…och så lite uppvigling i Sveriges Radio

rodfargDen 16 augusti uppmärksammade Lunchekot protesterna mot ett ovanligt bröllop i Israel mellan en muslim, Mahmoud Mansour, och en judinna, Morel Malcha (som konverterade till islam innan bröllopet, eftersom civila vigslar inte utförs i Israel). ”Starkt hat mot araber bland judiska israeler”, lyder inslagets rubrik på Sveriges Radios hemsida. ”Motståndet är hårt mot giftermålet”, uppger SR:s utsände Christer Fridén.

Organisationen Lehava som ledde protesterna hade hoppats att tusentals människor skulle delta i demonstrationen mot bröllopet, men polisen uppgav i lördags kväll att antalet demonstranter bara låg på omkring 200 personer. En motdemonstration för att uttrycka stöd för bröllopsparet hade lockat till sig en 50-tal människor, medan flera ledande israeliska företrädare och opinionsbildare, däribland president Reuven Rivlin, riktade hård kritik mot Lehavas demonstation och samtidigt lyckönskade bröllopsparet.

Händelsen kan alltså summeras så här: en liten och ytterst marginaliserad organisation protesterar mot ett bröllop mellan en muslim och en jude men lyckas bara mobilisera ett par hundra demonstranter, medan ledande politiker, opinionsbildare och den israeliska allmänheten i stort mycket tydligt markerar att Israel är ett demokratiskt land där man får välja att leva med vem man vill. Slutet gott, allting gott.

Christer Fridén valde emellertid att inte förvirra de svenska radiolyssnarna med fakta, eftersom man då lätt hade kunnat få intryck av att inslaget i allt väsentligt var en ickenyhet. Det här är nämligen ”bara ett fall av anti-arabisk [sic] rasism i Israel”, påstår han och försöker sedan driva hem sin poäng att alla judar hatar araber och vill att de ska dö. Låt oss tålmodigt titta på vart och ett av Fridéns påståenden och se om de stämmer.

”Araber trakasseras regelmässigt vid alla vägspärrar på Västbanken”. Trakasseras: nej. Genomgår identitets- och säkerhetskontroll: ja. Rimligt, med tanke på att flera terroristorganisationer är verksamma på Västbanken och ständigt försöker infiltrera gränsen. Senast idag uppgav Israels säkerhetstjänst att man mellan maj och augusti i år har arresterat 93 palestinier med koppling till en terroristcell som planerade en massiv simultanattack mot Israel för att framprovocera en tredje intifada och störta den palestinska myndigheten på Västbanken. Till och med PLO:s styrelseordförande Mahmoud Abbas tog uppgifterna på största allvar. Så icke Christer Fridén: Israel ägnar sig åt godtyckliga trakasserier av araber bara för att man hatar dem.

”Fotbollslag som rekryterar arabiska spelare uppmanas att sparka dem för att bli rena igen”. Fridén syftar förmodligen på att fotbollslaget Beitar i Jerusalem rekryterade två tjetjenska spelare för ett och ett halvt år sedan. Inte araber alltså, men tillräckligt svartskalliga för Fridéns syften, eftersom en liten del av fotbollsklubbens hejarklack motsatte sig detta. Denna extremistiska falang blev dock genast utesluten ur supportergruppen och precis som under helgens bröllop markerade både politiker och allmänheten att man inte tolererar rasism.

”En grupp rabbiner har uppmanat judar att inte hyra ut till andra än just judar”. Här har Fridén grävt fram en nyhet som är fyra år gammal för att visa precis hur akut det judiska arabhatet faktiskt är. Precis som i andra fall av rasism i Israel möttes uppmaningen av skoningslös kritik, både från politiker och från allmänheten.

”Det finns en allmän misstänksamhet mot allt arabiskt som Israels utrikesminister Avigdor Lieberman satte ord på när han föreslog att alla araber i landet måste svära på att vara lojala med det judiska Israel. Annars riskerar de sitt medborgarskap.” Faktum (ni vet, det där som Fridén inte bryr sig så mycket om) är dock att den nya lagen stipulerar att alla människor som ansöker om medborgarskap i Israel, oavsett religiös eller etnisk bakgrund, måste svära sin trohet till landet. Precis som i USA, alltså. Inte fullt så vidrigt rasistiskt när man tänker efter, eller hur?

”Araber angrips och får glåpord kastade efter sig på öppen gata. En judisk man skriker åt några araber i Jerusalem: Hur många har du [sic] dödat i Syrien idag. [sic] Skäms, ditt djur!” Detta är slutklämmen i Christer Fridéns inslag, där han alltså övergår från vantolkning och grova överdrifter av gamla nyheter till vad som gissningsvis är hans egen erfarenhet av den antiarabiska rasism som han påstår genomsyrar hela Israel. Man undrar dock hur Fridén, som inte talar hebreiska, förstod den judiske mannens glåpord. Råkade han bara ha en tolk vid sin sida precis när detta sades? Och även om så vore fallet och Fridén faktiskt hörde någon häva ur sig detta i Jerusalem, finns det någon seriös journalist någonstans som skulle ta denna enskilda händelse som intäkt för den totala generaliseringen ”araber angrips”? Är Israels samlade arabiska befolkning, över en miljon människor, angripen för att Christer Fridén påstår sig ha hört en jude skrika glåpord efter en arab?

Det finns ett ord för den här sortens ”rapportering” från Israel: uppvigling. Det här är inte ett ärligt försök att förmedla en intressant och oroväckande händelse i Israel (protester mot ett bröllop mellan en muslim och en jude) utan ett medvetet försök att utmåla hela Israel till ett rasistiskt land. När ingressen på hemsidan sätter denna påstådda rasism i kontrast till ”anti-semitiska [sic] strömningar som drar fram över världen” blir man direkt illamående, men man förstår också varför Christer Fridén är så ivrig att övertyga de svenska radiolyssnarna om vilka rasistiska svin de där judarna är: Det blir då med ens så mycket lättare för honom att se sig själv i spegeln.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 3092Det här inlägget:
  • 1331247Läsningar totalt:
  • 71Läsningar idag:
  • 1117095Besökare totalt:
  • 60Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen