Alternativa sanningar

Lögner och åter lögner.

Lögner och åter lögner.

Den 29 augusti publicerade nyhetsportalen Mint Press News (MPN) en rapport från Syrien som gjorde gällande att syriska rebeller var ansvariga för stridsgasattacken i östra Damaskus den 21 augusti. Den saudiarabiska prinsen Bandar bin Sultan ska ha försett ovetande al-Qaida-rebeller med stridsgasen, som rebellerna sedan råkade detonera av misstag. Bara några timmar efter publiceringen av rapporten överbelastades MPN:s nyhetsportal av trafik från nyfikna läsare, vilket gjorde att den sedan låg nere i ett par dagar.

Bland vissa kritiker till USA:s militära interventionsplaner betraktas MPN-rapporten som ett bergfast bevis på att USA antingen försöker manipulera världsopinionen för att få stöd för en attack, eller att USA håller på att manipuleras av andra aktörer för att dras in i det syriska inbördeskriget.

En mängd frågetecken uppstår dock när man börjar gräva i härvan av motstridiga uppgifter. MPN sysslar med en form av politiskt färgad journalistisk aktivism som gör det svårt betrakta den som en tillförlitlig nyhetskälla. Den aktuella rapporten ska ha författats av journalisterna Dale Gavlak och Yahya Ababneh, vilket är ett ganska udda par: Gavlak har i nästan 10 år rapporterat från Mellanöstern för nyhetsbyrån Associated Press (AP), medan Ababneh är en för många helt okänd frilansjournalist som skriver för Al-Quds Al-Arabi. Många som refererar till uppgifterna i rapporten nämner inte MPN och gör istället en stor sak av att Gavlak normalt skriver för AP, men AP verkar inte ens vilja ta i rapportens uppgifter med tång. Samtidigt tycks Gavlaks Twitter-konto ha deaktiverats, och hennes MPN-rapport har inte åtföljts av ytterligare artiklar, trots den massiva uppmärksamheten som den ursprungliga rapporten har fått.

Det är inte bara AP som har valt att inte befatta sig med MPN-rapporten, utan i princip varje nyhetsbyrå som i västvärlden betraktas som tillförlitlig. Däremot citeras rapporten flitigt av ryska medier, iranska regimkontrollerade PressTV, samt bland diverse ”alternativa” nyhetsportaler i USA och Europa som i likhet med MPN sysslar med politisk färgad journalistisk aktivism och som nästan alltid ligger bara ett par musklick bort från sajter ägnade åt ogenerade konspirationsteorier om 9/11-attackerna mot USA och NASA:s fejkade månlandning (den trickfilmades i en Hollywood-studio, om ni inte redan visste det).

Att en mängd konspirationsteoretiker sväljer en story med hull och hår är emellertid inte bevis för att den inte är sann. Även om MPN-rapporten innehåller uppgifter som inte går att bekräfta innehåller den även referenser till seriösa nyhetskällor som The Telegraph och Wall Street Journal som visar vilka enorma insatser som står på spel för Ryssland och Saudiarabien i Syrien. Enligt The Telegraph ska prins Bandar i ett möte med Rysslands president Vladimir Putin ha sagt att han kan garantera att vinter-OS i ryska Sochi inte utsätts för terroristattentat. ”De tjetjenska grupperna som hotar spelens säkerhet kontrolleras av oss,” sa han lakoniskt och föreslog sedan att Ryssland, i utbyte mot OS-beskydd, drar tillbaka sitt stöd till Syriens diktator Bashar Assad. Ren och skär utpressning alltså.

Det finns all anledning att vara djupt skeptisk till MPN-rapporten. Samma djupa skepsis är dock berättigad beträffande den amerikanska administrationens tvärsäkra konstaterande att den syriska regimen bär skulden för stridsgasattacken den 21 augusti. I februari 2003 presenterade USA:s dåvarande utrikesminister Colin Powell bevis i FN:s säkerhetsråd på att Saddam Hussein kontrollerade stora mängder biologiska och kemiska stridsmedel och stod i begrepp att utveckla kärnvapen. Bevisen som framlades då var mer konkreta än de som USA:s nuvarande utrikesminister John Kerry hittills har kunnat presentera, och ändå visade det sig att Saddam Hussein inte hade några massförstörelsevapen alls.

Vi kan alltså inte säga någonting med säkerhet om vad som hände i östra Damaskus den 21 augusti i år. Däremot kan vi konstatera att över 100000 människor har dödats hittills i det syriska inbördeskriget och att den syriska regimen urskiljningslöst har bombat civila områden som kontrolleras av rebeller. Vi kan också konstatera att de syriska rebellernas brutalitet ibland överträffar regimens övergrepp, vilket förklarar omvärldens tveksamhet till en militär intervention. Man är inte så sugen på att sälla sig till rebellgrupper som halshugger katolska präster och sprättar upp liken på syriska soldater för att äta deras hjärtan. Det känns liksom inte helt rätt.

Israels roll i den här ekvationen görs sällan rättvisa i den intensiva nyhetsrapporteringen kring det syriska inbördeskriget. Faktum är att Israels ledarskap har antagit en mycket försiktig hållning till Syrien och vinnlagt sig om att inte dras in i konflikten, eftersom det är omöjligt att förutse vad som skulle hända om Bashar Assad störtas från makten. ”Hellre den djävul man känner än den djävul man inte känner,” har många i det israeliska ledarskapet cyniskt resonerat. Anledningen till att man nu förespråkar en amerikansk intervention beror nästan inte alls på Assad eller stridsgasattacken den 21 augusti, utan nästan helt och hållet på rädslan för att USA:s garantier ska visa sig bara vara tomma ord. Till viss del har Israel alltså låtit sig målas in i samma hörn som USA, där man nu öppet förespråkar en kortsiktig handlingsplan som strider mot både USA:s och Israels långsiktiga intressen. Och därmed infinner sig frågan igen, helt otvunget: hamnade man i den här soppan helt på eget bevåg, eller har man naivt låtit sig manipuleras av Iran och/eller Ryssland och/eller Saudiarabien att ge sig in i en konflikt som omöjligt kan lösas, förbättras, eller ens lindras av en internationell bombningskampanj?

Paul Widen

Efrat

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 834Det här inlägget:
  • 1242579Läsningar totalt:
  • 13Läsningar idag:
  • 1034027Besökare totalt:
  • 13Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen