårdnade markant i slutet av sommaren, när den palestinska myndigheten med Mahmoud Abbas i spetsen hårdnackat vidhöll att man hade för avsikt att söka fullt medlemskap i FN och USA svarade med att hota med indraget bistånd. Den 21 september brändes den amerikanska flaggan under en massdemonstration i Ramalla, vilket inte hade kunnat ske utan de palestinska säkerhetsstyrkornas medgivande. Företrädare för den palestinska myndigheten gick så långt som att hävda att de hundratals miljoner dollar man får varje år från USA inte är ens är biståndspengar, utan USA:s “moraliska skyldighet, eftersom de är moraliskt ansvariga för den mänskliga tragedi som har drabbat det palestinska folket sedan nakba [‘katastrofen’, den arabiska benämningen på grundandet av Staten Israel].”

USA och Israel hänvisar nu till varandra när de försöker förklara varför man plötsligt beslutat sig för att återuppta utbetalningen av biståndsmedel och skatteintäkter till den palestinska myndigheten. De största hökarna i den amerikanska kongressen säger att beslutet beror på att Israel inte misstycker. Israel säger i sin tur att man bara följer USA:s exempel.

På ytan ser det alltså ut som om palestinierna kan bryta ingångna avtal, spotta sina välgörare i ansiktet och sedan le i triumf när jänkarna moloket kommer tillbaka med kappsäckar fulla med pengar. Om man gräver lite djupare kan man dock ana att det kanske är något helt annat som pågår här. USA och Israel har tagit ett strategiskt beslut att hålla den palestinska myndigheten under armarna. Om det inte vore för USA:s och Israels bistånd skulle Hamas ta över Västbanken inom loppet av några få veckor. När regionen nu av allt att döma står på randen av ett aldrig tidigare skådat storkrig mellan Israel och Iran tycker sig USA och Israel komma billigt undan när man “bara” behöver betala ut några hundra miljoner dollar till den palestinska myndigheten för att den fronten ska hålla sig lugn. Visst, PLO-pamparna i Ramalla är fräcka och odrägliga, men i sammanhanget är de också ganska ofarliga. Pamparna är inte heller dummare än att de förstår hur läget ligger, vilket betyder att deras fräckhet står i direkt proportion till de friheter de kallt beräknar att de kan ta sig. Man kan vinna billiga politiska poäng genom att avbilda USA:s president Barack Obama som en apa, så varför inte? Det innebär inte att de kommer att vara helt omedgörliga om läget skulle förändras i framtiden.

Paul Widen, Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 83Det här inlägget:
  • 1134436Läsningar totalt:
  • 142Läsningar idag:
  • 933777Besökare totalt:
  • 130Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen