En kritisk palestinsk röst

Bassem Eid

Bassem Eid

Igår höll journalisten och ordföranden i organisationen Palestinian Human Rights Monitoring Group (PHRMG) Bassem Eid ett kort föredrag inför en grupp utländska journalister i Jerusalem. Föredraget handlade framförallt om de hot och trakasserier som palestinska journalister utsätts för av den palstinska myndigheten på Västbanken och Hamasstyret i Gaza, men också om hur den palestinska myndigheten använder biståndspengar i sin pågående maktkamp mot Hamas. Inte helt förvånande var jag den enda svenska journalisten på plats. När svenska bråkstakar vägras inresa till Israel blir det som bekant liv i luckan i svenska medier, men när en palestinsk opinionsbildare exakt samma dag utsätts för dödshot av den med svenska skattepengar finansierade palestinska myndigheten hör man i Sverige inte ett knyst. Här följer en sammanfattning av Bassem Eids föredrag.

“Sedan Hamas tog över makten i Gaza i juni 2007 har tyvärr brott mot mänskliga rättigheter blivit som en sorts tävling mellan de båda styrande makterna, den palestinska myndigheten på Västbanken och Hamasstyret i Gaza. Det är framförallt pressfriheten som kränks.

Problemet är att vi palestinier har börjat politisera den journalistiska etiken. Just nu har vi enligt PHRMG:s uppgifter nio palestinska journalister i fängelse på Västbanken och ytterligare sju palestinska journalister i fängelse i Gaza. I förra veckan inträffade följande: en mycket god vän till mig, Sufian Abu Zaida, som inte är journalist, utan en föreläsare, tillika framstående Fatah-medlem, som 2007 flydde från Gaza till Västbanken, skrev en mycket intressant artikel på sin Facebooksida, eftersom ingen palestinsk tidning var villig att publicera den. Artikeln var mycket kritisk mot en av den palestinska myndighetens ministrar på Västbanken, Mahmoud Al Habbash, religionsministern. Det råder ingen tvekan om att religionsministern är en av de mest korrupta ministrarna på Västbanken, och Sufian Abu Zaida var alltså mycket kritisk mot honom. Dagen därpå körde Abu Zaida till en pool i Ramalla. När han steg ut ur sin bil närmade sig två beväpnade män och sköt omkring 20 kulor in i bilen, när den alltså var tom. Jag är ganska säker på att de inte ville döda honom , inte ens skada honom, men de ville framföra ett budskap. Om något sådant kan drabba en mycket framstående Fatah-medlem när han yttrar sig kritiskt mot den palestinska myndigheten, hur är det då med alla andra? Hur ser då inte verkligheten ut för vanliga palestinska journalister?

De journalister som har gripits av den palestinska myndigheten och därefter släppts efter en vecka eller två veckor eller en månad, eller till och med efter nio månader, ingen av dem har någonsin varit föremål för en förundersölning. Inga åtal har någonsin väcks mot dem och de har aldrig ställts inför rätta. Frågan är alltså varför de överhuvudtaget hamnade i fängelse. Den palestinska myndigheten måste förklara detta, eller helt enkelt kalla det för administrativt förvar. När Israel arresterar palestinier och placerar dem i administrativt förvar blir det ramaskri i det palestinska samhället och alla kallar det för olaga frihetsberövning. Men samtidigt händer detta varje dag på Västbanken under den palestinska myndigheten utan att någon ens knystar om det.

Den palestinska myndigheten håller alltså palestinier i fängsligt förvar utan att förklara varför de sitter i fängsligt förvar. Jag kan förstå det när Hamas beter sig på det sättet, eftersom Hamas vill hålla Gaza i ett stängt skåp och inte vill att folk ska veta vad som verkligen händer i Gaza. Men varför sker detta på Västbanken, där Mahmoud Abbas av det internationella samfundet anses vara en person som försöker åstadkomma demokrati?

Jag anser att internationell media bör ge sitt helhjärtade stöd i kampen för yttrandefrihet på Västbanken, annars kommer området bara bli en liten Fatah-stat. Utländska journalister bör vara i ständig kontakt med palestinska journalister och fokusera på ytterandefrihetsfrågan, denna så viktiga mänskliga rättighet.

I den palestinska ambassaden i Kairo finns det en särskild enhet som har skapats av Mahmoud Abbas med pengar från det internationella samfundet. Denna enhet sysslar med att uppvigla den egyptiska regeringen och egyptisk media mot Hamasstyret i Gaza. Den palestinska myndigheten spenderar en massa pengar på dettta, mot vårt eget folk i Gaza. Och efter att ha uppviglat mot Gaza står de sedan i TV och förespråkar försoning mellan Fatah och Hamas. Så vi vet precis hur man bedrar det internationella samfundet och hur man förskingrar det internationella samfundets pengar. Vi vet det mycket väl. Och vi gör det på ett sätt som faller det internationella samfundet i smaken.

Av allt att döma är Fatah-regeringen i Ramalla mycket nöjd med dagens situation. Det råder ingen tvekan om att att Abbas njuter av förhandlingarna med Israel. Men Abbas kommer aldrig någonsin sluta ett fredsavtal med Israel. Just nu är Abbas på nyheterna. Varje president som kommer till regionen måste åka till Ramalla och besöka Abbas och varje minister som kommer till regionen måste åka till Ramalla och besöka Abbas. Därför njuter han av denna period av förhandlingar, men tro mig, han kommer aldrig, aldrig att underteckna något fredsavtal med Israel. Amerikanerna brukar ibland säga, ‘Om du befinner dig i ett hål i marken, sluta då att gräva.’ Vi palestinier befinner oss för tillfället i ett mycket djupt hål i marken, men vi fortsätter alltjämt att gräva.”

Paul Widen

Efrat

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 607Det här inlägget:
  • 1134059Läsningar totalt:
  • 114Läsningar idag:
  • 933420Besökare totalt:
  • 109Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen