Ultraortodox “miljonmarsch” i Jerusalem

“Den heliga Torahn kommer att segra!” Den officiella loggan för dagens massprotest.

Hundratusentals människor deltar i skrivande stund i en massiv demonstration i Jerusalem för att uttrycka sitt motstånd till ett lagförslag som för första gången i Staten Israels historia kommer att tvinga landets ultraortodoxa män att göra värnplikt. Bakom demonstrationen står företrädare för de tre främsta ultraortodoxa politiska grupperingarna Degel HaTorah, Agudat Yisrael och Shas. I ett gemensamt uttalande i fredags uppmanade de “hela Israels hus” att delta i dagens demonstration. “Vi är förtvivlade och chockade över de styrande myndigheternas avsikt att under ledning av statsministern vanhelga Guds namn och förhindra Torah-studenter från att studera i yeshiva, att inkalla dem i armén med våld och hota dem som vägrar med fängelsestraff,” sa de ledande rabbinerna. “Vi uppfattar denna fråga som ett öppet uppror mot himmelriket och ett religiöst krig, i synnerhet då man avser att kasta Torah-studenter i fängelse, precis som andra mörka regimer genom historien har gjort.”

Stora delar av centrala Jerusalem spärrades av vid lunchtid idag för att ge plats åt alla demonstranter. Även den västra infarten till staden är stängd för trafik medan demonstrationen pågår. 3500 poliser har inkallats för att bevaka ordningen. Tidigare ultraortodoxa demonstrationer har ibland urartat i våldsamma sammandrabbningar och omfattande skadegörelse.

Lagförslaget som är orsaken till dagens protest är ännu inte färdigställt men väntas alltså innehålla en klausul som för första gången kommer att behandla ultraortodoxa värnpliktsvägrare som alla andra judiska värnpliktsvägrare i enlighet med en lag från 1951 som de hittills har varit undantagna ifrån. Därmed kommer det såkallade status quo-avtalet som slöts mellan Israels förste premiärminister David Ben-Gurion och företrädare för den ultraortodoxa organisationen Agudat Yisrael strax innan självständighetsförklaringen 1948 att upphävas. Det är alltså en ödesfråga som Israel står inför, vilket förklarar varför ingendera sida verkar ha för avsikt att spara på krutet. I torsdags hävdade exempelvis husorganet för den chassidiska gruppen Belz att man har påbörjat förberedelser för massemigration från Israel om lagförslaget blir verklighet. USA påstods vara villigt att ge gruppens medlemmar politisk asyl.

Det ultraortodoxa ledarskapets motiv är dock inte riktigt så ädelt som man påstår. Israels många religiösa sionister visar att det är fullt möjligt att kombinera Torah-studier med värnplikt. IDF (Israels försvarsstyrkor) har till och med skapat en speciell infanteribattaljon, Netzach Yehudah, som är skräddarsydd för ultraortodoxa rekryter. Det kompakta motståndet bör förstås mot bakgrund av att det ultraortodoxa ledarskapets politiska makt är beroende av den ultraortodoxa befolkningens forsatta marginalisering i det israeliska samhället. Värnplikt öppnar dörren för högre utbildning och därmed bättre betalda jobb, en integrationsprocess som bryter ner den ghettomentalitet som ledarskapets politiska retorik grundar sig på. Trots den massiva uppslutningen till dagens demonstration är det långt ifrån alla ultraortodoxa som vill fortsätta att leva i fattigdom och marginalisering. Fler och fler inser att det går att kombinera en strikt religiös livsstil med både värnplikt och arbete. Antalet ultraortodoxa som frivilligt låter sig värvas ökar därför varje år. Denna utveckling sker utan fanfarer och massdemonstrationer, vilket gör att den lätt förbises när det ultraortodoxa ledarskapet bussar upp tiotusentals människor till Jerusalem för att protestera. Demonstrationens storlek är dock inte enbart en indikation på ledarskapets fortsatt starka inflytande, utan också på dess desperation: de inser att de håller på att förlora makten.

Paul Widen

Efrat


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 244Det här inlägget:
  • 1085402Läsningar totalt:
  • 27Läsningar idag:
  • 889985Besökare totalt:
  • 25Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen