850 raketattacker på en vecka

Bensinmack i Ashdod efter en raketattack den 11 juli. Inga människor skadades.

Bensinmack i Ashdod efter en raketattack den 11 juli. Inga människor skadades.

Strax efter klockan 21:00 på lördagskvällen avfyrade terroristorganisationen Hamas 10 raketer mot Tel Aviv. Sex av dem sköts ner av Israels raketförsvarssystem, medan fyra slog ner i områden utan bebyggelse. Inga människor skadades i den massiva attacken, som var den mest omfattande hittills mot Tel Aviv. I Gaza kunde man dock se ungdomar dansa på gatorna efter att Hamaskontrollerad TV hävdat att raketerna hade orsakat flera dödsfall.

En knapp timme senare rapporterade Israels försvarsstyrkor (IDF) att man hade slagit ut den ramp som raketerna hade avfyrats ifrån. Samtidigt började man uppmana befolkningen i delar av norra Gaza att lämna sina hem och försätta sig i säkerhet längre söderut, då omfattande attacker kommer att riktas mot området under kommande 24 timmar. Rykten har också börjat insistera att den förväntade israeliska markoperationen är mycket nära förestående. Hamas har för sin del uppmanat den palestinska befolkningen i Gaza att inte hörsamma IDF:s uppmaningar och istället stanna kvar i det som inom kort kommer att vara en krigszon.

Under lördagskvällen drabbades även palestinska städer på Västbanken av Hamas raketbeskjutning. En raket slog ner i Hebron och ytterligare två i utkanten av Betlehem. Inga människor uppges ha skadats, men attackerna har föranlett IDF att börja sprida flygblad i området med information på arabiska om hur man bäst skyddar sig under en raketattack.

Den senaste veckan har 850 raketer avfyrats mot Israel från Gaza. 143 av dem har skjutits ner av raketförsvarssystemet, vilket kraftigt har minimerat antalet skadade och dödade. En 75-årig amerikansk turist dog av en hjärtattack under en raketattack på lördagskvällen i Jerusalem, men mirakulöst nog har ingen dödats direkt av raketerna som regnat över större delen av landet. Siffran på antalet skadade är också mycket låg. En israelisk soldat vid gränsen till Gaza Israel uppges dock ha skadats svårt av en granat. Ytterligare sex israeler har skadats lindrigt eller måttligt.

Vid två tillfällen den senaste veckan har norra Israel utsatts för raketbeskjutning från Libanon. Terroristorganisationen Al-Jamaa Al-Islamiya avfyrade minst en raket den 11 juli, som omedelbart bemöttes med israelisk artilleribeskjutning mot avfyrningsområdet. För några timmar sedan slog ytterligare tre raketer ner i norra Israel utanför Nahariya. Israel besvarade elden med 20 artillerisalvor. Hamas tog snabbt på sig ansvaret för attacken och påstod att man hade öppnat en ny front mot Israel. Den libanesiska terroristorganisationen Hizballa uppges dock ha arresterat personerna som låg bakom kvällens raketattack. Hizballa kontrollerar i princip hela södra Libanon och har i dagsläget inget intresse av att starta en konflikt med Israel.

Sedan militäroperationen inleddes för fem dagar sedan har Israel attackerat mer än 1200 mål i Gaza. Dödssiffran där har idag stigit till över 150, medan minst 1000 människor har skadats. Om man betänker att Gaza är ett av världens mest tätbebodda områden och att Israel har släppt hundratals ton bomber den senaste veckan måste man dra slutsatsen att Israel aktivt försöker minimera förlusterna på den palestinska sidan. Hade motivet varit att urskiljningslöst sprida förintelse över Gaza hade man med denna mängd bomber kunnat döda tiotusentals människor. Nu är dock motivet ett annat, nämligen att återställa lugnet i södra Israel, som har utsatts för raketterror från Gaza i över 12 år. Israel attackerar därför företrädare för Hamas och övriga terroristorganisationer i Gaza, samt avfyrningsramper, raketlager, smugglingstunnlar och annan infrastruktur som tillhör terroristorganisationerna. Eftersom denna infrastruktur medvetet är placerad mitt i civila bostadsområden drabbas också oskydliga civila i de israeliska attackerna. Den brutala sanningen är att varje dödad palestinier innebär en propagandaseger för Hamas. Utmaningen för Israel är att krossa Hamas och samtidigt minimera antalet civila dödsoffer.

FN:s säkerhetsråd röstade under lördagen igenom en resolution som uppmanade parterna att omedelbart återgå till eldupphörsavtalet som slöts i november 2012. Inget tyder i nuläget på att detta kommer att ske. I skrivande stund uppges tusentals palestinier i norra Gaza ha börjat lämna sina hem.

Paul Widen

Efrat


Senaste inläggen
Prenumerera

Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 961Det här inlägget:
  • 1033057Läsningar totalt:
  • 178Läsningar idag:
  • 844013Besökare totalt:
  • 165Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen