När sanningen gör sig påmind

Efter en raketattack mot Be'er Sheva (foto: IDF)

Efter en raketattack mot Be’er Sheva (foto: IDF)

70000 människor i Gaza är sedan igårkväll utan elförsörjning efter att en av terroristorganisationen Hamas raketer slagit ut en kraftledning. Israel förser Gaza med elektricitet, men eftersom den söndersprängda kraftledningen ligger inne på Hamas-kontrollerat territorium har det israeliska elbolaget beslutat att i nuläget inte riskera sina anställdas liv och lem för att reparera skadan.

Incidenten belyser raketterrorismens urskiljningslösa karaktär. Detta har också, något otippat, uppmärksammats av Ibrahim Khreisheh, PLO:s representant i UNHRC, FN:s råd för mänskliga rättigheter. I en intervju på palestinsk TV den 9 juli förklarade han att varje raket som avfyras mot Israel är ett krigsbrott, eftersom raketerna riktas mot civila mål. “Det var därför Israel till slut gick till attack mot Gaza.” Men inte nog med detta. Khreisheh noterade även att Israels försvarsstyrkor (IDF) har uppmanat civila palestinier i Gaza att evakuera sina hem innan man har gått till attack. “Om någon dödas i ett sådant fall betraktas det enligt lagen som oavsiktligt snarare än medvetet dödande, eftersom Israel följde [de föreskrivna] juridiska procedurerna,” förklarade han. Ingen bra idé att ansöka om palesinskt medlemsskap i den internationella brottsdomstolen ICC, alltså: risken är stor att det då blir “Palestina” som åtalas, inte Israel.

För minimalt insatta nyhetskonsumenter är det här förstås ingen nyhet, men det är ändå mycket uppseendeväckande att en palestinsk företrädare säger det. En annan palestinsk företrädare som har uppvisat ovanlig uppriktighet är Jamal Nazzal, det styrande Fatah-partiets europeiske talesman. Han har uppmanat terroristorganisationen Hamas att sluta gömma sig i moskéer och sjukhus, eftersom oskyldiga civila palestinier då riskeras att dödas och skadas. Igår höll Fatahs centralkommitté ett sammanträde i vilket det beslutades att omedelbart entlediga Nazzal. “Vår europeiske talesman är en idiot och för inte vår talan. Han måste hålla käften,” sa en av centralkommitténs ledamöter i palestinsk radio efter sammanträdet.

Det borde inte vara så kontroversiellt att säga sanningen, men eftersom det palestinska ledarskapets officiella linje är att Israel bedriver ett folkmord i Gaza blir det lite pinsamt när dess egna företrädare pratar bredvid mun och istället lägger skulden för de civila förlusterna på den palestinska sidan. Detta har naturligtvis noterats internationellt, både av beslutsfattare och bland allmänheten, inte bara för att personer som Khreisheh och Nazzal har börjat slå hål på de egna palestinska propagandamyterna, utan för att den objektiva verkligheten blir allt svårare att förneka. Personer med ett uns av intellektuell heder har full förståelse för Israels agerande när fem miljoner av dess medborgare nu ligger och trycker i skyddsrum. Hamas, å andra sidan, uppfattas mer och mer som den antisemitiska dödskult den faktiskt öppet bekänner sig som.

Paul Widen

Efrat


Senaste inläggen
Prenumerera

Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 2198Det här inlägget:
  • 1033059Läsningar totalt:
  • 180Läsningar idag:
  • 844013Besökare totalt:
  • 165Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen