Avigdor Liberman frikänd

Avigdor Liberman

Avigdor Liberman

Partiledaren för Yisrael Beitenu Avigdor Liberman frikänds imorse från alla korruptionsanklagelser av tingsrätten i Jerusalem. Det uppmärksammade och utdragna rättsfallet tvingade honom att lämna sin utrikesministerpost i december 2012 när åklagarsidan väckte åtal. Premiärminister Binyamin Netanyahu har sedan dess varit tillförordnad utrikesminister, med avsikt att återlämna den tunga posten till Liberman om denne skulle bli frikänd.

Korruptionsanklagelserna mot Liberman grundades på uppgifter om att han skulle ha befordrat diplomaten Ze’ev Ben Aryeh efter att denne 2008 gav honom ett dokument med hemligstämplad information om ett annat korruptionsfall mot honom (som sedan lades ner i brist på bevis). Liberman hävdade att han förstörde dokumentet så fort han insåg vad det handlade om, dock utan att anmäla Ben Aryeh för dennes juridiska övertramp. Tingsrätten uppgav idag att det inte går att styrka ett direkt samband mellan denna incident och Ben Aryehs befordran ett år senare till ambassadör i Lettland. Domarna ansåg istället att Ben Aryehs egna meriter var en mer sannolik förklaring till hans befordran.

En mycket lättad Avigdor Liberman sågs lämna rättssalen i Jerusalem och uppges sedan ha traskat ner till Västra Muren, där denne i övrigt hårtfört sekuläre politiker fromt tog på sig kippa och bönesjal och bad en liten tackbön till Vårherre. Åklagarsidan lovade att “studera domen ingående” innan man tar beslut om ett eventuellt överklagande.

Alla är förstås inte glada över frikännandet. Liberman är en av Israels mest odiplomatiska politiker, och även om detta har gjort honom väldigt populär på hemmaplan har det tveklöst skadat Israels internationella anseende. Tidningen Maariv skrev igår på ledarplats att Netanyahu inte bör återlämna utrikesministerposten till Liberman. “En man med militanta åsikter och uttalanden som Liberman bör inte vara den som leder Israels utrikesförbindelser och för dialoger med statschefer,” menar ledarskribenten Avraham Tirosh. “Det finns ett behov av en stark, effektiv och engagerad utrikespolitik som kan hantera offentlig diplomati, genomdriva Israels politik, samt odla och stärka landets internationella förbindelser, under ledning av en lämplig minister, inte någon för vilken ministeriet är ett slags jobb för när skolan har slutat för dagen.”

Paul Widen

Efrat

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 230Det här inlägget:
  • 1134438Läsningar totalt:
  • 144Läsningar idag:
  • 933779Besökare totalt:
  • 132Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen