Nästan helt meningslös politisk teater

rodfargIsrael frigav igår kväll 26 terroristdömda palestinska fångar som ett led i den inofficiella överenskommelsen med PLO som har utarbetats av USA:s utrikesminister John Kerry. Samtidigt som identiteten på fångarna gjordes känd för allmänheten tidigare i veckan tillkännagav Israels bostadsminister Uri Ariel att nästan 800 nya lägenheter planeras i Östra Jerusalem samt ytterligare knappt 400 på tre olika bosättningsblock på Västbanken.

Israels planer på att bygga hus “problematiserar” fredssamtalen med palestinierna, menar en bekymrad Leif Näslund på SVT och citerar sedan PLO:s styrelseordförande Mahmoud Abbas enträgna uppmaning till Israel att “ge fredsprocessen en chans”. Därmed bevisar Näslund sin och i princip alla svenska journalisters obefintliga insikt i den rådande dynamiken i Mellanöstern. Igår, när svensk media för tredje dagen i rad förfasade sig över att judar planerar att bygga hus, förklarade nämligen John Kerry att både han och Mahmoud Abbas hade blivit informerade om byggplanerna i förväg av Israels premiärminister Binyamin Netanyahu. Kerry sa att planerna gällde “områden som inte påverkar fredskartan”, dvs. judiska bostadsområden i Östra Jerusalem samt de stora bosättingsblocken på Västbanken som ingen sansad bedömare förväntar sig att Israel kommer att evakuera som ett led i ett permanent fredsavtal med PLO. Byggplanerna saknar alltså fullständigt all form av praktisk betydelse, vilket alla människor med ens en minimal insikt i frågan (däribland Mahmoud Abbas) inser.

Om Näslund och kompani hade gjort hemläxan och faktiskt satt sig in i situation hade de insett att det som nu utspelar sig framför våra ögon bara är en del av en noggrannt koreograferad teaterföreställning. För att förstå detta måste vi ta ett par steg tillbaka i händelseförloppet och titta på situationen som rådde för bara några veckor sedan, när en nästan enad kår av Mellanösternexperter var övertygad om att John Kerry inte hade en chans att få igång fredssamtalen mellan Israel och PLO.

En snabb tillbakablick alltså: 2010 lyckades USA:s president Barack Obama med konststycket att vara mer propalestinsk än den palestinska befrielseorganisationens eget ledarskap genom att kräva ett totalt byggstopp på Israels bosättningar, vilket tvingade Mahmoud Abbas att kräva detsamma. Abbas var inte dummare än att han fattade att detta var ett helt orimligt krav, men har kunde inte gärna kräva mindre än vad USA:s president krävde. Därmed körde fredsprocessen fast och i nästan tre år fördes inga officiella samtal mellan parterna. Barack Obama fattade så småningom att han hade begått ett misstag och slutade kräva ett israeliskt byggstopp, men för Mahmoud Abbas vore en liknande kovändning otänkbar: hans politiska motståndare skulle klassa honom som en förrädare. När John Kerry tillträdde som USA:s utrikesminister var han inte sen att fatta att det enda sättet att lösa dödläget var att skaffa fram en stege så att Mahmoud Abbas kunde klättra ner från det träd som Barack Obama hade tvingat honom att klättra upp i.

Den stege John Kerry skaffade fram var frigivningen av 104 palestinska terrorister. Kerry, Netanyahu och Abbas insåg vilket ramaskri detta skulle leda till i Israel: ska vi frige över 100 samvetslösa mördare i utbyte mot att bara återuppta fredssamtalen?! Så här såg de tre ledarnas cyniska kalkyl ut: ju högre man skriker i Israel, ju närmare saken närmar sig en regeringskris, ju mer kommer den palestinska allmänheten att distraheras från det faktum att Mahmoud Abbas inte längre kräver det han mot sin vilja har krävt i nästan tre år: ett byggstopp på Israels bosättningar. Netanyahus pressekreterare gör därför en stor sak av exakt hur råbarkade de just frigivna fångarna är. Och visst, de är verkligen ett gäng otrevliga psykopater, och visst, frigivningen är ett hån mot offren och deras anhöriga, men sett i ett större sammanhang är naturligtvis 100 åldrade mördare mer eller mindre i israeliska fängelser exakt lika irrelevant som… tja, jag vet inte… typ, 1200 lägenheter mer eller mindre i Östra Jerusalem och i bosättningsblocken.

Det ska betonas att det naturligtvis inte finns någon som helst moralisk ekvivalens mellan frigivningen av mördare och byggandet av lägenheter, och självfallet borde varje sund människa bli illamående över att svensk media förfasar sig mer över att judar bygger hus än att palestinska yxmördare firas som frihetkämpar efter hemkomst i Ramalla. Faktum kvarstår dock att det är Israel som friger fångarna, helt frivilligt och utan krav på motprestationer från PLO. Varför visar då plötligt Israel en sådan givmildhet? Därför att gesten saknar praktisk betydelse för Israel, medan den mycket effektivt manipulerar den palestinska folkopinionen så att Mahmoud Abbas kan återvända till förhandlingsbordet med hedern i behåll.

För att den israeliska allmänheten inte ska få för sig att Israel ändå har gått med på Mahmoud Abbas krav på ett byggstopp gör sedan bostadsministern en stor sak av att nästan 1200 nya lägenheter kommer att byggas i Östra Jerusalem och på Västbanken. Med tanke på den själsdödande byråkrati som omger varje litet myrsteg i beslutsprocessen som föregår varje byggprojekt i Israel kan man vara helt säker på att de 1200 lägenheterna antingen inte kommer att stå färdiga förrän 2023, eller att de omfattas av en ursprunglig expansionsplan av befintlig bebyggelse som fick klartecken i slutet av 1970-talet. Återigen: gesten saknar praktisk betydelse, men den manipulerar effektivt den israeliska opinionen.

Idag träffas representanterna för de båda sidorna för andra gången, och de är precis så falskt uppblåsta eller låtsat förödmjukade som omständigheterna kräver. En eloge till John Kerry är helt klart på sin plats.

Paul Widen

Efrat


Senaste inläggen
Prenumerera

Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 602Det här inlägget:
  • 961613Läsningar totalt:
  • 149Läsningar idag:
  • 786013Besökare totalt:
  • 141Besökare idag:
  • 4Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen