Israel namnger två misstänkta kidnappare

Amar Abu-Eisha och Marwan Kawasmeh

Amar Abu-Eisha och Marwan Kawasmeh

”En kort tid efter kidnappningen hävdade jag att personerna som låg bakom den är Hamas-terrorister,” sa Israels premiärminister Binyamin Netanyahu ikväll under en ceremoni för nyexaminerade flygvapenpiloter. ”Idag har också Israels säkerhetstjänst mycket riktigt offentliggjort namnen på två av förövarna av detta vidriga brott. Jag förväntar mig nu att president Abbas, som gjorde ett viktigt uttalande i Saudiarabien, ska stå vid sina ord och bryta sin pakt med terroristorganisationen Hamas, som kidnappar barn och förespråkar förintelsen av Staten Israel.”

Namnen på de två misstänkta kidnapparna är Marwan Kawasmeh, 29, och Amar Abu-Eisha, 33, båda hemmahörande i Hebron. De har inte setts till sedan kidnappningen för exakt två veckor sedan. Båda männen är knutna till Hamas och har tidigare tidigare suttit i israeliskt fängelse under den juridiska provision som möjliggör administrativt frihetsberövade av personer som är inblandade i terroristverksamhet. Kawasmeh har även dömts för terroristbrott och avtjänat ett 10 månader långt straff. Han har dessutom vid minst ett tillfälle arresterats av den palestinska myndighetens säkerhetsstyrkor.

Redan ett par dagar efter kidnappningen förekom det uppgifter i israelisk media om att sökandet fokuserades på två tidigare dömda terrorister som hade varit försvunna från sina hem sedan kidnappningen. Rimligtvis kände israeliska beslutsfattare redan då till namnen på den båda männen, men det var alltså först ikväll som uppgifterna offentliggjordes. Detta är ett led i den psykologiska krigföringen, att sakta men säkert öka pressen på kidnapparna.

Mahmoud Abbas ”viktiga uttalande i Saudiarabien”, som Binyamin Netanyahu nämnde ikväll, syftar till ett tal som Abbas höll i Jedda den 18 juni, i vilket han fördömde kidnappningen. Två dagar senare varnade den palestinske utrikesministern Riad al-Maliki att Abbas var redo att ta drastiska åtgärder om det skulle visa sig att Hamas ligger bakom kidnappningen. Den information som nu har offentliggjorts är bara en liten del av det Israels säkerhetstjänst Shin Bet vet om kidnapparna, och en del av denna information kommer nu förmodligen att delas med de ansvariga i den palestinska myndigheten. Det återstår att se hur Mahmoud Abbas kommer att agera när han får se otvetydiga bevis på att det är Hamas-terrorister som ligger bakom kidnappningen.

Paul Widen

Efrat

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 403Det här inlägget:
  • 1249142Läsningar totalt:
  • 94Läsningar idag:
  • 1040257Besökare totalt:
  • 92Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen