Raketsalut

Israels generalstabschef Benny Gantz intill Ariel Sharons grav (foto: IDF)

Israels generalstabschef Benny Gantz intill Ariel Sharons grav (foto: IDF)

Palestinska terrorister i Gaza avfyrade igår eftermiddag två raketer mot Israel. Attacken kom bara några minuter efter att begravningsceremonin för Ariel Sharon hade avslutats. Den exakta nedslagsplatsen uppgavs inte, eftersom sådan information skulle hjälpa terroristerna att förbättra raketernas träffsäkerhet. Istället uppgav IDF bara att raketerna hade avfyrats mot regionen Sha’ar HaNegev (där begravningen ägde rum) och att de hade slagit ner på öppna fält strax intill gränsen till Gaza. Inga människor kom till skada.

Tidigare på dagen avfyrades ytterligare två raketer från Gaza, men dessa nådde inte ända fram utan slog istället ner i Hamas-kontrollerat terrotorium.

Attackerna var befarade, vilket gjorde att IDF hade flyttat en av missilförsvarssystemet Järnkupolens pjäser till området innan begravningen. Systemet aktiverades dock inte, då raketernas beräknade nedslagsplatser ansågs ligga tillräckligt långt borta från bebyggelse för att inte utgöra ett hot.

I den israeliska tidningen Ma’ariv skriver idag Yossi Ahimeir att utplaceringen av Järnkupolspjäsen intill Sharons begravningsplats “förmodligen är det tydligaste förkastandet av Sharons testamente”. Platsen för hans sista vila “är utsatt för hot från samma område han själv förstörde och vars blomstrande samhällen han lät rycka upp,” konstaterar Ahimeir kritiskt. Även Yoaz Hendel i tidningen Yediot Aharonot noterar den bittra ironin i att Sharons egen begravning blev en måltavla för Gazas terrorister. “Sharon begick ett misstag när han trodde att utrymningen av de israeliska bosättningarna i Gaza skulle leda till lugn.” Hendel skriver dock att det inte räcker att konstatera att en israelisk reträtt från Västbanken med största sannolikhet skulle leda till samma situation där. De som stöder Israels bosättningar på Västbanken måste formulera ett diplomatiskt alternativ till det nu rådande tänkesättet, menar han, annars kommer misstaget med Gaza att upprepas.

Paul Widen

Efrat

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 419Det här inlägget:
  • 1134440Läsningar totalt:
  • 146Läsningar idag:
  • 933781Besökare totalt:
  • 134Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen