Dag 6: Rykten om eldupphör trots ihållande raketregn

Israeliska barn springer mot ett skyddsrum när raketlarmet ljuder (foto: IDF)

Igår rapporterades det att indirekta samtal mellan Israel och terroristorganisationen Hamas om eldupphör hade brutit samman, då parterna “stod för långt ifrån varandra”. Som villkor för ett eldupphör krävde Israel att Hamas går med på en 15-årig vapenvila samt upphör att smuggla in vapen i Gaza. Hamas krävde för sin del att Israel ovillkorligt skulle upphöra sina flygattacker. Att säga att de båda parterna “står för långt ifrån varandra” är alltså en tämligen absurd underdrift.

Nu ikväll uppges de indirekta samtalen ha återupptagits. Det verkar inte troligt att de båda parterna ska komma överens denna gången heller. Hamas har lidit svåra förluster, både av manskap, vapenlager och infrastruktur, och Israel fortsätter att smula sönder organisationen med konstanta flygattacker. Hamas skulle naturligtvis välkomna ett omedelbart slut på dessa attacker men måste först kunna visa hemmaopinionen någon form av krigsframgång som gör att organisationen inte framstår som en svårt sargad förlorare som ber om nåd. Israel skulle naturligtvis också välkomna ett omedelbart slut på terroristernas raketattacker (120 raketer bara idag), men måste också först kunna visa att man faktiskt har åstakommit något konkret under de senaste sex dagarna. Om man inte kan visa att en radikal förändring har kommit till stånd i Hamas inställning till Israel kommer även det israeliska ledarskapet att uppfattas som förlorare av den inhemska opinionen.

Hamasledaren Khaled Mashaal sa idag under en presskonferens i Kairo att Israels mobilisering av marktrupper längs med gränsen till Gaza bara är en bluff menad att skrämma Hamas till underkastelse. “Hade du velat invadera hade du redan gjort det,” sa han till de församlade journalisterna i en utmaning riktad mot Israels premiärminister Binyamin Netanyahu. En markinvasion med tiotusentals soldater är dock en mycket komplicerad sak, speciellt eftersom Israel strävar efter att minimera de egna förlusterna, samt även minimera de palestinska civila förlusterna. Att låta en markinvasion föregås av en eller ett par veckors massiva flyganfall är därför en mycket rimlig strategi: det är lättare att segra över en utmattad och redan hårt slagen fiende.

Den internationella pressen på Israel har dock ökat de senaste dagarna i takt med att de palestinska dödssifforna har stigit. I skrivande stund har 90 palestinier dödats, varav ungefär hälften uppges ha varit civila. Från ett juridiskt perspektiv påverkar inte den civila dödssiffran Israels rätt att fortsätta attackera terroristmål i Gaza, men världsopinionens stöd minskar fort när oskyldiga människor kommer till skada. Inom Hamas är man väl medveten om detta faktum och försöker därför maximera de egna civila förlusterna genom att exempelvis placera raketlager i civila bostadsområden.

Trots att Israels belackare formligen kokar över av vrede och spyr galla i media och under demonstrationer till stöd för Gaza är det viktigt att inse att Israel fortfarande har ett mycket starkt stöd från ett antal världsledare med nyckelroller (här ingår per definition inte Carl Bildt). De som bränner israeliska flaggor och skanderar antisemitiska slagord i exempelvis Göteborg må vara högljudda, men de är lyckligt nog nästan helt maktlösa. Värre är det naturligtvis när etablerade medier i påstått opartisk nyhetsförmedling istället ägnar sig åt antiisraelisk propaganda, eftersom alltför många människor helt okritiskt accepterar den verklighetsbeskrivning som de blir matade med av exempelvis Sveriges Television och Sveriges Radio. Man kan bara hoppas att mer välinformerade svenska nyhetskonsumenter anmäler varje övertramp till Granskningsnämnden, så att nyhetsproducenterna tvingas ägna sig det som är deras uppgift: att förmedla saklig information och balanserad analys av det som sker.

Paul Widen, Efrat


Senaste inläggen
Prenumerera

Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 82Det här inlägget:
  • 1020363Läsningar totalt:
  • 189Läsningar idag:
  • 834724Besökare totalt:
  • 172Besökare idag:
  • 3Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen