Den oavsiktlige antisemiten

Aisar Al Shawabkehs Facebookstatus.

Aisar Al Shawabkehs Facebookstatus.

Ariel Sharons bortgång har som bekant gett världens alla judehatare ett unikt tillfälle att vädra sina åsikter. Ett av de många svenska exemplen på detta är talespersonen för Örebros moské Aisar Al Shawabkeh, som igår haffades med fingrarna i den antisemitiska syltburken. ”Ariel Sharon är död!” skrev han exalterat på Facebook och fortsatte sedan: “En gång när han skulle fira sin födelsedag beordrade han några israeliska soldater att slakta och tömma några palestinska barn på blod. Han skulle använda deras blod till att göra i ordning blodpudding och servera på hans födelsedagskalas. Han har legat i koma sedan 2006. Gud är rättvis!”

Nerikes Allehanda (NA) kontaktar honom för att få en kommentar. Då backar Al Shawabkeh något: “Jag återgav bara en berättelse som berättats länge, men kanske formulerade jag mig på fel sätt.” Just det, ni läste rätt: han kanske formulerade sig på fel sätt. När han på Facebook spred den klassiska antisemitiska dogmen att judar rituellt slaktar ickejudiska barn och dricker deras blod menade han i själva verket att han “kritiserar alla som ger sig på civila och dödar barn”. Berättelsen är för övrigt inte hans egen: Al Shawabkeh hörde den som barn, och för att försäkra sig om sanningshalten gjorde han faktiskt först en sökning på Google och mycket riktigt: Internet bekräftade uppgifterna. Al Shawabkeh bedyrar sedan att han absolut inte är antisemit (“jag har flera judiska vänner”).

NA-journalisten Angela Hanagarth, om man nu ska kalla en antisemitisk medlöpare för journalist, verkar nöja sig med dessa förklaringar, men ber avslutningsvis om ett litet förtydligande: menar alltså Aisar Al Shawabkeh att han nu inte längre själv tar ställning till om Sharon gjort sig skyldig till rituellt bloddrickande? “Jag vet inte om jag tror på att Sharon druckit blod eller inte, det är upp till honom. Min poäng är att han är ansvarig för flera massakrer där väldigt många människoliv gått förlorade.” Sedan upprepar han att han inte är en antisemit. Sedan är artikeln slut.

Så ser alltså svensk “journalistik” ut i början av 2014. Angela Hanagarth är oförmögan eller ovillig att konfrontera Al Shawabkehs antisemitism. Den enda antydan till kritik i hennes frågor rör hans val att ge uttryck för denna typen av åsikter: han är ju trots allt Örebromoskéns officiella talesperson. Är det verkligen lämpligt att då påstå att judar ritualmördar ickejudiska barn och dricker deras blod? Problemet är alltså att han sa det. Vad han sa, å andra sidan, den antisemitiska substansen, anser sig tydligen inte Hanagarth ha anledning att ifrågasätta. Hon nöjer sig med Al Shawabkehs urskuldrande dravel om att Ariel Sharons eventuella vana att dricka blod “är upp till honom”. Och Sharon är ju död, så nu lär vi aldrig få veta hur det egentligen förhöll sig med den saken. Ord står mot ord, så att säga.

Det vore emellertid fel att anklaga Aisar Al Shawabkeh för att ljuga. Att ljuga är att medvetet fara med osanning, och Al Shawabkeh tror uppriktigt att de antisemitiska myterna om Ariel Sharon som han har hört sedan barnsben är sanna. “Mitt inlägg var tänkt att vara rent informatoriskt,” säger han. I det reaktionära träsk som Al Shawabkeh framlever sina dagar betraktas således antisemitiska myter som etablerade faktum. Det riktigt otäcka är alltså inte att Örebromoskéns officiella talesperson ljuger, utan att han lever i Sverige, en nominellt liberal demokrati, och ändå omges av ett intellektuellt klimat som gör att han faktiskt tror att han talar sanning. Hans antisemitiska svamlerier låter alltså rimliga i hans egna öron. Han blir därför helt tagen på sängen av den plötsliga uppmärksamhet som hans uttalande har skapat. Jag, antisemit? Vadå, det är väl allmänt känt att judar dricker blod?

Paul Widen

Efrat

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 1058Det här inlägget:
  • 1134436Läsningar totalt:
  • 142Läsningar idag:
  • 933777Besökare totalt:
  • 130Besökare idag:
  • 3Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen