När sanningen inte får sägas

Ett bepansrat trupptransportfordon på gränsen till Gaza (foto: IDF)

Ett bepansrat trupptransportfordon på gränsen till Gaza (foto: IDF)

Sent i tisdags eftermiddag tog sig den italienske journalisten Gabriele Barbati över gränsen från Gaza till Israel. “Ute ur Gaza och långt från Hamas vedergällning: feltänd raket dödade barn igår i Shati. Vittnen: väpnade män skyndade dit och röjde splitter”, skrev han genast på Twitter.

Det han syftade på var en explosion på en lekplats i det palestinska flyktinglägret Al-Shati i måndags. En talesman för Hamas uppgav att tio barn dödades efter att ett israeliskt obemannat flyplan avfyrade en missil mot platsen där de befann sig. Israels försvarsstyrkor (IDF) förnekade emellertid att man skulle ha utfört några attacker i området och hävdade istället att en av terroristorganisationen Islamiska Jihads stora raketer hade feltänt och slagit ner i flyktinglägret. 10-15 % av de över 2900 raketer som har avfyrats av terrorister i Gaza mot Israel sedan den 8 juli har slagit ner inne på Hamas-kontrollerat område. IDF:s förklaring till händelsen är alltså fullt plausibel, men eftersom inga journalister i Gaza bekräftade uppgifterna betraktades de inte som trovärdiga när de nådde nyhetskonsumenter i exempelvis Sverige. Istället betonades Hamas linje, som anklagade Israel för att ha utfört en massaker på barn.

Det var alltså inte förrän journalisten Gabriele Barbati lyckades ta sig ut från Gaza som han vågade rapportera sanningen: barnen på lekplatsen i Al-Shati dödades av en feltänd palestinsk raket. Och inte nog med det: terroristerna röjde sedan undan bevisen och lade skulden på Israel.

Händelsen visar hur rapporteringen från Gaza censureras av journalisterna själva, eftersom de frukar för vedergällning från Hamas om de bryter mot terroristorganisationens mediadirektiv. Det är förbjudet att ta kort på exempelvis väpnade män, döda Hamas-medlemmar och raketavfyrningar. Journalister i Gaza som uttrycker sig kritiskt mot Hamas utsätts för hot och har därför vid flera tillfällen tvingats radera inlägg på Twitter och till och med fått sina redaktörer att ta ner deras artiklar från internet. Det finns därför ytterst få bilder som visar palestinier i Gaza som deltar i stridshandlingar. Inga journalister i Gaza höjer kritiska röster mot Hamas brutala metoder och cyniska användande av mänskliga sköldar. Däremot finns det ett obegränsat antal bilder på skadade och dödade civila och det är precis så Hamas vill ha det. Ett stort antal svenska dagstidningar har helt okritiskt gått terroristorganisationen till mötes och till och med publicerat bilder på döda barn.

När man tar del av nyhetsrapporteringen från Gaza bör man alltså ha i åtanke att Hamas har ett mycket starkt inflytande på den verklighetsbild som förmedlas. När en terroristorganisation bestämmer vad som är lämpligt att rapportera kan naturligtvis journalisterna på plats inte göra anspråk på att vara opartiska.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 13233Det här inlägget:
  • 1103728Läsningar totalt:
  • 79Läsningar idag:
  • 906204Besökare totalt:
  • 78Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen