Än en gång vankas det val i Israel

Rabbi David Stav (i blå kippa) i samtal med Zvhil-chassider

Rabbi David Stav (i blå kippa) i samtal med Zvhil-chassider

Inom en månad (olkart exakt när) förväntas två kandidater att utses till Israels nya chefsrabbiner. Val till chefsrabbinatet sker vart tionde år av en kommitté bestående av representanter från regeringen, kommunledningar, samt ett antal rabbiner. Anledningen till att det inte bara finns en utan två chefsrabbiner är den historiska uppdelningen av judenheten i två generella traditionsriktningar, den sefardiska respektive den ashkenaziska. De båda riktningarna leds därför av varsin representant, som sedan alternerar chefsrabbinatets ordförandepost under den tioåriga mandatperioden.

Det amerikanska nyhetsmagasinet Foreign Policy inkluderade nyligen de nuvarande chefsrabbinerna Shlomo Amar och Yona Metzger i sin lista över världens 500 mest inflytelserika personer. Denna utnämning var kanske en aning förhastad, eftersom de båda rabbinerna egentligen inte besitter så mycket makt, men som symboler och som officiella representanter för judendomen spelar de en viktig roll.

Av förklarliga skäl pågår det därför en bitter maktkamp inför det stundande valet. Det ultraortodoxa religiösa partiet Shas hoppades länge kunna genomdriva en lagändring som skulle göra det möjligt för den nuvarande sefardiska chefsrabbinen Shlomo Amar att väljas till ytterligare en mandatperiod. Shas lierade sig därför med det nationalreligiösa regeringspartiet HaBayit HaYehudi, där en mer konservativ fraktion stöder rabbi Yaakov Ariel. Eftersom chefsrabbinen enligt lag inte får vara äldre än 70 på valdagen och rabbi Ariel redan är 76 år gammal hade HaBayit HaYehudi hoppats genomdriva en egen lagändring för att höja åldersgränsen. De båda religiösa partierna planerade således att rösta på varandras lagförslag, i utbyte mot att ens representanter i valkommittén sedan även röstade på varandras favoritkandidater. Planen gick dock nyligen i stöpet av tekniska orsaker, vilket gör att en helt ny spelplan har öppnat sig.

En person som åtnjuter stor popularitet för posten som ashkenazisk chefsrabbin, både på gräsrotsnivå och inom de mer liberala politiska fraktionerna i Knesset är rabbi David Stav. Han är ordförande i den nationalreligiösa organisationen Tzohar och även stadsrabbin i staden Shoham. Efter att ha misslyckats med sitt förstahandsval ställde sig ett enat HaBayit HaYehudi i söndags bakom hans kandidatur, som redan stöds av regeringspartierna Yesh Atid och HaTnua, samt oppositionspartiet HaAvoda. Även inom det största regeringspartiet Likud höjs nu allt fler röster till stöd för honom.

Rabbi Stav har i närmare ett halvår drivit en framgångsrik valkampanj på Facebook. Genom organisationen Tzohar har han gjort sig känd som en tolerant, sansad och generös ledare, vilket har bidragit till hans popularitet även bland sekulära israeler. I mer konservativa kretsar betraktas han dock som alltför liberal, och vissa bedömare menar att det ideologiska gapet som råder mellan honom och den judiska ultraortodoxin innebär att han riskerar att betraktas som irrelevant av stora delar av Israels religiösa befolkning om han väljs.

Israels chefsrabbinat är dock i akut behov av reform, eftersom det idag kritiseras skoningslöst både från sekulärt och religiöst håll. Nepotism, maktmissbruk och korruption präglar stora delar av verksamheten, vilket gör att förtroendet för institutionen är rekordlågt. Det är ytterst tveksamt om enbart valet av nya chefsrabbiner kommer att lösa de strukturella och ideologiska problem som råder i organisationen, men det är hoppfullt att se ett så stort engagemang i den pågående valrörelsen. Förhoppningsvis kommer de nya chefsrabbinerna att inkluderas i Foreign Policys 500-lista även nästa år, och då verkligen positivt förtjäna utmärkelsen.

Paul Widen

Efrat

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 401Det här inlägget:
  • 1242574Läsningar totalt:
  • 8Läsningar idag:
  • 1034022Besökare totalt:
  • 8Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen