Mycket omfattande tunnelnätverk i Gaza

En av tunnlarna mellan Gaza och Israel som upptäckts de senaste tre dagarna (foto: IDF)

En av tunnlarna mellan Gaza och Israel som upptäckts de senaste tre dagarna (foto: IDF)

Hårda strider har rasat i Gaza sedan den israeliska markinvasionen inleddes för tre dagar sedan. Natten till söndagen dödades 13 israeliska soldater från infanterienheten Golani i stadsdelen Shejaiya i Gaza city. Över 50 soldater skadades också, däribland enhetens befälhavare Ghassan Elian. Nyheten om de svåra förlusterna rapporterades inte förrän sent på söndagseftermiddagen när de stupade soldaternas anhöriga hade kontaktats. Det sammanlagda antalet stupade israeliska soldater står nu vid 18.

Fokus för den israeliska markinvasionen fortsätter att vara det mycket omfattande nätverk av tunnlar som terroristorganisationen Hamas har grävt, både inne i Gaza och under gränsen till Israel. Hittills har de israeliska försvarsstyrkorna (IDF) hittat minst 15 tunnlar med mynningar i Israel. Den längsta var 1.2 km lång. Inne i Gaza är de sedan sammankopplade i ett system som beskrivs som en veritabel tunnelbana. Under en extrainsatt presskonferens på söndagskvällen med anledning av de stupade soldaterna sa Israels premiärminister Binyamin Netanyahu att Hamas har investerat åtskilliga år och enorma resurser i utveckingen av tunnelsystemet. Syftet var att utföra en megaterrorattack, enligt Netanyahu, en koordinerad infiltration från mer än ett dussin tunnlar som hade kunnat få katastrofala följder.

Söndagens hårda strider i och omkring Shejaiya har resulterat i minst 60 palestinska dödsoffer. Dessa uppgifter kommer dock från det Hamas-kontrollerade hälsoministeriet i Gaza och ska därför inte accepteras okritiskt. Utländska reportrar på plats uppger sig ha sett Hamas-terrorister utklädda till kvinnor för att lättare kunna gömma sig bland civila. Stora delar av befolkningen har på IDF:s uppmaning flytt från området, medan Hamas uppges ha upprättat vägspärrar för att förhindra massflykten. Situationen var mitt på dagen så kaotisk att Hamas bad om ett tillfälligt eldupphör för att kunna ta hand om sina stupade. Ett eldupphör fick de också, som de sedan strax bröt mot själva. IDF besvarade all eldgivning som man utsattes för men var i övrigt återhållsamt mellan 13:30 och 17:30.

Hamas jämför situationen i Shejaiya med Sabra och Shatila, de två palestinska flyktingläger i Beirut där en kristen milisgrupp massakrerade hundratals människor i september 1982. Enligt israeliska kanal 2 uppger dock en källa på plats i Shifa-sjukhuset i Gaza att människor nu öppet skriker att Hamas bär skulden för alla dödsoffer som strömmar in. Hamas inrikesministerium har för sin del utfärdat direktiv till aktivister i sociala medier att benämna alla dödsoffer som civila. “Alla som dödas är civila palestinier innan vi talar om deras jihad-status eller deras militära rang,” heter det bland annat på inrikesministeriets hemsida (översatt till engelska av organisationen MEMRI). “Glöm inte bort att alltid lägga till ‘oskyldiga civila’ eller ‘oskyldiga medborgare’ i beskrivningen av dödsoffer från israeliska attacker.” Inrikesministeriet uppmanar också Gazas befolkning att undvika att lägga upp bilder på raketavfyrningar från bostadsområden, samt bilder på “närbilder av maskerade män med tunga vapen”.

Israel uppskattar att Hamas nu bara har kvar hälften av sin raketarsenal, som uppgick till ungefär 10000 raketer innan striderna inleddes. Närmare 1800 raketer har avfyrats sedan dess, medan flera tusen raketer har förstörts i israeliska bombattacker. Eftersom den egyptiska regimen har strypt smugglingen under gränsen mellan Sinai och Gaza kan Hamas inte längre räkna med att fylla på sina raketlager utifrån. Däremot har terroristorgansationen under åren blivit bättre och bättre på att bygga sina egna raketer: raketerna som avfyrades mot Jerusalem och Tel Aviv i november 2012 uppges exempelvis ha varit inhemskt producerade. För att nå den pågående militäroperationens mål måste alltså IDF inte bara eliminera så många raketer som möjligt, utan också försöka förhindra Hamas från att producera ytterligare raketer när striderna väl har upphört (om Hamas då fortfarande är kvar vid makten).

Paul Widen

Efrat


Senaste inläggen
Prenumerera

Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 2417Det här inlägget:
  • 982779Läsningar totalt:
  • 240Läsningar idag:
  • 804252Besökare totalt:
  • 198Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen