Hamas och IS

Hamas-terrorister i Gaza förbereder en avrättning av palestinier misstänkta för samarbete med Israel den 22 augusti.

Hamas-terrorister i Gaza förbereder en avrättning av palestinier misstänkta för samarbete med Israel den 22 augusti.

De senaste två dagarna har minst 22 palestinier i Gaza avrättats av Hamas-terrorister efter att ha anklagats för samarbete med Israel. Avrättningarna föregicks av summariska rättegångar, men inga uppgifter har ännu offentliggjorts om hur de anklagade skulle ha samarbetat med Israel. Tidigare under det mer än sex veckor långa kriget har det rapporterats att Hamas har avrättat palestinier som offentligt har protesterat mot terroristorganisationen, då även detta betraktas som en form av samarbete.

Avrättningarna har fördömts av människorättsorganisationen Amnesty International, som kräver att Hamas omedelbart upphäver denna policy. En företrädare för den palestinska myndigheten, Tayed Abdel Rahim, kallade avrättningarna för ”kallblodiga mord” och menade att de påminner om terroristorganisationen IS (tidigare känd som ISIL/ISIS) uppträdande i Irak och Syrien. Israels premiärminister gick tidigare i veckan ännu längre och likställde de båda terroristorganisationerna: ”Hamas är ISIS. ISIS är Hamas”. Uttalandet gjordes på Twitter och åtföljdes av en bild på den amerikanske frilansjournalisten James Foley som nyligen halshöggs i Syrien. Kombinationen av texten med denna bild resulterade i hård kritik, dels för att det uppfattades som respektlöst mot Foleys familj, och dels för att all spridning av bilden (som visar en bakbunden Foley bredvid sin maskerade bödel) innebär en propagandaseger för terroristorganisationen som ligger bakom mordet. Bilden togs därför bort efter några timmar, men ersattes sedan av en bild på en massavrättning av irakiska soldater utförd av maskerade terrorister den 20 juni i år. Intill denna bild lades en bild på maskerade terrorister i Gaza som riktar sina vapen mot en grupp palestinier anklagade för samarbete med Israel, tagen precis innan de avrättades i fredags morse.

I ett samtal med FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon under lördagen upprepade Binyamin Netanyahu detta budskap. ”Igår såg hela världen att Hamas, precis som den islamiska staten, utför offentliga massavrättningar. Dessutom förföljer Hamas religiösa minoriteter, precis som den islamiska staten. De båda gruppernas ideologi förespråkar upprättandet av islamiska kalifat och grupperna använder sig av samma mordiska metoder. Hamas är den islamiska staten och den islamiska staten är Hamas.”

Nu är emellertid sanningen lite mer komplicerad än så. Terroristorganisationen IS betraktar det muslimska brödraskapet (som Hamas är en del av) som en misslyckad organisation. Trots att det muslimska brödraskapet grundandes redan 1928 har det inte lyckats förverkliga sin politiska vision, nämligen återupprättandet av kalifatet. Hamas-styret i Gaza är idag det mest framgångsrika försöket att etablera en lokal islamisk stat med syfte att så småningom ansluta sig till andra islamiska stater under ett enat kalifat, men samtidigt har det visat sig vara svårt för organisationen att i praktiken vara så kompromisslös som den egna stadgan kräver. Exempelvis för man indirekta samtal med Israel, vilket IS tolkar som ett de facto erkännande. Därför betraktar IS officiellt Hamas som medlöpare, fiender som måste nedkämpas för att möjliggöra expansionen av kalifatet som utropades den 29 juni i år.

Faktum är dock att det bara är taktikpreferenser som skiljer de båda terroristorganisationerna åt. Det muslimska brödraskapet/Hamas förespråkar ett stegvist tillvägagångssätt, med etableringen av lokala islamiska stater som sedan ska gå samman under ett enat kalifat, medan IS alltså redan har utropat ett kalifat och nu bedriver en skoningslös kamp för att utvidga sitt territorium. Målsättingen är alltså identisk, liksom brutaliteten, kompromisslösheten och inte minst judehatet.

Binyamin Netanyahus uttalande var det senaste i raden av försök att sätta Israels konflikt med Hamas i ett vidare sammanhang och visa att Israel bekämpar samma sorts terrorister som öppet utmanar västvärlden och halshugger dess medborgare. Detta är ett budskap som Netanyahu har upprepat vid flera tillfällen de senaste veckorna. ”Terrorism har inga gränser”, sa han exempelvis den 3 augusti. ”Idag hotar den Staten Israel; imorgon kommer den att hota era länder”. Budskapet har bevisligen börjat få fotfäste bland beslutsfattare runt om i världen, vilken bland annat kan ses i den ovanligt stora förståelse som många länder har visat för Israels agerande gentemot Hamas. Man inser att Israel står inför en kompromisslös terroristorganisation som inte skyr några medel för att uppnå sina mål. Den profetiska delen av Netanyahus budskap tycks dock vara mer svårsmält, eftersom man faktiskt inte kan föreställa sig att det Israel står inför idag snart skulle kunna bli en verklighet i de egna länderna.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 1369Det här inlägget:
  • 1290038Läsningar totalt:
  • 81Läsningar idag:
  • 1079544Besökare totalt:
  • 79Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen