Väderprognos

En raket avfyras från Gaza (källa: IDF)

En raket avfyras från Gaza (källa: IDF)

På nyårsaftonen 2013 testade den palestinska terroristorganisation Hamas en såkallad M-175-raket. Raketen avfyrades från Gaza och ut mot havet, och den därpå följande explosionen kunde höras i ett mycket stort område, från Netivot till Ashdod. Under Operation gjutet bly i november 2012 avfyrades flera M-175-raketer mot Israel, vilket bland annat innebar att raketlarmet för första gången ljöd i både Jerusalem och Tel Aviv. När det då begav sig sades det att terroristorganisationerna i Gaza kraftigt hade minskat storleken på stridsspetsen för att ge raketen längre räckvidd, vilket förklarade varför skadorna som raketerna orsakade var såpass begränsade. Gazas raketingenjörer är emellertid flitiga små bin, och frågan är nu om raketen som avfyrades på nyårsafton innehöll lika mycket högexplosivt sprängämne som den iransktillverkade Fajr-5, som M-175 är en kopia av: 175 kg, tillräckligt för att jämna ett halvt bostadskvarter med marken.

Provskjutningen av raketen sammanföll med nyheten om Ariel Sharons kraftigt försämrade hälsotillstånd. Den fick därför ett begränsat utrymme i media och betraktades som en sorts icke-nyhet: hypotetiskt betydelsefull (tänk om den hade avfyrats mot Israel) och praktiskt meningslös (den avfyrades trots allt mot havet). Sharons frånfälle igår eftermiddag sammanföll emellertid med ytterligare en raketavfyrning, då en kassamraket under lördagskvällen slog ner inte långt från den gård i Negev som tillhör familjen Sharon. Var och en för sig kan händelserna avfärdas som sammanträffanden, men sammantaget väcker de frågor om vad som nu kan tänkas pågå i huvudet på ledarna för Gazas terroristorganisationer. Om några timmar kommer nämligen en stor mängd israeliska beslutsfattare och internationella dignitärer att samlas vid familjen Sharons gård för att närvara vid begravningen av Israels 11:e premiärminister. Kan man lita på att alla Gazas terrorister lyckas motstå frestelsen att ställa till med kaos genom att avfyra en eller ett par raketer mot begravningen av den för dem så förhatlige Sharon? Förmodligen inte.

Om terroristerna bara vill få nöjet av att i direktsänd TV se israeliska och internationella politiker springa mot närmaste skyddsrum kan de helt enkelt avfyra några kassamraketer i Sharon-farmens allmänna riktning. Även om raketerna skulle genskjutas av det israeliska missilförsvarssystemet Järnkupolen skulle raketlarmet ljuda och förmodligen skapa panik på statsbegravningen. Om de däremot vill ställa till med riktig oreda kan de istället välja att avfyra en eller flera M-175-raketer. Kan de fjärrstyras, som vissa versioner av Fajr-5? Ingen vet med säkerhet.

Allt detta är förstås ren spekulation. Israels reaktion på en sådan raketattack skulle med all säkerhet bli extremt hård, och det är möjligt att terroristerna har tillräckligt med självbevarelsedrift för att helt enkelt sitta på sina händer och låta Israel begrava Ariel Sharon i fred. Men chansen är minst lika stor att någon terrorist saknar denna självbevarelsedrift. Prognosen för morgondagen får därför sägas vara 50-50: lika stor chans för uppehåll som för hårt, hårt raketregn.

Paul Widen

Efrat

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 260Det här inlägget:
  • 1145408Läsningar totalt:
  • 37Läsningar idag:
  • 943756Besökare totalt:
  • 36Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen