Hamas återupptar raketbeskjutningen mot Israel

Delar av en raket från Gaza som sköts ner över Tel Aviv.

Delar av en raket från Gaza som sköts ner över Tel Aviv.

Strax innan klockan 16:00 igår tisdag utsattes den israeliska staden Be’er Sheva för ett raketangrepp från Gaza. Därmed bröts vapenvilan som ingicks mellan Israel och terroristorganisationen Hamas i förra veckan och som förlängdes kvällen innan med ytterligare 24 timmar. En knapp timme efter raketangreppet återupptog det israeliska flygvapnet sina attacker mot terroristinstallationer i Gaza. Detta följdes av ytterligare raketbeskjutning mot israeliska städer under kvällen. Sammanlagt 56 raketer avfyrades från Gaza fram till midnatt, bland annat mot Tel Aviv och Jerusalem. Sex raketer sköts ner av det israeliska raketförsvarssystemet. Över fem miljoner israeliska medborgare tvingades söka sig till skyddsrum. Inga människor rapporteras dock ha dödats eller skadats i attackerna.

Det här var den 11:e gången som Hamas bröt en vapenvila sedan kriget inleddes för lite mer än sex veckor sedan. Inledningsvis förnekade terroristorganisationen att man låg bakom attackerna och gick så långt att man hävdade att inga raketer ens hade avfyrats. Senare på kvällen tog man dock på sin ansvaret för den allt hårdare beskjutningen, som motiverades med att Israel under kvällen hade försökt döda Muhammed Deif, ledaren för Hamas militära gren i Gaza. ”Israel har öppnat helvetets portar”, hette det i ett uttalande från terroristorganisationen. Det är ännu oklart om Deif dödades i attacken. Raketbeskjutningen har fortsatt under natten.

Direkt efter det första raketangreppet beordrade regeringen det israeliska förhandlingsteamet i Kairo att återvända till Israel, då man under lång tid har haft som princip att inte förhandla när man befinner sig under attack. De indirekta förhandlingarna mellan Israel och Hamas hade pågått av och till i lite mer än åtta dagar. Exakt var parterna låg i förhandlingarna när vapenvilan bröts än inte känt: en mängd olika uppgifter har spridits i media utan att kunna bekräftas av oberoende källor. Ibland uppgavs parterna stå i begrepp att ingå en permanent vapenvila, medan det i nästa stund påstods att de indirekta förhandlingarna hade kört fast.

En israelisk militärkälla uppgav sent på tisdagskvällen att IDF har fått order om att förbereda för ytterligare en markinvasion av Gaza.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 772Det här inlägget:
  • 1274630Läsningar totalt:
  • 110Läsningar idag:
  • 1064625Besökare totalt:
  • 110Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen