Över 80 raketer på en dag

Skador från en raketattack i södra Israel (bild: IDF)

Än en gång har raketterrorn från Gaza mot Israel trappats upp, med över 80 raketer bara under onsdagen. Minst fem personer rapporteras ha skadats i attackerna, varav två allvarligt. Samtidigt uppges tillståndet för den israeliske officeren Ziv Shilon vara fortsatt allvarligt men stablit. Shilon skadades svårt av en improviserad bomb som utlöstes under tisdagskvällen på gränsen mellan Israel och Gaza. Terroristorganisationen PFLP tog på sig ansvaret för den attacken, medan Hamas uppgav sig ligga bakom flera av raketattackerna. Att Hamas tar på sig ansvaret för attacker mot Israel hör till ovanligheterna, då terroristorganisationen oftast försöker hålla låg profil och låta andra grupper utföra attacker.

Skolor i södra Israel som ligger inom räckhåll för terroristernas raketer höll stängt idag. Allmänheten uppmanades att hålla sig i närheten av skyddsrum. Raketterrorn har blivit en del av vardagen: under 2012 har över 600 raketer avfyrats från Gaza mot Israel, alltså mer än två om dagen i genomsnitt.

Den senaste upptrappningen sammanföll med Qatars emir, sheikh Hamad ibn Khalifa al-Thanis statsbesök i Gaza, som inleddes igår. Emiren är det första statsöverhuvudet som besökt Gaza sedan Hamas våldsamma kupp för över fem år sedan. Till skillnad från Ship to Gaza-deltagarna valde emiren att resa in till Gaza via gränsövergången till Egypten, som alltså är helt öppen. Under sitt besök lovade han att skänka 400 miljoner dollar i bistånd till Gaza, en donation som kom mycket lägligt för Hamas, eftersom terroristganisationen förlorade sitt ekonomiska stöd från Iran när den nyligen valde att inte stödja Bashar Assads regim i det syriska inbördeskriget. Ship to Gaza uppges å andra sidan helt ha saknat humanitärt bistånd.

Emirens besök tycks inledningsvis ha begränsat IDF:s reaktion på raketattackerna, vilket emellertid förnekades av Israels försvarsminister Ehud Barak. Under natten mellan tisdagen och onsdagen attackerade dock det israeliska flygvapnet flera terroristpatruller. Fyra terrorister uppgavs ha dödats i separata attacker och ytterligare åtta skadades. Samtidigt visade det israeliska raketförsvarssystemet Järnkupolen än en gång prov på sin duglighet: under onsdagen sköts åtta raketer ner innan de nådde sina mål i Israel

Israels premiärminister Binyamin Netanyahu och flera andra höga beslutsfattare försäkrade under onsdagen att Israel kommer att reagera mycket hårdare om raketattackerna fortsätter. Situationen i södra Israel beskrevs som oacceptabel och IDF upprepade sitt mantra att Hamas bär det yttersta ansvaret för all terroristaktivitet i Gaza. Den bittra sanningen är dock att det israeliska ledarskapet inte förväntar sig att attackerna helt ska upphöra, bara att de återgår till en nivå som gör att de inte längre dominerar den israeliska nyhetsrapporteringen. Det spelar ingen roll hur ofta försvarsministern säger att situationen är oacceptabel: faktum är att han och resten av det israeliska ledarskapet i över tio år har accepterat en konstant, lågfrekvent raketterror med sporadiska upptrappningar. I takt med att situationen förvärras, tolereras allt mer omfattande attacker. Israel väljer konsekvent att bemöta det strategiska hotet från Hamas i Gaza med taktiska motattacker som aldrig helt kommer att undanröja hotet, bara tillfälligt justera balansen.

Paul Widen

Efrat, Israel

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 148Det här inlägget:
  • 1325512Läsningar totalt:
  • 97Läsningar idag:
  • 1112304Besökare totalt:
  • 93Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen