Början av slutet?

IDF-officeren Hadar Goldin stupade i Gaza den 1 augusti 2014.

IDF-officeren Hadar Goldin stupade i Gaza den 1 augusti 2014.

Tiotusentals människor samlades sent på söndagseftermiddagen i Kfar Saba för att närvara vid begravningen av den israeliske officeren Hadar Goldin. Goldin befarades först kidnappad efter att en palestinsk självmordsbombare i fredags morse dök upp ur en tunnel och attackerade hans patrull i Gaza, varpå två andra soldater, Benaya Sarel och Liel Gidoni dödades. Ytterligare tre eller fyra terrorister rusade sedan fram och sågs släpa med sig Goldin tillbaka ner i tunneln. Det är oklart om han då fortfarande var vid liv eller inte, men israeliska soldater gjorde senare fynd 800 meter in i tunneln som efter DNA-prover visade sig vara delar av Goldins kropp. Dödförklaringen kom dock först sent i lördags kväll. I över ett dygn våndades därför Goldins familj och en stor del av Israels befolkning, då man befarade en upprepning av Gilad Shalits öde, den israeliske soldaten som kidnappades av Hamas 2006 och som sedan hölls fången i över fem år. Det har spekulerats att Goldin kanske själv valde att undvika detta öde genom att detonera en av sina granater.

Den kombinerade självmords- och kidnappningsattacken mot den israeliska patrullen skedde mer än en timme efter inledningen av ett 72 timmar långt eldupphör som framarbetats av FN och USA. Både Israel och terroristorganisationen Hamas hade godkänt eldupphörsförslaget, dock med vissa reservationer. Hamas tog inledningsvis på sig ansvaret för attacken och hävdade att man hade kidnappat en israelisk soldat efter att Israels försvarsstyrkor (IDF), i strid mot eldupphörsförslaget, hade avancerat djupare in i Gaza. IDF uppgav för sin del att truppförflyttningar inte omfattades av eldupphöret och att attacken alltså utgjorde ett flagrant brott mot överenskommelsen. Många i det internationella samfundet lade också skulden för kollapsen av eldupphöret på Hamas.

På fredagseftermiddagen påstod sedan Hamas att attacken hade skett en timme innan eldupphörsförslaget skulle ha påbörjats. Man tog också tillbaka påståendet att man skulle ha lyckats kidnappa en israelisk soldat och hävdade att man hade förlorat kontakten med terroristcellen som utförde attacken. Hamas sade sig därför utgå ifrån att både de egna kombattanterna och den israeliske soldaten hade dödats under det massiva israeliska bombardemanget av området som följde attacken. Uppgifter från Gaza gör gällande att över 100 palestinier dödades i striderna.

IDF inledde igår ett tillbakadragande från Gaza, då man uppger att nästan alla tunnlar som Hamas har grävt under gränsen mellan Gaza och Israel har förstörts. I skrivande stund ska merparten av IDF:s trupper ha återvänt till den israeliska sidan av gränsen. När den sista tunneln är oskadliggjord kommer tillbakadragandet att slutföras. Därmed är dock inte den militära operationen nödvändigtvis slut. Israels premiärminister Binyamin Netanyahu uppger att omständigheterna på marken får avgöra om och hur trupperna kommer att omgrupperas. Om Hamas upphör med sina raketattacker och infiltrationsförsök kommer Israel att ”besvara lugn med lugn”. Om våldet fortsätter kommer dock IDF gå till hårt motangrepp. Israel försöker på detta sätt att förvägra Hamas alla möjligheter att utropa seger: Hamas ska inte kunna göra anspråk på att ha åstadkommit någonting under det månadslånga kriget. Kalkylen är att detta kommer att försvaga Hamas ytterligare i det palestinska samhället. Israels regering tycks dock alltjämt föredra att inte ge Hamas nådastöten, eftersom risken är mycket stor att Gaza då skulle sjunka ner i total anarki, vilket skulle förvärra säkerhetsläget för Israel.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 971Det här inlägget:
  • 1290036Läsningar totalt:
  • 79Läsningar idag:
  • 1079542Besökare totalt:
  • 77Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen