Raketattack mot norra Israel

Israelisk patrull på gränsen till Libanon (foto: Gal Liran, IDF)

Israelisk patrull på gränsen till Libanon (foto: Gal Liran, IDF)

Fem raketer avfyrades imorse från libanesiskt territorium mot norra Israel. Minst en av raketerna slog ner strax utanför staden Kiryat Shmona, dock utan att någon människa kom till skada. De övriga raketerna förefaller inte ha nått över gränsen. Två raketer ska ha landat i närheten av det libanesiska samhället Sarda. Inte heller där uppges någon människa ha kommit till skada.

Israels försvarsstyrkor besvarade omedelbart elden med minst 20 riktade artillerisalvor mot platsen som raketerna hade avfyrats ifrån. IDF:s internationella talesperson Peter Lerner fördömde raketattacken, som han kallade “oursäktlig och oacceptabel”, samt “ett flagrant brott mot Israels suveränitet”. Han betonade att Israel förbehåller sig rätten att försvara sig mot liknande attacker.

I skrivande stund har ingen terroristgrupp ännu tagit på sig ansvaret för attacken. Det yttersta ansvaret ligger emellertid på Libanons regering och landets försvarsstyrkor, vilket också påpekades av Israels försvarsminister Moshe Ya’alon.

Raketen som slog ner i Israel var av sorten som slarvigt kallas Katyusha, en industritillverkad artilleriraket med en kaliber på 122 mm. Storleken på stridsspetsen varierar beroende på modell och kan innehålla allt ifrån 6 till 21 kilo högexplosivt sprängämne. Stridsspetsen kan utan svårighet penetrera tjocka betongmurar och är packad med flera tusen små metallkulor som dödar allt inom en radie på sju meter från nedslagsplatsen.

Ironiskt nog kom morgonens raketattack bara några timmar efter att Israel offentliggjorde namnen på 26 fängslade palestinska terrorister som kommer att friges imorgon måndag. Terroristerna, som är dömda för mord utförda innan Osloavtalet skrevs under 1994, friges i förtid som en förtroendebyggande gest till den Palestinska myndigheten. När man läser listan över de brott som terroristerna har suttit dömda för inser man dock att merparten av deras offer inte var israeliska medborgare, utan palestinier. Kamil Awad Ali Ahmad, exempelvis, är dömd för delaktighet i mordet på den israeliske soldaten Yoram Cohen, men också för att ha kidnappat, torterat och mördat 15 palestinier som han misstänkte för samarbete med israeliska myndigheter. Ytterligare minst tre av de nu snart frigivna terroristerna är dömda för ett eller flera fall av mord på palestinier. Detta tycks dock inte utgöra något hinder för den Palestinska myndighetens planer på att välkomna de morddömda terroristerna som hjältar.

Under lördagskvällen samlades demonstranter utanför premiärminister Binyamin Netanyahus bostad i Jerusalem för att protestera mot frigivningen av terrorister. Många höll i fotografier av anhöriga som mördats i terroristattentat. “Judiskt blod är inte en gest!” ropade demonstranterna bland annat.

Paul Widen

Efrat


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 496Det här inlägget:
  • 733776Läsningar totalt:
  • 80Läsningar idag:
  • 590222Besökare totalt:
  • 70Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen