”Tala mjukt och bär en stor påk.”

James Woolsey

Generalstrejken som utbröt förra onsdagen avblåstes idag tidigt på morgonen sedan parterna enats om en kompromisslösning. Överenskommelsen erbjöd inga stora överraskningar men beräknas kosta skattebetalarna närmare 800 miljoner shekel (nästan en och en halv miljard svenska kronor). Minimilönen höjdes med några hundralappar och ett antal kontraktsarbetare fick fast anställning. De stora och till synes oöverstigliga ekonomiska problemen sköts inte helt oväntat på framtiden, vilket ofta sker i Israel. Man föredrar tillfälliga nödlösningar framför övergripande reformer.

Ett problem som inte bara Israel utan hela världen har skjutit på framtiden är Irans kärnenergiprogram. Irans ledarskap hävdar att det enbart har ett fredligt syfte (energiproduktion och cancerforskning), men allt fler internationella bedömare fruktar att det döljer ett kärnvapenprogram. James Woolsey, före detta chef för den amerikanska säkerhetstjänsten CIA, tillhör dem som menar att situationen idag är akut.
Woolsey besökte nyligen Israel och intervjuades flitigt i israelisk press. Under ett föredrag för internationella journalister i Jerusalem gav han sin mycket allvarliga syn på situationen.

”Världen rör sig i riktning mot en situation som är utomordentligt pressande och viktig,” hävdar han. ”Vi rör oss mot ett strategiskt valögonblick i likhet med det som världen nådde i mitten av 1930-talet, då man valde att ge vika för Hitler istället för att konfrontera honom.”

Parallellen till Hitler är inte menad som en retorisk överdrift: Woolsey fortsätter i samma spår och pekar på de tydliga likheterna mellan dagens situation och den som rådde i Europa åren innan Andra världskriget. ”Om ni lyssnar till och läser det Khameni och Ahmadinejad säger och skriver, då ser ni att det motsvarar det Hitler sa och skrev på 1920- och 30-talen. Deras argument har två övergripande punkter: 1. Döda judarna; 2. Dominera din region, genom erövring om det är nödvändigt, annars inte.”

James Woolsey menar att USA omgående måste sätta mycket hård press på Iran, dels genom förlamande ekonomiska sanktioner, och dels genom att hjälpa den syriska oppositionen att störta diktatorn Bashar Assad, Irans enda allierade i regionen med utantag av terroristorganisationen Hizballa i Libanon. Dessutom föreslår Woolsey att president Barack Obama bör följa den doktrin som förespråkades av Theodore Roosevelt, som var USA:s president mellan 1901 och 1909: Tala mjukt och bär på en stor påk. ”USA bör omedelbart skicka fem hangarfartyg till Indiska oceanen, samt B1 och B2 bombplan till Diego Garcia-basen eller till Guam,” säger Woolsey. ”USA:s president behöver inte säga någonting. Istället för att tala mjukt och bära på en stor påk, som Teddy Roosevelt sa, bör han bära en stor påk och inte säga ett ord. Även utan långa tal skulle det bli tydligt för Iran att en utdragen bombningskampanj, inte bara ett enskilt angrepp, skulle rikta sig mot det Revolutionära gardet i alla dess manifestationer.”

Just det Revolutionära gardet ser James Woolsey som det primära målet, inte bara för en eventuell militär attack, utan också för sanktioner. Gardet är en fristående gren av Irans armé och har sitt ursprung i en paramilitär grupp som växte fram under den iranska revolutionen. Bland Irans befolkning har det mer än något annat kommit att bli en symbol för regimens förtryck. Woolsey är visserligen mycket kritisk till hur president Obama har bedrivit sin utrikespolitik, inte minst i förhållande till Iran, men han menar ändå att historien ger oss anledning att vara hoppfulla. ”Winston Churchill sa som bekant att amerikanerna alltid gör rätt, men att detta tyvärr bara sker efter att de har uttömt alla andra möjligheter. Vi har i flera år varit upptagna med att uttömma värdelösa möjligheter. Vi kanske nu äntligen har vaknat upp. Jag hoppas att det är i rätt tid.”

Paul Widen, Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 153Det här inlägget:
  • 1325519Läsningar totalt:
  • 1Läsningar idag:
  • 1112311Besökare totalt:
  • 1Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen