Den sjunde dagen: lite mer personligt

Yosef Fartuk, 18, dödades idag i en raketattack i södra Israel.

Goda nyheter: idag visade det sig att sirenen som varnar för inkommande raketer och/eller flyganfall här i Efrat nu fungerar. Jag höll på att byta min sons blöja när sirenen började tjuta strax efter klockan 14. Efter att raskt ha lyft upp honom (och även slitit med mig en ren blöja) skyndade jag till vårt skyddsrum, där vi sedan blev sittandes i tio minuter. Nu ikväll varnar civiförsvaret alla som bor inom räckhåll för de Gaza-baserade terroristernas raketer att sannolikheten för ytterligare raketer under natten är stor, då det florerar rykten om att Israel och Hamas har kommit överens om ett eldupphör som ska träda ikraft inom några timmar. Om detta sker återstår naturligtvis att se, men innan det sker lär Hamas vilja visa hemmapubliken att man har fått in några fullträffar. Således är våra sängar i skyddsrummet återigen bäddade. Det är en bitter ironi att förhandlingar om ett eldupphör faktiskt ökar risken för raketattacker.

Raketen som tillfälligt avbröt eftermiddagens blöjbyte slog ner i eller strax intill en palestinsk by som ligger tillräckligt nära där jag bor för att både ses och höras. Tidiga rapporter gjorde gällande att minst en person hade dödats, men detta verkar sedan ha tystats ner. Ett par timmar senare rapporterades det om ett palestinskt upplopp i samma by och att en israelisk soldat hade skadats, men även detta försvann sedan ur fokus i nyhetsflödet. Israeliska myndigheter gör allt de kan för att hålla exakta nedslagsplatser hemliga, vilket i det här fallet tycks innebära att uppgifter om antalet döda och skadade också är belagda med militärcensur.

Under eftermiddagen skadades en 18-årig israelisk soldat svårt av raketsplitter i närheten av Gaza och under kvällen avled han av sina skador. Han hette Yosef Fartuk och kom från bosättningen Emanuel. Minst tre personer skadades i samma attack och nu under kvällen rapporteras det att ytterligare en av dem har avlidit. I närheten av Be’er Sheva dödades ännu en israelisk medborgare i en raketattack under eftermiddagen.

FN:s Generalsekreterare Ban Ki-moon kom idag på blixtvisit till Israel och för en kort stund sedan anlände även USA:s utrikesminister Hillary Clinton. De hoppas kunna medla mellan parterna för att få till stånd ett eldupphör. Israel uppges därför tillfälligt ha bordlagt sina invasionsplaner men fortsätter att angripa terroristmål i Gaza, där dödssiffran har stigit till över 130. Sedan Operation Molnstod inleddes har Hamas även avrättat sju palestinier anklagade för spioneri för Israels räkning, sex av dem idag på morgonen. Utländska journalister på plats har bevittnat hur de misstänkta kollaboratörernas lik sedan släpades efter motorcyklar längs med Gazas gator.

Under en presskonferens nu ikväll med Israels president Shimon Peres sa Ban Ki-moon bland annat att civila förluster i Gaza är “oacceptabla under alla omständigheter” och att “den övergripande och omedelbara angelägenheten nu är säkerhet och välbefinnande för Israels och Gazas befolkning”. Hans första påstående är inte sant, i alla fall inte från ett juridiskt perspektiv: om civila dör som ett oavsiktligt resultat av en legitim krigshandling föreligger det inte någon juridisk skuld. Det är därför bara löjligt att säga att detta skulle vara oacceptabelt, även om det naturligtvis är oerhört tragiskt när detta händer. Ban Ki-moons andra påstående är direkt oroväckande, att den övergripande och omedelbara angelägenheten just nu är säkerhet och välbefinnande för Israels och Gazas befolkning. Hur vore det om Ban Ki-moon istället sa att han stöder FN-medlemslandet Israel i dess kamp mot en öppet folkmordisk fiende som är ett skolboksexempel på ren och skär ondska? Bakom världsledarnas floskler om fred döljer sig alltså en hårresande ynkedom, en ovilja att konfrontera ondska eller ens att peka ut ondska när den kör förbi på en motorcykel och släpar ett lik efter sig, bokstavligt talat.

Paul Widen, Efrat

 


Senaste inläggen
Prenumerera

Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 92Det här inlägget:
  • 1020363Läsningar totalt:
  • 189Läsningar idag:
  • 834724Besökare totalt:
  • 172Besökare idag:
  • 3Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen