1 död, 39 skadade i dagens bombdåd

En 59-årig kvinna dödades och 39 människor skadades, varav 3 svårt, i eftermiddagens bombattack i Jerusalem. Bomben, som bestod av uppskattningsvis 2 kg sprängämnen packade med skruvar och bultar för maximal skadeverkan, hade placerats i en väska intill en busshållplats och exploderade när stadsbuss nr 74 körde förbi.

Strax efter bombattacken ryktades det om skottlossning vid infarten till Jerusalem, men detta dementerades snart av poliskällor. Vägspärrar sattes dock snabbt upp som ett led i försöken att gripa de ansvariga för dådet. Vittnen säger sig kunna identifiera personen som lämnade väskan med bomben intill busshållplatsen, men ännu har inga misstänkta anhållits.

Precis som morgonens raketattacker mot Ashkelon och Be’er Sheva motiverades eftermiddagens bombattack i Jerusalem förmodligen av den pågående maktkampen i det palestinska samhället. Som väntat fördömdes attacken av den Palestinska myndigheten, medan terroristorganisationen Hamas hyllade den som heroisk. Hamas och den Palestinska myndigheten har dock tagit konkreta steg mot en försoning den senaste tiden, och den Palestinska myndighetens styrelseordförande Mahmoud Abbas har bjudits in till Gaza för samtal med hamasledaren Ismail Haniyeh. Dagens attack kommer att lägga besöksplanerna på is. Därmed försvåras försoningsarbetet mellan de båda parterna, som ju legat i öppen strid med varandra sedan sommaren 2007. De aktörer i regionen som motsätter sig en försoning mellan Hamas och den Palestinska myndigheten, dvs. Iran och Syrien, kan därmed tillfälligt andas ut.

Paul Widen, Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 167Det här inlägget:
  • 1325512Läsningar totalt:
  • 97Läsningar idag:
  • 1112304Besökare totalt:
  • 93Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen