Krigets fred

Israeliska soldater planerar nästa steg i Gaza (foto: IDF)

Israeliska soldater planerar nästa steg i Gaza (foto: IDF)

I 2 Samuelsboken 11 berättas det om hur kung David kallar till sig hetiten Uria för att få en krigsrapport. Shalom hamilchama, lyder dock texten på hebreiska, dvs. “krigets fred”. Shalom betyder nämligen inte bara fred, utan även framgång, lycka och hälsa. Fred kan således även ett krig sägas ha.

Det pågående kriget mellan Israel och terroristorganisationen Hamas i Gaza har nu gått in på sin 18:e dag. I en opinionsundersökning utförd av israeliska kanal 2 uppger 46% av de tillfrågade att de vill att offensiven ska fortsätta tills Hamas har störtats. 41% anser att operationen bör avslutas när markinvasionens ursprungliga syfte har nåtts, dvs. när Israels försvarsstyrkor (IDF) har förstört det omfattande tunnelsystemet i Gaza med tiotals tunnelmynningar inne på israeliskt territorium. Enligt samma opinionsundersökning uppger 82% av de tillfrågade att de har förtroende för Israels premiärminister Binyamin Netanyahu, en dramatisk ökning med hela 25% på bara en vecka.

Stridsmoralen i Israel är alltså hög och allmänheten har förtroende för det politiska ledarskapets hantering av konflikten. Detta trots att 32 soldater har stupat i striderna på mindre än en vecka, en mycket hög siffra om man jämför med IDF:s senaste markinvasion i Gaza 2009. Det kriget pågick i lite mer än tre veckor men krävde “bara” 10 soldaters liv. Den allmänna uppfattningen att raketterrorn från Gaza måste få ett slut och att man därför har rätten på sin sida gör dock att förlusten av soldaterna ges en mening. 10000-tals människor har närvarat vid begravningarna av soldaterna och besökt deras sörjande familjer.

Situationen bland terroristorganisationerna i Gaza är den rakt motsatta. IDF uppskattar att man har dödat 200-300 Hamas- och Islamiska Jihad-kombattanter, men den politiske kommentatorn Ehud Ya’ari hävdar att denna siffra kan vara så hög som 500. Minst 150 terrorister har tillfångatagits, i vissa fall efter att frivilligt ha överlämnat sig utan strid. Raketlagren i Gaza verkar dessutom vara på väg att tryta, då en nedgång i antalet raketattacker mot Israel har kunnat noteras de senaste dagarna. Detta antas bero på att terroristorganisationerna vill dra ut på striderna och alltså spara sin ammunition så att den räcker längre.

De civila förlusterna har fortsatt att stiga som ett resultat av terroristernas cyniska beslut att försöka gömma sig bakom Gazas befolkning. Hårda stider har utkämpats i staden Beit Hanun, där FN-organet UNRWA driver en skola. Skolbyggnaden har den senaste veckan huserat hundratals människor som har flytt från sina hem. Strax innan klockan 15 på torsdagseftermiddagen uppgav en FN-talesman att en israelisk stridsvagn hade öppnat eld mot skolan. IDF förnekade att man hade riktat eld mot byggnaden men uppgav att det var möjligt att den hade träffats av misstag. Minst 15 människor uppges ha dödats i attacken. Efter påtryckningar erkände FN-talesmannen att han inte med säkerhet kunde säga om IDF låg bakom attacken eller om förödelsen på skolan hade orsakats av en eller flera raketer avfyrade av Hamas, som ju i 10% av fallen inte når Israel och istället exploderar inne i Gaza.

Den palestinska myndigheten var inte sen med att utnyttja händelsen för att utlysa en vredens dag, som av allt att döma redan inleddes på torsdagskvällen. Våldsamma upplopp rapporteras i Jerusalem och Ramalla. De beskrivs som de mest omfattande sedan den andra intifadan bröt ut hösten 2000. I skrivande stund uppges minst 6 människor ha dödats och tiotals skadats. Beväpnade terrorister uppges ha deltagit i upploppen och ska ha öppnat eld mot israelisk gränspolis norr om Jerusalem.

Mitt i detta krig svor Israels nye president Reuven Rivlin under torsdagen trohetseden i en enkel ceremoni i Knesset (Israels parlament). “Vi är samlade här idag inte bara för att lagen föreskriver det, utan också för att framföra ett tydligt budskap till våra fiender,” sa han under sitt korta tal: “Ni kunde inte besegra oss, och ni kommer aldrig att kunna besegra oss”.

Paul Widen

Efrat


Senaste inläggen
Prenumerera

Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 993Det här inlägget:
  • 982779Läsningar totalt:
  • 240Läsningar idag:
  • 804252Besökare totalt:
  • 198Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen