Markinvasion

Soldaten Eitan Barak, som dödades under den israeliska markinvasionens första timmar (foto: IDF)

Soldaten Eitan Barak, som dödades under den israeliska markinvasionens första timmar (foto: IDF)

Sent igår kväll inledde Israels försvarsstyrkor (IDF) en begränsad markinvasion i Gaza med det uttalade syftet att eliminera tunnlar under gränsen mellan Gaza och Israel. Tidigt på torsdagsmorgonen användes en sådan tunnel av Hamas-terrorister i ett infiltreringsförsök intill kibbutzen Sufa. I en video på IDF:s YouTube-kanal kan man se hur 13 terrorister beväpnade med automatkarbiner och raketgevär klättrar ut ur ett hål i marken. Mycket snart inser de dock att de har upptäckts av israeliska soldater, vilket driver terroristerna till en hastig reträtt. Sekunderna efter att den sista terroristen har försvunnit ner i hålet igen bombas tunnelmynningen av IDF. Hamas hävdar att alla terrorister återvände helskinnade till Gaza, ett påstående som är svårt att ta på allvar med tanke på den massiva explosionen som kan ses på videon.

Beslutet att inleda markinvasionen togs redan i tisdags, efter att Hamas vägrade att godkänna det eldupphörsförslag som hade framarbetats av Egypten. I nuläget är alltså operationens syfte begränsat till att eliminera det mest omedelbara hotet från tunnlarna under gränsen, men Israels säkerhetskabinett har beordrat IDF att vara redo att utöka operationen. Ytterligare 18000 reservister har inkallats, vilket innebär att sammanlagt 70000 israeliska soldater kan sättas in i striderna.

I ett helt unikt uttalade igår lade Egyptens utrikesminister Sameh Shoukri skulden för den pågående konflikten på terroristorganisationen Hamas. “Om Hamas hade accepterat det egyptiska eldupphörsförslaget hade det räddat livet på minst 40 palestinier,” sa Shoukri enligt den egyptiska statskontrollerade nyhetsbyrån MENA, med hänsyftning till antalet palestinier som dödats sedan Hamas avvisade förslaget. Ingen kritik riktades mot Israel i uttalandet. Det är inte bara den egyptiska regimen som nu öppet tar ställning för Israel. Israels premiärminister Binyamin Netanyahu har bland annat prisats i tidningen Al-Ahram, där ledarskribenten Azza Sami ber att Gud ska “ge oss mer människor som Netanyahu i kampen mot Hamas”. (Här kan man notera att namnet “Netanyahu” bokstavligen betyder “Herren ger”.) På egyptisk TV i tisdags sa programvärden Tawfik Okasha att “alla som stödjer Gaza och Hamas är hundar, precis som ledarna i den muslimska brödraskapet”. I en region där annars all skuld reflexmässigt brukar läggas på Israel är detta naturligtvis helt revolutionerande, men samtidigt inte förvånande. Den islamistiska terrorismen som Hamas utgör en del av är nämligen inte bara ett hot mot Israel, utan mot alla människor som inte skriver under på terroristernas extrema agenda. Islamistisk terrorism har alltid främst drabbat andra muslimer. Tusentals muslimer har de senaste åren dödats av andra muslimer i Egypten; hundratusentals i Syrien; miljontals i Irak. I Egypten har sekulära krafter tvingat islamisterna till reträtt, vilket gör att Egpten och Israel står på samma sida i konflikten.

I ett annat unikt uttalande igår uppgav FN:s organ för palestinska flyktingar UNRWA att man har hittat 20 raketer gömda i en av organisationens skolor i Gaza. Att Hamas och övriga terroristorganisationer i Gaza gömmer sig bakom civila har länge varit känt, men det här är första gången som UNRWA erkänner att en av dess lokaler har förvandlats till ett legitimt militärt mål. “UNRWA fördömer starkt den grupp eller de grupper som är ansvariga för placeringen av vapen i en av våra installationer,” hette det i uttalandet. “Detta är en flagrant brott mot dess okränkbarhet under internationell lag […] och äventyrar säkerheten för civila, inklusive våra anställda”.

Raketattackerna mot Israel har fortsatt med oförminskad styrka under morgonen. IDF har uppmanat israeliska civila som bor inom tre kilometers avstånd från Gaza att tills vidare stanna i sina skyddsrum. Inne i Gaza uppges israeliska soldater ännu inte ha trängt in längre än några hundra meter. Operationens fokus är att hitta och förstöra tunnlar, men sporadisk eldgivning från Hamas har hittills resulterat i minst 14 dödade terrorister. En israelisk soldat dödades tidigt imorse, den 20-årige Eitan Barak från Herzliya.

I skrivande stund sammanträder det israeliska säkerhetskabinettet. “Många i det internationella samfundet förstår att det är Hamas och bara Hamas som är ansvariga för den här upptrappningen,” sa Netanyahu när sammanträdet inleddes. “IDF:s höga etiska krav saknar motsvarighet. Vi är inte ute efter att skada en enda oskyldig människa.”

Paul Widen

Efrat


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 618Det här inlägget:
  • 1085316Läsningar totalt:
  • 216Läsningar idag:
  • 889904Besökare totalt:
  • 191Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen