SvD:s katastrofturism

rodfargSvenska Dagbladet publicerade idag en artikel som besannar alla israelhatares värsta farhågor. Den har allt: hånfull och känslomässigt likgiltig israelisk militär, hemlösa och hjälplösa palestinier som utsätts för oprovocerat israeliskt våld mitt i fredagsbönen, samt beslagtagen humanitär hjälp från Röda Korset. Innan vi ens har börjat läsa artikeln vet vi hur den kommer att sluta. SvD:s nyhetsredaktör och fotografen Yvonne Åsell vill få oss att tro att detta är gedigen journalistik, när det i själva verket är billig katastrofturism vars obefintliga nyhetsvärde uppvägs av att den tendentiösa rubriken kommer att locka till sig en massa musklick, vilket betyder reklamintäkter för SvD.

Artikeln kan sammanfattas så här: palestinier i den av Israels militär demolerade byn Khirbet al-Makhoul, som har bott där sedan ”långt före den israeliska ockupationen”, står i ruinerna av sina forna hem och väntar på en hjälpsändning från Röda Korset. Den hinner knappt lastas av innan israeliska soldater helt oprovocerat skjuter chockgranater på palestinierna och beslagtar hjälpsändningen. Slut.

För de nyhetskonsumenter som inte bara utbrister ”Jälva judar!” och sedan klickar vidare till nästa toppnyhet (exempelvis ”Här är lyxhotellens mest udda jobb”) infinner sig emellertid ett antal fundamentala frågor. Typ, varför. Varför har Israels militär rivit den palestinska byn Khirbet al-Makhoul och varför beslagtar de nu en hjälpsändning från Röda Korset? Och hur rättfärdigas detta av Israel? Svaren på dessa frågor skulle ge artikeln en begriplig bakgrund och sätta händelserna i sitt rätta sammanhang. Men samtidigt skulle artikeln då fråntas allt sitt chockvärde, vilket skulle betyda mindre musklick, dvs. mindre reklampengar till SvD.

Khirbet al-Makhoul ligger i den del av Västbanken som kallas för Area C, vilket innebär att Israel har full civil och militär kontroll, i enlighet med Osloavtalet, och därmed också i enlighet med internationell lag. Israels högsta domstol beslutade i mitten av september att Khirbet al-Makhoul helt saknar byggtillstånd och beordrade att byn skulle rivas, precis på samma sätt som samma domstol alltsomoftast beslutar att israeliska bosättarutposter saknar byggtillstånd och därför måste rivas. Den 9 oktober rev exempelvis israelisk militär bosättarutposten Geulat Tzion, som också låg i Area C och som också saknade byggtillstånd. ”Israeliska myndigheter verkställer ett domstolsbeslut” vore alltså en mer rättvisande rubrik till Yvonne Åsells artikel. Men det vore ju inte lika sexigt.

Märkligt nog skickade inte Röda Korset någon hjälpsändning till de fem judiska familjerna som blev hemlösa efter att israeliska soldater rev deras hus i Geulat Tzion, men om så hade skett kan man vara helt säker på att även den hjälpsändningen hade beslagtagits av militären. Att förse lagbrytare med proviant och byggmaterial är trots allt inte en mänsklig rättighet. Yvonne Åsell vill få oss att tro att hon levererade humanitär hjälp, när hon i själva verket trotsade ett israeliskt domstolsbeslut. Hon var fullt medveten om att Israel, som enligt internationella avtal har ansvar för lag och ordning i området, med största säkerhet skulle upprätthålla lag och ordning genom att konfiskera den så kallade hjälpsändningen. Och vips har hon material för en snaskig artikel.

Jag föreslår att Yvonne Åsell samlar ihop ett gäng frivilliga och bygger upp ett samhälle utan byggtillstånd någonstans i Sverige. Sedan kan hon spela chockad när svenska myndigheter utan nåd river ner det till grunden. Och gissa vad som skulle hända om hon dagen efter skulle dyka upp på samma plats med en lastbil full med mat och byggmaterial? SvD:s nyhetsredaktör vore säkert intresserad av en artikel om hennes upplevelser.

Paul Widen

Efrat

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 1012Det här inlägget:
  • 1316068Läsningar totalt:
  • 117Läsningar idag:
  • 1104260Besökare totalt:
  • 112Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen