Carl “lite märkligt” Bildt

nuclear explosion“Lite märkligt att Israels premiärminister Netanyahu kan fördöma en möjlig överenskommelse med Iran som ‘dålig’ innan den ens har slutits” (översatt från engelska) skrev Sveriges utrikesminister Carl Bildt på Twitter igår. Uttrycket “lite märkligt” är som bekant en spydig underdrift som överanvänds av svenska politiker och journalister när de vill förlöjliga sina meningsmotståndare.

Låt oss först konstatera varför Netanyahus fördömande inte alls är märkligt. De senaste veckorna har Netanyahu inte öppnat munnen offentligt utan att nämna hotet från Iran. Det finns alltså inget ämne som han ägnar mer tid åt och inget ämne som han är mer insatt i än just hotet från Iran. Förutom de nära diplomatiska förbindelser som han i egenskap av premiärminister och ställföreträdande utrikesminister har med de världsledare som nu förhandlar med Iran, föregicks hans uttalande av flera dagars utdragna samtal med USA:s utrikesminister John Kerry. En stor del av dessa samtal ägnades åt just hotet från Iran. Det är alltså ingen vild gissning att anta att Netanyahu har en mycket klar uppfattning om exakt vad som ligger på bordet i Genève och att det är precis vad han har varnat för: inget omedelbart stopp av Irans urananrikning (i enlighet med FN:s säkerhetsrådsresolution 1929) utan istället en helt betydelselös begränsning av den tillåtna anrikningsgraden till 3.5%, som inom loppet av bara ett par veckor kan anrikas till 90% (vilket krävs för att tillverka ett kärnvapen) tack vare de nya avancerade centrifuger som landet har installerat det senaste året. Ännu mer oroväckande är uppgifter som läckt ut från förhandligarna att det i nuläget bara är Frankrike som kräver att Iran omedelbart upphör med all verksamhet vid plutoniumreaktorn i Arak. Plutonium används bara till en sak: kärnvapen.

I klartext: en diktatur vars ledare drivs av apokalyptiska vanföreställningar och som öppet förespråkar förintelsen av staten Israel ser ut att efter mer än 10 års fruktlösa förhandlingar med världssamfundet nu vara mycket nära en överenskommelse som gör det möjligt för landet att obehindrat fortsätta utvecklingen av kärnvapen. Israels premiärminister fördömer detta i nästan desperata ordalag. Sveriges utrikesminister tycker att det är “lite märkligt”.

Det är inte första gången som Bildt tycker att kroknäsorna i Jerusalem beter sig lite märkligt. Vi minns till exempel hur han efter terroristorganisationen Hamas valseger i de palestinska parlamentsvalet 2006 tyckte att det var “lite märkligt” att han och hans kollegor från EU, efter påtryckningar från Israel, var förhindrade från att träffa representanter för sagda terroristorganisation. Bildts spelade förvåning har alltså en förmåga att spela i händerna på organisationer och regimer vars främsta mål och själva existentiella syfte är att döda så många judar som möjligt. Lite märkligt, eller hur?

Paul Widen

Efrat


Senaste inläggen
Prenumerera

Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 834Det här inlägget:
  • 949994Läsningar totalt:
  • 198Läsningar idag:
  • 775315Besökare totalt:
  • 186Besökare idag:
  • 3Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen