Dödlig attack mot israelisk armékonvoj

Israeliska styrkor på gränsen till Libanon (foto: IDF)

Israeliska styrkor på gränsen till Libanon (foto: IDF)

Strax innan lunchtid idag onsdag avfyrade Hizballah-terrorister fem pansarbrytande missiler mot en israelisk armékonvoj på gränsen mellan Libanon och de israeliskkontrollerade Golanhöjderna. Två soldater dödades omedelbart och sju skadades. I samband med attacken utsattes det omkringliggande området för granatbeskjutning. Ett hus i samhället Ghajar totalförstördes efter en direktträff, men inga människor uppges ha skadats. Beskjutningen av Ghajar kan dock ha varit ett misstag, då övrig granatbeskjutning enbart riktades mot militära installationer.

Hizballah-attacken inträffade i ett tvåfaldigt omtvistat område känt som Har Dov på hebreiska och Sheba’a på arabiska. Enligt FN är det en del av Golanhöjderna och därmed syriskt territorium, ockuperat av Israel sedan 1967. Enligt Syrien är det dock en del av södra Libanon, trots att FN:s säkerhetsråd i juni 2000 konstaterade att Israel hade dragit sig tillbaka från allt libanesiskt territorium i enlighet med säkerhetsrådsresolutionerna 425 och 426. Eftersom Hizballah grundades 1982 i syfte att bekämpa Israels ockupation av södra Libanon har terroristorganisationen sedan Israels reträtt våren 2000 använt sig av det syriska påståendet för att berättiga sin fortsatta existens. När Hizballah vill göra en markering utan att provocera fram en total konfrontation med Israel brukar markeringen göras i Har Dov. “I allmänhet brukar det som händer i Sheba’a stanna i Sheba’a”, förklarade den högt uppsatte reservofficeren Israel Ziv under en presskonferens under eftermiddagen. Israel har nämligen tidigare visat att attacker i området bedöms med en annan måttstock än attacker i andra områden.

Hizballah tog under eftermiddagen på sig ansvaret för attacken och sa i ett uttalande att den var en del i hämnden för “martyrerna i Qunietra”, en referens till förra veckans israeliska attack i Syrien som dödade minst 10 människor, däribland flera högt uppsatta Hizballah-medlemmar och en iransk general. Hizballahs uttalande kallade dagens attack för “ett första meddelande”, vilket tyder på att man planerar ytterligare attacker.

Israel besvarade attacken genom att avfyra minst 50 artillerisalvor mot Hizballah-installationer i södra Libanon. En spansk FN-soldat i den fredsbevarande UNIFIL-styrkan dödades i beskjutningen. I övrigt har inga dödsoffer rapporterats på den libanesiska sidan, vilket kan förklaras av att Hizballah ska ha evakuerat flera positioner innan den israeliska armékonvojen besköts.

Ledande israeliska politiker från höger till vänster utlovade under dagen hårda tag mot både Hizballah, Libanon och Syrien. Den israeliska valrörelsen är i full gång, vilket innebär att inga politiker vill riskera att uppfattas som svaga eller undfallande. Premiärminister Binyamin Netanyahu befann sig i staden Sderot på gränsen till Gaza när attacken utfördes. “Jag vill uppmana dem som nu utmanar oss längs med vår norra gräns att komma hit och beskåda Gaza”, sa Netanyahu innan har fördes i ilfart till militärhögkvarteret i Tel Aviv för överläggningar med det militära ledarskapet. “Förra sommaren utsattes Hamas för sitt värsta nederlag sedan dess grundande och IDF (Israels försvarsstyrkor) är förberedda att agera kraftfullt på alla fronter”. Utrikesminister Avigdor Liberman, som befinner sig på statsbesök i Kina, sa att Israel måste reagera “mycket starkt och oproportionerligt” på dagens attack. Mer förvånande var kanske reaktionerna från Isaac Herzog och Tzipi Livni, ledarna för vänsterkoalitionen Hamachane Hatzioni, som förespråkade en “kompromisslös reaktion på alla kränkningar av Israels suveräna territorium” med hänvisning till Golanhöjderna, som ju världssamfundet betraktar som ockuperat syriskt territorium.

En talesperson för USA:s utrikesdepartement fördömde under kvällen Hizballahs attack och förklarade att USA ställer sig bakom Israels rätt till självförsvar. Samtidigt uppmanades alla parter att respektera den blåa linjen (gränsen mellan Israel och Libanon), samt att avstå från handlingar som riskerar att ytterligare trappa upp situationen.

Efter ett flera timmar långt sammanträde rapporteras Israels säkerhetskabinett ha beslutat att inte eskalera situationen. Man beslutade även att skolor i norra Israel kommer att hålla öppet som vanligt imorgon torsdag. Israels enda skidanläggning på berget Hermon kommer också att ha vanliga öppettider.

I skrivande stund möts FN:s säkerhetsråd för att diskutera situationen.

Paul Widen

Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 376Det här inlägget:
  • 1077066Läsningar totalt:
  • 209Läsningar idag:
  • 882896Besökare totalt:
  • 198Besökare idag:
  • 3Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen