Regeringsbråk i Israel

Iransktillverkade raketer av den typ som nu avfyras mot centrala Israel (foto: IDF)

Iransktillverkade raketer av den typ som nu avfyras mot centrala Israel (foto: IDF)

Semesterorten Eilat utsattes natten mellan måndagen och tisdagen för en raketattack från Sinai. Två raketer slog ner i staden och skadade minst fem människor. Ett dygn tidigare dödades åtta egyptiska soldater i Al-Arish i Sinai när tre raketer slog ner i militärförläggning. Egyptens militär har vid flera tillfällen de senaste dagarna arresterat terrorister som har försökt smuggla ut raketer från Gaza till Sinai. Attackerna mot Al-Arish och Eilat visar att Israel och Egypten kämpar mot samma fiende.

Israels säkerhetskabinett godtog på tisdagsmorgonen det förslag till vapenvila som hade framarbetats av Egypten. Mellan klockan 9 och 15 avstod därför Israel från alla krigshandlingar, medan Hamas och övriga terroristorganisationer i Gaza avfyrade minst 50 raketer. När det stod klart att Hamas inte var intresserade av någon vapenvila återupptog Israel bombningarna av terroristmål. Ytterligare minst 100 raketer avfyrades mot Israel under resten av dagen. Under kvällen hördes raketlarmet för första gången vid Döda Havet och i jordandalen.

Säkerhetskabinettets beslut att godta vapenvilan var inte populärt bland alla regeringsmedlemmar. Både utrikesminister Avigdor Liberman och vice försvarsminister Danny Danon kritiserade beslutet. De båda ministrarna har vid upprepade tillfällen förespråkat en total israelisk återockupation av Gaza. På tisdagskvällen fick premiärminister Binyamin Netanyahu till slut nog och avfärdade Libermans retorik som “bakgrundsbrus” som allmänheten förväntar sig att han ska ignorera. Danny Danon fick sedan sparken, eftersom har tydligt har visat att han inte har förtroende för regeringens linje.

Sent på eftermiddagen slog en Hamas-raket för andra gången på lika många dagar ut en kraftledning som förser Gaza med elekrticitet från Israel. 20% av Gaza saknar nu ström och lär förbli strömlöst tills striderna upphör. Över 100 av raketerna som de senaste åtta dagarna har avfyrats mot Israel har exploderat inne på Hamas-kontrollerat territorium. Hamas publicerar av begripliga skäl inte uppgifter och hur många palestinier som dödats och skadats av terroristernas egna raketer, men sedan raketterrorn inleddes för 14 år sedan har långt fler palestinier än israeler dödats.

Det första israeliska dödsoffret under den pågående konflikten krävdes under tisdagen, då den 37-årige Dror Chanin dödades av en granat i närheten av gränsövergången Erez. Chanin arbetade som rabbin och befann sig i området för att dela ut mat till israeliska soldater.

Den palestinska dödssiffran ligger på omkring 200. Palestinska källor hävdar att majoriteten av dödsoffren är civila, men precis som under tidigare sammandrabbningar mellan Israel och Hamas bör denna uppgift tas med en stor nypa salt. Organisationen CAMERA har analyserat TV-kanalen Al Jazeeras detaljerade information om alla palestinska dödsoffer och konstaterar att kvinnor bara utgör 12% av dödsoffren, trots att de utgör 50% av befolkningen i Gaza. Vidare utgör pojkar yngre än 15 år bara 13% av dödsoffren, trots att de utgör 50% av den totala manliga befolkningen. Den absoluta merparten av dödsoffren är alltså män och bland dem är 63% i åldersgruppen 16-39, dvs. det som allmänt betraktas som stridför ålder. Åldersstatistiken säger naturligtvis inget om huruvida de dödade personerna på något sätt deltog i stridshandlingar, men den visar tydligt att kvinnor och barn utgör en minoritet av alla dödsoffer hittills.

Paul Widen

Efrat


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 633Det här inlägget:
  • 1085304Läsningar totalt:
  • 204Läsningar idag:
  • 889893Besökare totalt:
  • 180Besökare idag:
  • 3Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen