Katyusharaket slår ner i Be’er Sheva

Tidigt på onsdagsmorgonen avfyrade palestinska terrorister i Gaza katyusharaketer mot städer i södra Israel. En raket slog ner söder om Ashkelon och orsakade inga skador. Ytterligare en raket slog ner i centrala Be’er Sheva och skadade en 56-årig man.

De katyusharaketer som används av palestinska terrorister är industritillverkade i Syrien eller Iran och smugglas in i Gaza genom de tunnlar som grävts under gränsen till Egypten. Till skillnad från de hemmagjorda kassamraketerna har de en god precisionsförmåga, samt en stridsspets med betydligt större sprängladdning. Raketregnet över södra Israel har gått i vågor sedan 2002 och har främst bestått av granater (1 km räckvidd, 1 kg stridsspets) och kassamraketer (5 km räckvidd, 5 kg stridsspets). Att palestinska terrorister nu för andra gången på två veckor har avfyrat katyusharaketer, med en räckvidd på 40 km och med stridsspetsar på minst 20 kg, innebär en dramatisk upptrappning av konflikten.

Natten till onsdagen öppnade det israeliska flygvapnet eld mot en palestinsk terrorist som stod i begrepp att avfyra ytterligare en katyusharaket mot Ashkelon. Terroristen blev det tionde dödsoffret i Gaza under en 24-timmarsperiod: Under tisdagen dödades ytterligare fem terrorister och fyra civila palestinier i separata israeliska attacker mot terroristmål i Gaza. De fyra civilpersonerna dödades när israeliska stridsvagnar öppnade eld mot ett område som hade använts för att avfyra granater mot israeliska gränssamhällen. Israel beklagade de civila förlusterna, men lade skulden på terroristorganisationen Hamas, som tidigare hade tagit på sig ansvar för granatelden och som medvetet avfyrade granaterna i skydd av Gazas civilbefolkning.

Även granatelden trappades upp under helgen, då över 50 granater i kort följd avfyrades mot israeliska gränssamhällen under lördagsmorgonen. Två israeler skadades lindrigt i attackerna. Hamas tog delvis på sig ansvaret för attackerna, som utfördes tillsammans med andra terroristorganisationer i Gaza. Det var första gången på över två år som Hamas officiellt bröt den inofficiella vapenvilan som trädde i kraft efter Operation gjutet bly (Gazakriget) i december 2008-januari 2009. Israel besvarade upptrappningen med att bomba terroristmål i Gaza, bland annat ett träningsläger och flera smugglingstunnlar under gränsen till Egypten. 19 palestinier skadades i attackerna.

Den lågfrekventa krigföringen mellan Hamas och Israel kan lätt te sig kaotisk och motiverad av hämnd, en uppfattning som tyvärr ofta späs på av nyhetsrapporteringen från konflikten. Faktum är dock att granat- och raketattackerna mot Israel sällan är spontana våldsutbrott: de är taktiska handlingar som utgör en del av en större strategi. Ibland är attackerna i själva verket en styrkemätning mellan olika palestinska terroristorganisationer, och har då bara indirekt med Israel att göra. Ibland syftar attackerna till att skapa enhet mellan olika terroristfraktioner och har då inte heller egentligen med Israel att göra. Det övergripande taktiska målet är att sätta skräck i Israels civilbefolkning, medan det strategiska målet är att förinta Staten Israel. Israels motattacker, å andra sidan, är alltid taktiska och syftar till att förhindra attacker eller att avskräcka från framtida attacker. Så länge detta taktiska mål (dvs. skadekontroll) är någorlunda tillfredsställt avstår Israel från att inveckla sig i strategiska operationer (dvs. krig). Det återstår att se om de senaste dagarnas upptrappning är en tillfällig avvikelse i de palestinska terroristorganisationernas taktik, eller om de gör sig redo för en strategiskt omvälvande urladdning.

Paul Widen, Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 209Det här inlägget:
  • 1085398Läsningar totalt:
  • 23Läsningar idag:
  • 889981Besökare totalt:
  • 21Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen