Några ord beträffande Israels påstådda förstörelse av EU-finansierade biståndsprojekt

Västbanken

EU:s utrikesministermöte under måndagen gav Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Cecila Uddén ännu ett tillfälle att presentera sina israelfientliga vanföreställningar som om de vore nyheter. “Israel förstör EU-finansierade biståndsprojekt,” påstår hon. Cecilia Uddén förklarar Israels beteende genom att hänvisa till en icke namngiven “expert från FN”, som i tidningen The Guardian skulle ha påstått att Israel “systematisk förstör el- och vattenprojekt i syfte att göra livet så surt för palestinierna att de ger upp och flyttar.” Uddéns slutsats överensstämmer visserligen med uppgifter som förekommit i hundratals år om att judar förgiftar brunnar, men låt oss ändå ta en lite närmare titt för att se om hennes argument håller tätt.

Resten av uppgifterna i reportaget kommer från FN-organet OCHA, vilket dock Cecilia Uddén inte nämner. OCHA hamnade nyligen i blåsväder när dess jerusalemchef Khulood Badawi spred en bild på Twitter där en palestinsk man bär på ett blodigt barn. Badawi påstod att barnet hade dödats av israeliska soldater. Det visade sig dock att bilden var tagen redan 2006 och att flickan hade dött i en trafikolycka. Trots Israels protester sitter Khulood Badawi kvar på sin OCHA-post, utan att ens ha bett om ursäkt. Man kan därför utgå från att hennes bristande omdöme och dokumenterade entusiasm för att sprida fördomar om Israel spelade en roll i OCHA-rapporten som ligger till grund för Cecilia Uddéns reportage.

Enligt OCHA-rapporten ska Israel ha förstört över 60 EU-finansierade biståndsprojekt på Område C på Västbanken sedan början av 2011. Uppdelningen av Västbanken i Område A, B och C definierades i osloavtalet mellan Israel och PLO och har därför samma status som internationell lag. Område C styrs av Israel och om någon vill bygga något på detta område, vare sig de är judar eller araber, måste de först få tillstånd från israeliska myndigheter. Om byggtillstånd saknas sker det som sker i alla civilicerade länder när det byggs utan tillstånd: myndigheterna kliver in och river bygget.

Med tanke på att OCHA avlönar en dokumenterad lögnare har vi all anledning att betvivla organisationens uppgifter om antalet förstörda biståndsprojekt. Låt oss dock för argumentets skull anta att över 60 EU-finansierade biståndsprojekt har förstörts av Israel sedan januari 2011. Detta skulle innebära att EU systematiskt ignorerar Israels överhöghet på Område C, som genom osloavtalet har stöd i internationell lag. Det man alltså i så fall bör uppröras över är att EU:s biståndspengar går till projekt som medvetet bryter mot gällande lag.

I Cecilia Uddéns reportage påstås det vidare att Israel rutinmässigt avslår palestinska ansökningar om bygglov i Område C. Israels utrikesministerium skickade under måndagen ut ett pressmeddelande där man uppgav att 119 biståndsprojekt godkändes under 2011 i Område C. Vem har rätt? Bevisbördan torde i detta fall ligga på Cecilia Uddén. Eller tycker Sveriges Radio att hon kan få sitta i sitt lyxhotell i Kairo och säga vad hon vill?

Om vi avslutningsvis återgår till den anonyma “experten från FN” som i likhet med den beprövade “grönsakshandlaren i Gaza” fungerar som Cecilia Uddéns språkrör: Sedan 1967, då Israel segrade i ett försvarskrig mot sina folkmordiska grannar och erövrade fiendens uppmarschområden har det med israelisk hjälp byggts över 30 universitet och högskolor på Västbanken och i Gaza. Medellivslängden har ökat markant och barnadödligheten har minskat drastiskt. När Israel tog över Västbanken fanns det bara el- och vattennät i de större palestinska städerna: idag har en överväldigande majoritet av palestinierna tillgång till el och vatten, till skillnad från befolkningen på landsbygden i de omgivande arabländerna. Om Israel hade för avsikt att göra livet surt för palestinierna för att få dem att flytta måste man tillstå att Israels folkfördrivningspolicy de senaste 45 åren lämnar en hel del övrigt att önska.

Paul Widen, Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera

Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 172Det här inlägget:
  • 1030376Läsningar totalt:
  • 249Läsningar idag:
  • 842327Besökare totalt:
  • 238Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen