Fullt krig vid Israels tröskel

Ett av UNDOF:s patrullfordon.

Ett av UNDOF:s patrullfordon.

Imorgon inleder Österrike tillbakadragandet av sina 377 FN-soldater från den demilitariserade zonen mellan Israel och Syrien. Beslutet kom i förra veckan efter att hårda strider utkämpats mellan den syriska armén och olika rebellgrupper kring och till och med i den demilitariserade zonen, vilket bedömdes utgöra ett hot mot soldaterna. Därmed försvinner mer än en tredjedel av UNDOF-styrkan, den FN-trupp som har övervakat eldupphöravtalet mellan Israel och Syrien sedan 1974. Filippinernas utrikesminister Albert del Rosario började överväga ett tillbakadragande av de filippinska FN-soldaterna för en månad sedan, men har ännu inte tagit ett beslut i frågan.

Det är naturligtvis lätt att ta sig för pannan när FN-soldater smiter iväg med svansen mellan benen så fort det hettar till, men faktum är att UNDOF är placerad i området på mandat av Israel och Syrien. De båda parternas fulla samarbete med FN-styrkan är en del av överenskommelsen. FN-soldaterna förväntas alltså inte sätta sina liv på spel för att upprätthålla eldupphöravtalet. Det är därför logiskt att Österrike nu har gjort bedömningen att situationen i området är alltför kaotisk för att deras soldaters säkerhet ska kunna garanteras. Det återstår att se vad som krävs för att Indien och Filippinerna ska göra samma bedömning och dra tillbaka sina soldater också.

Österrikes beslut blottlägger den fundamentala svagheten i själva idén med FN:s fredsbevarande styrkor. Det ligger i sakens natur att dessa styrkor bara kan skickas till ett krigsdrabbat område efter att de stridande parterna har nått ett eldupphöravtal samt att de kommer att dra sig tillbaka så fort ett sådant avtal bryts. I det nu aktuella fallet är det alltså Syrien som har brutit mot eldupphöravtalet genom att ha trängt in i det demilitariserade området med pansarvagnar för att attackera rebellgrupper.

Trots UNDOF:s lagstadgade maktlöshet har strykans närvaro i området starkt bidragit till att gränsen mellan Syrien och Israel med väldigt få undantag har varit lugn sedan 1974. Att styrkan nu drastiskt krymper kommer därför att få negativa konsekvenser för säkerhetssituationen i det redan mycket instabila området.

Oavsett om den syriska armén eller någon rebellgrupp vinner striden vid gränsen mellan Syrien och Israel är det svårt att se en enkel återgång till det lugn som präglade området innan utbrottet av det syriska inbördeskriget. Trots att Israel inte är en part i den interna syriska konflikten har både den syriska armén och de olika rebellgrupperna intresse av att provocera fram en israelisk intervention. För att förstå detta måste man komma ihåg att inget arabland har varit mer aktivt, direkt och indirekt, i den arabisk-israeliska konflikten än just Syrien. Alla palestinska terroristorganisationer har vid ett eller annat tillfälle haft sina huvudkontor i Damaskus. Den syriska befolkningen har i flera årtionden hjärntvättats att tro att Staten Israel är roten till allt ont och att Syriens existentiella syfte är kampen mot sionismen. Den syriska regimens motståndare, å andra sidan, domineras nu helt av islamistiska extremister från det muslimska brödraskapet, som utan tillstymmelse till överdrift kan beskrivas som en antisemitisk dödskult. Båda sidor utmålar därför varandra som sionistiska lakejer och ser den pågående konflikten som ett led i den större, övergripande konflikten mot Israel. I Israel fruktar man därför att den segrande parten i inbördeskriget kommer att vända sina vapen mot Israel i samma stund som den interna striden är avklarad. Den tragiska konsekvensen av detta är att man här i Israel helt enkelt hoppas att de båda sidorna kommer att vara upptagna med att döda varandra under överskådlig framtid. Man tar inte parti för någon sida i konflikten, eftersom båda alternativen är dåliga.

Paul Widen

Efrat


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 390Det här inlägget:
  • 1077091Läsningar totalt:
  • 234Läsningar idag:
  • 882920Besökare totalt:
  • 222Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen