Ny framgång för Israels kristna befolkning

Kristna israeliska soldater (foto: IDF)

Kristna israeliska soldater (foto: IDF)

Israels inrikesminister Gideon Saar godkände idag tillskottet av en ny kategori i landets befolkningsregister. Israels arabisktalande kristna medborgare har tidigare varit registrerade som araber, men från och med idag har de rätt att istället kalla sig för kristna araméer. Ändringen kom till stånd på begäran av organisationen Forum för Kristen Värnplikt, som företräds av Shaadi Haloul, kristen major i Israels försvarsstyrkor (IDF), och Gabriel Naddaf, präst i den grekisk-ortodoxa kyrkan (som jag har skrivit om tidigare här).

”Detta är ett historiskt beslut i relationen mellan kristna och judar i Israel”, kommenterade en mycket nöjd Shaadi Haloul. ”Det fråntar ett viktigt kort från alla antisemiter och människor som försöker svärta ner det judiska folket och Israel. Det bevisar att Israel är rättfärdigt och att det beskyddar sina minoritetsbefolkningars identitet, till skillnad från alla arabiska länder runt omkring oss”.

Trots att majoriteten av Israels kristna befolkning har arabiska som modersmål är det många som har bevarat sin ursprungliga etniska identitet, exempelvis maroniter och araméer. I befolkningsregistret har de dock registrerats som araber sedan 1948, till skillnad från landets drusiska minoritet, vars ledarskap svor sin trohet till den judiska sidan redan innan Staten Israel utropade självständighet 1948. Druserna har också arabiska som modersmål men registreras ändå i en separat kategori, vilket bland annat innebär att drusiska barn följer en drusisk läroplan i skolan och att alla drusiska män gör värnplikt (vilket Israels araber är undantagna ifrån).

De senaste fyra årens omvälvande händelser i Nordafrika och Mellanöstern har inneburit mycket svåra umbäranden för regionens kristna minoriteter. Israels kristna befolkning har det ojämförbart bättre än sina trosfränder i omkringliggande länder, vilket tydligt avspeglas i att Israel är det enda landet i regionen vars kristna befolkning stadigt ökar i antal. Trots detta har det i princip varit tabu bland arabisktalande kristna israeler att uttrycka sin lojalitet till Staten Israel. Orsaken till detta är att man i första hand har uppfattat sig som en religiös minoritet i det omkringliggande arabisk-muslimska samhället och inte som en nationell minoritet i Israel. I första hand har man alltså velat hålla sig väl med sina muslimska grannar, inte de israeliska myndigheterna. Den dramatiska händelseutvecklingen i regionen har dock fått många kristna att omvärdera sitt förhållningssätt till staten. 2012 grundades därför organisationen Forum för Kristen Värnplikt, som förespråkar full integration för Israels arabisktalande kristna befolkning. Staten Israel ses som en garant för den kristna befolkningens säkerhet och fortlevnad i det heliga landet, något man vill återgälda genom att tjänstgöra i IDF. På lite längre sikt innebär detta ökat inflytande i en rad områden i det israeliska samhället. Företrädarna för Forum för Kristen Värnplikt menar därför att den kristna befolkningen har allt att vinna och inget att förlora på att ge sitt helhjärtade stöd till Staten Israel. Dagens beslutet av inrikesministern att officiellt erkänna kristna araméer som en separat folkgrupp är organisationens hittills största framgång.

Tidigare framgångar, exempelvis den 300-procentiga ökningen av kristna ungdomar som rycker in i IDF, har överlag mötts av mycket positiva reaktioner i Israel. Det är emellertid tydligt att delar av det arabisk-israeliska ledarskapet uppfattar den kristna befolkningens återfunna identitet och självsäkerhet som ett hot mot sin egen maktställning. Denna maktställning är till stor del beroende av att Israels arabisktalande befolkning förblir ointegrerad och därmed marginaliserad i det israeliska samhället. Exempelvis har den kontroversiella arabiska knessetledamoten Haneen Zoabi vid minst två olika tillfällen anmälts för hot och trakasserier mot Forum för Kristen Värnplikts företrädare. ”Alla som gör civil värnplikt borde skämmas”, har en annan arabisk knessetledamot, Jamal Zahalka, sagt, och förespråkat social utfrysning av arabiska ungdomar som frivilligt väljer att tjänstgöra.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 1177Det här inlägget:
  • 1237101Läsningar totalt:
  • 150Läsningar idag:
  • 1028838Besökare totalt:
  • 132Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen