De andra fredsförhandlingarna

I veckan som gick försökte den palestinska myndighetens ordförande Mahmoud Abbas blåsa nytt liv i förhandlingarna mellan hans eget parti Fatah och terroristorganisationen Hamas. I slutet av april i år uppgav som bekant de båda dödsfienderna att de hade försonats, men överenskommelsen föll i bitar när specifika meningsskiljaktigheter började diskuteras. Det visade sig, föga förvånande, att de båda sidorna knappt kunde komma överens om någonting. Förhandlingarna lades därför på is på obestämd tid, men när PLO:s förhoppning om fullt FN-medlemsskap nu ser ut att ha gått om intet har alltså ledarskapet i Fatah än en gång börjat att sondera terrängen.

Förhandlingarna i våras stupade när Hamas insisterade att en samlingsregering inte under några omständigheter skulle få inkludera Salaam Fayyad, den internationellt så högt lovordade och respekterade premiärministern i den palestinska myndigheten. Mahmoud Abbas vägrade för sin del att vika från sitt krav att Fayyad med nödvändighet skulle leda en samlingsregering. Hamas tycks nu ha fått gehör för sina krav på hans avgång, vilket innebär att parterna har tagit ett steg närmare varandra, men målet om försoning är ändå långt ifrån uppnått. Det är trots allt mindre än fem år sedan Hamas i Gaza kastade Fatah-medlemmar från höghus mot en säker död under det korta inbördeskriget mellan de båda grupperna i juni 2007. Den palestinska myndigheten med Fatah i spetsen har för sin del varit den israeliska försvarsmakten mycket behjälplig i jakten på Hamas-terrorister på Västbanken. Många Hamas-medlemmar sitter dessutom i den palestinska myndighetens fängelser, där det rapporteras om tortyr och andra allvarliga missförhållanden.

Detta är bara en del av bakgrunden till den djupa misstron som råder mellan grupperna, men om man ser bortom de mest omedelbara missnöjesanledningarna inser man snabbt att de ideologiska skillnaderna mellan Fatah och Hamas är oöverbryggbara. Fatah är ett sekulärt parti, visserligen med en bakgrund i en tidigare terroriststämplad organisation (PLO) men idag betydligt mer pragmatiskt, om inte alltid i teorin så ändå oftast i praktiken. Hamas är å andra sidan den palestinska grenen av det muslimska brödraskapet, en islamistisk dödskult som inte bara öppet predikar folkmord på judar utan som också försöker göra verklighet av denna ideologi vid varje tillfälle som ges. För Hamas är Fatah nästan lika mycket fiende som Israel. Av taktiska skäl kan Hamas gå med på att krama och småskämta med Fatah framför de internationella journalisternas kameror, men när terroristorganisationen är säker på seger drar man sig alltså inte för att skoningslöst kasta ut Fatahs män från höghus.

Torsdagens toppmöte i Kairo mellan Mahmoud Abbas och Hamasledaren Khaled Mashaal resulterade inte heller i någon konkret överenskommelse. Det talades diffust om ett “partnerskap” och man kom överens om att träffas igen om en månad. En gemensam presskonferens efter toppmötet, för att indikera ett minimum av samförstånd, var det naturligtvis inte tal om.

Israel och det internationella samfundet har hittills förhållit sig avvaktande till det palestinska toppmötet. Mahmoud Abbad har blivit påmind om att Israel, USA och EU kommer att klippa alla politiska och ekonomiska band till den palestinska myndigheten om Hamas skulle komma att ingå i en framtida samlingsregering. I det internationella samfundet är man medveten om att chansen att parterna når en överenskommelse är minimal, vilket gör att man anser det vara onödigt att hetsa upp sig. Att man tolererar den palestinska myndighetens beteende är dock både uppseendeväckande och talande. Uppseendeväckande, eftersom den palestinska myndighetens uttalade avsikt är att sluta sig samman med en internationellt terroriststämplad organisation, vilket borde fördömas i mycket starka och otvetydiga ordalag; Talande, eftersom detta inte sker, vilket är en indikering på hur fundamentalt den palestinska myndigheten har lyckats devalvera sin enda egentliga tillgång: det talade ordet.

Paul Widen, Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 120Det här inlägget:
  • 1189684Läsningar totalt:
  • 103Läsningar idag:
  • 983734Besökare totalt:
  • 99Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen