Dag 8: vapenvila

Försvarsminister Ehud Barak i israelisk TV ikväll. Texten på skärmen lyder: “Eldupphör har inletts. Raketlarm i Be’er Sheva.”

En vapenvila mellan Israel och Hamas trädde formellt i kraft klockan 21:00 lokal tid. Minst 20 raketer har avfyrats av terrorister i Gaza sedan dess. Nu under kvällen avled dessutom ytterligare en israelisk medborgare som skadades svårt i en raketattack tidigare under dagen.

Under den tidiga eftermiddagen exploderade en bomb på en stadsbuss i Tel Aviv. 21 människor skadades, varav en svårt. Personen eller personerna som planterade bomben jagades av polis under eftermiddagen och kvällen. Två personer uppges hittills ha gripits. Hamas och Islamiska Jihad tog gemensamt på sig ansvaret för terrorattentatet. I Gaza jublade folk på gatorna när de nåddes av nyheten om attacken.

Israels ledarskap hävdar att man har uppnått de mål man formulerade när man inledde Operation Molnstod. 70 procent av Israels befolkning anser dock att man borde ha fortsatt flygattackerna mot Hamas och övriga terroristorganisationer i Gaza. Ett djupt missnöje har lägrat sig över landet. De som cyniskt påstod att premiärminister Binyamin Netanyahu inledde kriget för att kunna ta hem segern i valet om mindre än två månader insåg inte att det inte räcker med att inleda ett krig för att bli omvald: man måste vinna kriget också. Känslan i Israel ikväll är att Israels ledarskap valde att inte vinna denna omgång. Befolkningen i Sderot, Ashkelon och Kiryat Malachi, som har drabbades hårt av raketattacker, demonstrerar ikväll mot regeringsbeslutet och håller plakat där det står “Folket kräver en markoperation”.

Israels beslut kan förstås på olika sätt. Dels är Binyamin Netanyahu en mycket försiktig politiker som föredrar att bevara status quo i nästan alla lägen. Det är visserligen mycket snack, men väldigt lite hockey. Att avbryta den militära operationen innan den utvecklades till en landinvasion gör att han kan hävda att han är både stark och kompromissvillig. Han slipper dessutom att bemöda sig med frågan om vem som skulle ha tagit över efter Hamas om IDF faktiskt gick in i Gaza och gjorde rent hus.

En annan sak att ta i beaktande är stämningen i hela regionen, där folkopinionen är förgiftad av ett okuvligt hat mot Israel. När Israel inleder en massiv militär operation är det svårt för de arabiska ledarna att kontrollera den egna befolkningen och förhindra att extrema grupper vinner terräng. Israel har därför ett mycket begränsat handlingsutrymme, eftersom en lokal konflikt lätt kan blossa upp och bli en regional konflikt.

Ytterligare en aspekt som lär ha spelat en roll i regeringens beslut om vapenvila är hotet från Iran. Operation Molnstod distraherade världen från detta betydligt allvarligare hot. Det är möjligt att USA:s president Barack Obama på något sätt gav Binyamin Netanyahu garantier beträffande detta i utbyte mot att Israel nu går med på en vapenvila med Hamas.

Den mest generösa tolkningen av vad jag själv anser vara ett enormt svek mot den egna befolkningen är att Israels ledarskap gick med på vapenvilan för att man kallt räknar med att terroristerna kommer att bryta den. Eller som Abba Eban, Israels utrikesminister på 1960- och 70-talen, brukade säga: “Araberna missar aldrig en chans att missa en chans.” När detta sker kommer Israel att åtnjuta en ökad internationell legitimitet, vilket vissa anser att man behöver innan man inleder en markoffensiv.

Paul Widen, Efrat


Senaste inläggen
Prenumerera

Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 168Det här inlägget:
  • 1020384Läsningar totalt:
  • 210Läsningar idag:
  • 834741Besökare totalt:
  • 189Besökare idag:
  • 3Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen