Operation Tzuk Eitan

Sekunderna efter en israelisk flygattack som dödade fem Hamas-medlemmar i Gaza idag.

Sekunderna efter en israelisk flygattack som dödade fem Hamas-medlemmar i Gaza idag.

Efter nästan fyra veckor av raketattacker mot södra Israel som successivt har ökat i omfattning inledde landets försvarsstyrkor IDF inatt en stor militär operation mot terroristorganisationerna i Gaza. Flygvapnet och flottan attackerade underjordiska raketavfyrningsramper, raketlager samt annan infrastruktur tillhörande bland annat Hamas och Islamiska Jihad. Ledare för terroristorganisationerna har också attackerats. Över 50 mål rapporteras ha slagits ut under de tidiga morgontimmarna. De israeliska flyg- och artilleriattackerna har fortsatt i oförminskad styrka under förmiddagen. Det förekommer många uppgifter om skadade palestinier, men dödssiffran är fortfarande mycket låg jämfört med antalet israeliska bombattacker, och alla som har dödats hittills uppges ha tillhört Hamas, enligt organisationens egna uttalanden.

Bara igår avfyrades minst 80 raketer från Gaza mot Israel. Över en miljon israeliska medborgare sitter nu i skyddsrum. Raketlarmet hördes så långt norrut som södra Tel Aviv och Jerusalem, vilket innebär att mer än 3,5 miljoner människor nu bor inom räckhåll för raketterrorismen. Raketförsvarssystemet Järnkupolen har visat sig vara ett effektivt skydd mot inkommande medeldistansraketer, men ungefär 10% av raketerna når ändå sina mål. Även om Israel alltså har hittat sätt att minimera de egna civila förlusterna lever nu mer än en tredjedel av landets befolkning under konstant dödshot. Arméradion har börjat avbryta sina sändningar varje gång raketlarmet ljuder någonstans i landet för att uppmana invånarna i berörda samhällen att söka sig till skyddsrum.

Strax efter lunchtid uppgav Israels premiärminister Binyamin Netanyahu att han har gett IDF instruktioner att agera kraftfullt för att återupprätta Israels avskräckningsförmåga gentemot Hamas, bland annat genom att förbereda en markoperation. Tusentals soldater i reserven har fått mobiliseringsorder. En sådan utökning av operationen kommer dock att ta tid att förbereda och lär därför inte ske förrän om tidigast om några dagar. Netanyahus uttalande ska också tolkas som en varning till Hamas att omedelbart upphöra raketbeskjutningen mot Israel eller riskera konsekvenserna av en markinvasion.

Operationen som inleddes inatt kallas för Tzuk Eitan på hebreiska, som kan direktöversättas som Orubblig Klippa. Det är den sjätte israeliska militäroperationen mot Gazas terroristorganisationer sedan Israels unilaterala militära och civila tillbakadragande från området i augusti 2005. Operation Sommarregn i juni 2006, operation Varm Vinter i februari 2008, operation Gjutet Bly i december-januari 2008-09, operation Eko i mars 2012 och operation Molnstod i november 2012 hade samma syfte som innevarande operation, nämligen att återställa lugnet i det raketterroriserade området i sydvästra Israel som gränsar till Gaza. Däremellen har situationen i området huvudsakligen varit lugnare, men våldstoppar kunde bland annat noteras i maj 2007 och augusti 2010. Raketterrorn, som inleddes redan 2001, har dock varit ihållande, om än tidvis sporadisk. Sedan 2001 har 64 människor dödats, medan hundratals har skadats och tiotusentals har fått psykiska besvär av att tvingas leva under ett ständigt överhängande dödshot. Den ekonomiska skadan som raketterrorn har orsakat är i det närmaste oöverskådlig, eftersom hela tillvaron trasas sönder när ett samhälle stup i kvarten måste rusa iväg och ta betäckning från inkommande raketer.

Flera ministrar i den israeliska regeringen har förespråkat en total israelisk återockupation av Gaza, för att på så sätt nedkämpa Hamas och övriga terroristorganisationer till grunden och få ett slut på den situation som israeliska företrädare i flera år har sagt att man inte tolererar. Detta förslag var på bordet redan i juni 2006 under operation Sommarregn, men då som nu var många israeliska beslutsfattare ytterst tveksamma. Det är inte bara kostnaden och oro över omvärldens fördömanden som ligger bakom denna tveksamhet, utan framförallt det faktum att man då i praktiken skulle erkänna att det unilaterala tillbakadragandet från Gaza i augusti 2005 var ett misstag: det blev varken fred, ökade omvärldssympatier, eller intjänade slantar. Det blev bara mer och mer raketer.

Paul Widen

Efrat


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 662Det här inlägget:
  • 1085312Läsningar totalt:
  • 212Läsningar idag:
  • 889900Besökare totalt:
  • 187Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen