Dag 5: Halva Israels befolkning i skyddsrum

 

Raketförsvarssystemet Järnkupolen (foto: IDF)

Under dagen har raketlarmet aktiverats två gånger i Tel Aviv, senast nu ikväll strax efter klockan 19. Båda gångerna uppges de inkommande raketerna ha skjutits ner av raketförsvarssystemet Järnkupolen. Befolkningen uppmanas att hålla trapphus olåsta så att förbipasserande fort ska kunna söka skydd när raketlarmet ljuder.

Närmare 1000 raketer har avfyrats mot Israel sedan Operation Molnstod inleddes i onsdags. Drygt en tredjedel av raketerna har skjutits ner av Järnkupolen, men 3.5 miljoner människor har ändå tvingats ner i skyddsrum. Antalet döda fortsätter att vara lågt i Israel (3), men antalet skadade ökar ständigt. I Gaza uppges minst 52 människor ha dödats, varav 33 var stridande terrorister.

Det är inte bara israeliska medborgare som drabbas av terroristernas raketer, utan också palestinska civila i Gaza. Sedan i onsdags har nästan 100 raketer inte nått sina mål i Israel utan istället landat inne i det tätbefolkade Gaza. I fredags morse dödades exempelvis Mahmoud Sadallah, 4 år gammal, av en förlupen raket. Hamas lade genast skulden på Israel och nyhetsbyrån AP kablade ut bilder som visade hur Hamas-ledaren Ismail Haniyeh och Egyptens premiärminister Hesham Kandil (som var på blixtvisit) kysser pojkens lik. AP:s artikel uppgav dock att pojken hade dödats klockan 8:30 samma morgon, då Israel upprätthöll en vapenvila som en gest mot den besökande egyptiska toppolitikern. Tidningen The Telegraph uppgav även att experter från Palestinska centret för mänskliga rättigheter som hade besökt platsen där pojken dödades hade hävdat att explosionen hade orsakats av en palestinsk raket.

IDF fortsätter att angripa mål i Gaza och förstör systematiskt terroristorganisationernas vapenlager, smugglingstunnlar, avfyrningsramper, kommunikationscentraler, kort sagt hela deras infrastruktur. Attackerna pågår dygnet runt, vilket rimligtvis har en utmattande och demoraliserande effekt på terroristerna. Samtidigt eliminerar IDF omsorgsfullt terroristorganisationernas högsta befäl, samt alla aktiva raketpatruller. De som fortfarande är kvar vid liv inser att deras dagar är räknade och beter sig därför alltmer desperat.

Raketattackerna mot Tel Aviv och Jerusalem kan tolkas som just desperation: terroristerna skjuter allt de har eftersom loppet redan är kört. Trots att dessa raketer antingen sköts ner eller landade utan att orsaka någon skada tycks de ha haft en betydande inverkan på världsopinionen. Tel Aviv uppfattas som en världsmetropol och Jerusalem väcker ofta väldigt starka känslor även hos människor som inte betraktar sig som religiösa. När nu plötsligt dessa två städer hotas av raketer tycks det vara betydligt svårare för omvärlden att sympatisera med terroristerna. Tel Aviv är för likt övriga världsmetropoler för att folk ska kunna skaka av sig det som händer här: det blir liksom märkligt personligt.

Detta märks också bland de världsledare som har uttryckt sitt stöd för Israel. Både USA och EU har entydigt lagt skulden för konflikten på Hamas och betonar att Israel har rätt att försvara sig. Skarp kritik har visserligen riktits mot Israel också: Syrien, Sudan och Iran var först ute, tätt följda av Turkiet och Egypten. Mönsterländer i demokrati och mänskliga rättigheter, alltså.

Paul Widen, Efrat

 


Senaste inläggen
Prenumerera

Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 122Det här inlägget:
  • 1020370Läsningar totalt:
  • 196Läsningar idag:
  • 834730Besökare totalt:
  • 178Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen