Lögner som kostar liv

Jedan Assad, det senaste offret för det ökande våldet i Jerusalem.

Jedan Assad, det senaste offret för det ökande våldet i Jerusalem.

Tidigt på torsdagseftermiddagen begravdes Jedan Assad, 38, det senaste offret för det ökande våldet i Jerusalem. Han dödades i onsdags när en palestinier förvandlade sin minibuss till ett dödligt vapen och körde över minst 12 människor i centrala Jerusalem. Tillståndet för flera av de skadade är fortfarande kritiskt. När minibussen fick motorstopp hoppade förövaren ut och attackerade tillskyndande polismän med ett järnrör. Polisen öppnade därför eld och dödade honom.

Tusentals människor deltog i begravningen av Jedan Assad i den drusiska byn Beit Jann i Galiléen, där han var hemmahörande. Han efterlämnade en gravid fru och parets treårige son. Griftetal hölls av bland andra Yitzhak Aharonovitch, minister för inrikessäkerhet, och Yonatan Danino, chef för den israeliska polisen och därmed också högsta chef för Assad, som själv var polisofficer.

Onsdagens attack i Jerusalem kom bara två veckor efter en identisk attack bara ett hundratal meter därifrån. Två människor dödades i den attacken. En mycket spänd stämning råder därför i staden och flera israeliska tidningar har börjat kalla situationen för en tredje intifada. Våldsamma upplopp i flera av stadens östra bostadsområden har blivit ett i princip dagligen återkommande fenomen. Situationen förvärras av att både den palestinska myndigheten i Ramalla och terroristorganisationen Hamas i Gaza uppmuntrar våldet. Det palestinska ledarskapet hävdar att protesterna är en legitim reaktion på ett israeliskt lagförslag som bland annat skulle tillåta judar att be när de besöker Tempelberget/Haram al-Sharif. Bara att ett sådant lagförslag diskuteras har fått det palestinska ledarskapet att kräva ett förbud mot att judar överhuvudtaget beträder den heliga platsen, och i brist på ett förbud uppmuntras allmänheten att ta lagen i egna händer. ”Judarna måste till varje pris förhindras från att bestiga Haram al-Sharif [Tempelberget]”, sa PLO:s styrelseordförande Mahmoud Abbas i mitten av oktober. Uttalandet har upprepats gång på gång i statskontrollerad palestinsk TV de senaste veckorna. De dagliga våldsamma upploppen och de sporadiska terroristattackerna bör alltså förstås mot bakgrund av uppfattningen att al-Aksa-moskén är under judisk attack, en uppfattning som är lika frikopplad från verkligheten nu som 1929, då myten först uppstod och spreds och sammanlagt 133 judar fick sätta livet till. 1929 spreds lögnen av stormuftin Amin al Husseini. Idag sprids samma lögn av Mahmoud Abbas. Då som nu dödas människor som en direkt konsekvens av denna lögn.

Låt oss helt kort titta på hur Sveriges Televisions nyhetsprogram Rapport beskriver den senaste tidens händelser i Jerusalem. ”Attackerna sätts i samband med att säkerhetsstyrkorna stängt den stora moskén” hette det i påannonseringen av ett inslag från Jerusalem, som i sin tur avslutades på samma sätt: ”Enligt hans [terroristen som låg bakom onsdagens attack] familjemedlemmar ska han ha beslutat sig för att utföra dådet efter att israelisk säkerhetspersonal stängt av Jerusalems stora moské tidigare på dagen”. Det är oklart exakt vad Rapport-journalisten syftar på när han säger ”Jerusalems stora moské”, men vad som kanske är ännu viktigare är huruvida någon moské i Jerusalem, stor eller liten, hade stängts av israelisk säkerhetspersonal under onsdagen. Svaret på den frågan är nej: ingen moské stängdes av israelisk säkerhetspersonal under onsdagen. Fem dagar tidigare däremot, den 30 oktober, stängdes Tempelberget/Haram al-Sharif för alla besökare under ett knappt dygn i ett desperat försök att förhindra en ytterligare upptrappning av våldsnivån i staden. Beslutet togs efter mordförsöket på Yehuda Glick, en välkänd judisk aktivist och förespråkare för judars rätt att be på Tempelberget. Efter mycket starka påtryckningar från världssamfundet valde man sedan att häva besöksförbudet inför fredagsbönen, men bara för muslimer: judar och andra icke-muslimer fick vänta ytterligare ett par dagar innan de tilläts besöka platsen.

Rapport är alltså än en gång inne och petar i ämnen som dess journalister inte behärskar, vilket får som konsekvens att man helt okritiskt återger terroristens egna motivering (som inte ens stämmer faktamässigt) och därmed sprider en version av Amin al-Hussenis lögn från 1929 om att judarna har gått till attack mot al-Aksa-moskén. Det här är inte bara usel journalistik: en person med minimal historisk kunskap inser att denna lögn kostar liv.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 1248Det här inlägget:
  • 1316070Läsningar totalt:
  • 119Läsningar idag:
  • 1104262Besökare totalt:
  • 114Besökare idag:
  • 0Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen