Proportionerligt våld

Israelisk artilleribeskjutning på gränsen till Gaza (foto: IDF)

Israelisk artilleribeskjutning på gränsen till Gaza (foto: IDF)

Strax efter lunchtid idag onsdag attackerade israeliska stridsflygplan sjukhuset Al-Wafa i Gaza. Israel har i mer än en vecka hävdat att sjukhuset utnyttjas som militär sambandscentral och vapenlager av terroristorganisationerna Hamas och Islamiska Jihad. Personal och patienter evakuerades från sjukhuset i början av veckan efter ha blivit förvarnade om den förestående attacken av Israels försvarsstyrkor (IDF). I en videoupptagning av händelsen kan man tydligt se sekundärexplosioner, dvs. att attacken utlöste ytterligare explosioner av vapen och raketer som hade gömts av Hamas och Islamiska Jihad inne i sjukhuset. I skrivande stund florerar rykten om att även Al-Shifa, Gazas största sjukhus, har fått evakueringsorder av IDF. En del av Hamas ledarskap uppges i princip ha flyttat in i sjukhusets källare för att försöka undgå att attackeras av IDF, precis som under de två senaste större sammandrabbningarna mellan Israel och Hamas 2008-09 och 2012. Källaren fungerar idag som Hamas högkvarter. Uppgifterna bekräftas av oberoende västerländska journalister.

Precis som under tidigare sammandrabbningar mellan Israel och terroristorganisationen Hamas har Israel vid upprepade tillfällen under den pågående konflikten i Gaza anklagats för att använda oproportionerligt våld. Ofta används den mycket stora disparansen mellan antalet dödsoffer på de båda sidorna som bevis på att Israel överreagerar och att detta agerande strider mot internationell lag. Begreppet proportionalitet i Genèvekonventionen har dock ingenting med antalet dödsoffer att göra, utan syftar på hur mycket våld som används i proportion till det militära värdet av ett givet mål. Om en kulspruta misstänkts vara gömd någonstans i ett bostadshus vore det oproportionerligt att jämna huset med marken och därmed riskera att skada och döda oskyldiga civila. Om 50 medeldistansraketer skulle ha gömts i källaren på samma hus vore det däremot legitimt att förstöra det, även om detta skulle innebära att oskyldiga civila kom till skada eller till och med dödades. En byggnad som används för militära syften är nämligen per definition ett militärt mål. Närvaron av civila förändrar i princip inte denna definition.

Ett sjukhus som uttnyttjas som militär sambandscentral eller högkvarter är alltså ett legitimt militärt mål. Närvaron av civila måste tas i beaktande men är inte absolut avgörande när beslut tas om att gå till anfall. Det militära värdet av målet kan anses ha företräde, i synnerhet om civila har förvarnats och givits tillfälle att evakuera. Att Israel har som praxis att varna civila som befinner sig på eller i närheten av legitima militära mål ska dock inte förväxlas med vad Genévekonventionen faktiskt föreskriver. Att varna civila innebär ju i praktiken att man även varnar fienden, vilket ger dem en chans att förbereda sig eller fly. Detta försätter den attackerande parten i taktiskt underläge, vilket naturligtvis inte Genévekonventionen dikterar. Israel har dock på eget initiativ utvecklat denna praxis för att minimera civila förluster.

Den palestinska dödssiffran ligger idag, efter 16 dagars strider, på 693. Detta kan jämföras med inbördeskriget i Syrien, som bara de senaste sju dagarna uppges ha krävt över 1700 människors liv. Om det urskiljningslösa attackmönstret som man kan se i Syrien hade använts av IDF i Gaza hade den palestinska dödssiffran med största sannolikhet varit minst 100 gånger högre. Faktum är att Israel har operativ kapacitet att bokstavligt talat jämna hela Gaza med marken på mindre än ett dygn. Detta vore dock oproportionerligt och kommer därför inte att hända, men det kan vara värt att ha i åtanke nu när det än en gång har blivit populärt att anklaga Israel för folkmord.

Paul Widen

Efrat


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 1209Det här inlägget:
  • 1085312Läsningar totalt:
  • 212Läsningar idag:
  • 889900Besökare totalt:
  • 187Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen