En olycksbådande fredsprocess

Fatahs fredsansträngningar gentemot Hamas har fortsatt de senaste dagarna, trots förra veckans bombattack i Jerusalem och den upptrappade raketbeskjutningen från Gaza, attacker som Hamas gett sitt gillande. Igår uppgav en talesman för den Palestinska myndighetens styrelseordförande Mahmoud Abbas att man är villig att offra det ekonomiska stödet från USA för att uppnå enighet med Hamas, som man legat i strid med sedan sommaren 2007. I lördags träffade Abbas den högsta representanten för Hamas på Västbanken, Abdel Aziz Dweik. Det var första gången på över ett år som så höga representanter för parterna träffats. Man kom överens om att fortsätta samtalen i Kairo i april.

Målet med samtalen är att uppnå enighet mellan alla palestinska fraktioner inför öppnandet av FN:s Generalförsamling i september. Den Palestinska myndigheten med Mahmoud Abbas i spetsen planerar nämligen att försöka övertyga Generalförsamlingen att erkänna “Palestina” som en självständig stat inom det som missvisande kallas 1967 års gränser, dvs. vapenstilleståndslinjen från 1949.

Som ett steg i sina fredsansträngningar har Mahmoud Abbas också begärt att PLO:s konstitutionskommitté ska sammanträda så fort som möjligt för att formulera ändringar i PLO:s stadgar. Det är ännu oklart vilka stadgeändringar som Mahmoud Abbas hoppas få till stånd, men relevant i sammanhanget är de punkter som fastslår att PLO ska inkludera alla palestinska fraktioner och att organisationen är den enda legitima representanten för det palestinska folket. Konstitutionskommittén har inte sammanträtt sedan Hamas vann det palestinska parlamentsvalet i januari 2006. Hamas är inte medlem i PLO, vilket orsakade en unikt besvärlig situation efter valsegern, inte bara för PLO, vars stadgar alltså inte erkänner legitimiteten av palestinska fraktioner som inte är medlemmar, utan också för Israel och resten av den demokratiska världen, som bara erkänner PLO som palestiniernas legitima representant. Efter valet lades därför alla fredsförhandlingar med Israel på is, eftersom Israel vägrade att ha en dialog med en motpart vars mål var Israels undergång. Västvärlden kunde för sin del inte fortsätta att ge ekonomiskt bistånd till den Palestinska myndigheten, som nu till stor del styrdes av Hamas, en organisation som är terroriststämplad av USA och EU. Över 50% av den Palestinska myndighetens budget försvann därmed i ett svep.

Det ekonomiskt ohållbara samstyret mellan Hamas och Fatah höll bara i ett och ett halvt år. Spänningarna mellan grupperna ökade successivt och nådde sin kulmen i juni 2007, då ett mindre inbördeskrig bröt ut i Gaza. Fatahs ledarskap antingen dödades eller flydde till Israel och Hamas etablerade sitt eget styre, vars legitimitet bara erkänns av Syrien och Iran. Fatah för sin del tog över styret av Västbanken och fängslade en mängd Hamas-medlemmar där.

Den djupa splittringen mellan Hamas och Fatah innebar att det internationella stödet till den Palestinska myndigheten kunde återupptas, nu när terroriststämplade Hamas inte längre ingick i regeringen. Ingen brydde sig om att den nya styret saknade demokratiskt mandat. Omvärlden tycktes resonera att vilket styre som helst är bättre än en kompromisslös islamistisk dödskult, som ju Hamas när allt kommer omkring faktiskt är.

Om Fatah och Hamas mot förmodan skulle lyckas nå en överenskommelse skulle klockan vridas tillbaka till juni 2007 och de ekonomiska sanktionerna mot den Palestinska myndigheten skulle åter träda i kraft. Det palestinska styret skulle visserligen vara enat, men frågan är om FN:s Generalförsamling skulle erkänna ett självständigt “Palestina” om Hamas skulle sitta med i regeringen. Starka krafter motsätter sig dessutom fredsansträngningarna, inte bara USA och EU, där man är mån om att bevara Fatah och PLO som en legitim fredspartner, utan också Iran och Syrien, som skulle förlora sin utpost i Gaza om Hamas (mot all förmodan) skulle välja att anta ett mer pragmatiskt förhållningssätt gentemot Israel. Förra veckans bombattack och raketbeskjutningar var förmodligen, som påpekats tidigare, avsedda att försvåra fredsansträngningarna. I den mån samtalen mellan Fatah och Hamas fortsätter lär därför också terroristattackerna öka.

Paul Widen, Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 96Det här inlägget:
  • 1077060Läsningar totalt:
  • 203Läsningar idag:
  • 882890Besökare totalt:
  • 192Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen