I valet och kvalet

Imorgon är det allmän helgdag i Israel, då alla medborgare går man ur huse för att rösta i parlamentsvalet. Underskriven har återigen varit oförlåtligt sparsam med rapporterna från Israel, men tar nu ett stadigt tag om bloggtyglarna för att komma igång igen med sina syrliga depescher. Och vad vore bättre att börja med än en liten situationsrapport kring oppinionsläget?

I fredags publicerades de sista oppinionsundersökningarna innan valet. En hel industri av förstå-sig-påare har de senaste veckorna arbetat dygnet runt för att försöka tolka resultaten av alla undersökningar som har gjorts. En viktig faktor som gör det svårt att ställa en säker valprognos är den mycket höga andelen röstberättigade (minst 25 procent) som ännu inte har bestämt vem de tänker rösta på. Överraskningarna imorgon kan därför bli många, men ungefär så här ligger partierna till bland de som uppger att de har bestämt sig vem de tänker rösta på:

Likud/Yisrael Beitenu, som har bedrivit en gemensam valkampanj, ser ut att få 33-34 av 120 mandat. Oppinionssiffrorna för de båda regeringspartierna har stadigt gått utför de senaste veckorna. I valet 2009 fick de tillsammans 42 mandat.

HaAvodah, Arbetarpartiet, förväntas ta hem 17-18 mandat, upp från 13 i valet 2009. Den nya partiledaren Shelly Yachimovich har andat nytt liv i det gamla partiet som helt dominerade den politiska scenen i Israel i flera decennier.

HaBayit HaYehudi, det nationalreligiösa partiet, är valrörelsens tveklöst största överraskning och ser ut att gå från ynka tre mandat till mellan 13 och 14, uppenbarligen till stor del på Likuds bekostnad. Partiets karismatiska nya partiledare Naftali Bennett har inom loppet av några få månader lyckats revolutionera partiets image och locka många unga väljare.

Yesh Atid, det nya, liberala centerpartiet under ledning av den populära journalisten Yair Lapid, verkar kunna säkra mellan 11-12 mandat.

Shas, det sefardiska ultraortodoxa partiet, ligger kvar på 11 mandat.

Hatnuah (“Rörelsen”) kallas det sprillans nya centerpartiet som leds av Tzipi Livni, Israels svar på Mona Sahlin. 2009 var Livni partiledare för Kadima, som faktiskt blev största parti med 28 mandat. Trots detta lyckades hon inte forma en regering, vilket gjorde att uppdraget istället tillföll Binyamin Netanyahu, vars parti bara hade vunnit 27 mandat. Denna bittra förlust, i kombination med Kadimas avsaknad av ideologisk substans, gjorde att Livni lyckades skrämma bort merparten av sina väljare innan hon till slut fick sparken i mars 2012. (Hennes efterträdare Shaul Mofaz såg till att skrämma bort resten av väljarna när han anslöt sig till en kortlivad koalitionsregering en och en halv månad senare: Kadima beräknas få två mandat i morgondagens val.) Livnis nya parti genererade inledningsvis rubriker och väljarstöd men ligger i de senaste oppinionsundersökningarna och tröskar runt sex, sju mandat, bara strax över det sekulära vänsterpartiet Meretz och det ultraortodoxa ashkenaziska partiet Yahadut HaTorah.

Strax över tvåprocentsspärren har vi som vanligt de arabiska kommunist- och missnöjespartierna Hadash (fyra mandat), Balad (fyra mandat) och Förenade arablistan (tre mandat). I år svävar dessutom det ogenerat arabfientliga Otzma LeYisrael (“Styrka till Israel”) precis över tröskeln, med tre välkända extremister högst upp på valsedeln. Detta gör även det i min mening djupt underskattade partiet Am Shalem, med den politiska vilden Haim Amsalem i spetsen, som fokuserar på att hitta lösningar på de stora utmaningar som det israeliska civilsamhället står inför, exempelvis den växande fattigdomen och motsättningarna mellan religiösa och sekulära judar.

Det nyvalda Knesset kommer att mötas för första gången den 5 mars och den nya regeringen måste sedan bildas innan den 20 mars. Min gissning i nuläget är att Likud/Yisrael Beitenu som största parti bildar en koalitionsregering tillsammans med HaBayit HaYehudi och Yesh Atid, förutsatt förstås att de tillsammans vinner minst 61 mandat.

Paul Widen, Efrat


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 100Det här inlägget:
  • 1077065Läsningar totalt:
  • 208Läsningar idag:
  • 882895Besökare totalt:
  • 197Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen