Sporadisk raketbeskjutning under förlängd vapenvila

Karta över södra Israel som visar var raketlarmet ljöd strax innan klockan 22:00 på onsdagskvällen.

Karta över södra Israel som visar var raketlarmet ljöd strax innan klockan 22:00 på onsdagskvällen.

Strax innan klockan 22:00 på onsdagskvällen ljöd raketlarmet i stora delar av södra Israel. Attackerna kom två timmar innan den 72 timmar långa vapenvilan skulle löpa ut och bara några minuter efter att Israel än en gång förklarat sig villig att villkorslöst förlänga vapenvilan med ytterligare 72 timmar. På den israeliska sidan rapporterades inga människor ha skadats i raketattackerna, men uppgifter från Egypten gjorde gällande att en 13-årig flicka ska ha dödats och ytterligare två barn ska ha skadats i en raketattack nära den egyptiska gränsen till Gaza. Det är ännu oklart om raketen avfyrades från Gaza eller Sinai, men explosionen tycks ha skett samtidigt som raketlarmet aktiverades i Israel, bara några kilometer därifrån.

Flera explosioner rapporterades under kvällen från Gaza, men Israels försvarsstyrkor (IDF) utfärdade inga pressmeddelanden, vilken normalt görs efter attacker mot terroristmål i Gaza. Den palestinska delegationen i Kairo kom för sin del inte med något officiellt uttalande om resultatet av de indirekta förhandlingarna med Israel. Terroristorganisationen Hamas förnekade å sin sida att man låg bakom kvällens raketattacker eller att det överhuvudtaget hade avfyrats några raketer mot Israel, medan källor i Gaza uppgav att raketerna hade avfyrats av medlemmar i Fatah och PFLP (varav båda är medlemmar i PLO).

Omkring 23:30 uppgav både PLO och Hamas att vapenvilan hade förlängts, men grupperna var inte överens om hur länge, fem dygn (enligt PLO) eller tre dygn (enligt Hamas). Egypten, som har varit värd för förhandlingarna, bekräftade förlängningen av vapenvilan. Följande halvtimme avfyrades ytterligare raketer mot Israel.

Sammanfattningsvis: palestinska terrorister bryter mot vapenvilan; företrädare för de palestinska terroristerna uppger att vapenvilan har förlängts; palestinska terrorister fortsätter att avfyra raketer. Allt inom loppet av två timmar. I den intensiva och smått absurda händelseutvecklingen kom det inga officiella uttalanden från Israels regering.

Strax efter midnatt uppgav israelisk media att IDF hade fått order om att besvara eldgivningen från Gaza. En halvtimme senare bekräftade IDF:s talesperson att israeliska stridsflygplan hade gått till attack. Samtidigt bekräftades det att Israel tidigare under kvällen ha kommit överens med PLO och Hamas om att förlänga vapenvilan, men eftersom raketbeskjutningen återupptogs strax därpå beslutade man sig för att besvara elden. Vad detta innebär för den förlängda vapenvilan tycks i nuläget bero på hur Hamas väljer att reagera på att Israels återupptagna flygräder. Mycket tyder emellertid på att de israeliska attackerna hittills har varit mycket begränsade i sin omfattning och att de har riktats mot raketramper på öppna fält i Gaza. Det har därför ännu inte förekommit rapporter om dödade eller skadade palestinier, eller ens materiella skador. IDF markerar alltså att inga raketattacker kommer att tolereras, samtidigt som man är noga med att undvika att att människor kommer till skada. Därmed ges Hamas en chans att inte besvara elden, som man hade känt sig tvingad att göra om de israeliska attackerna orsakade palestinska dödsoffer.

Paul Widen

Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera

Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 474Det här inlägget:
  • 1033068Läsningar totalt:
  • 189Läsningar idag:
  • 844022Besökare totalt:
  • 174Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen