Fakta? Vem bryr sig om fakta?

Binyamin Netanyahu och Barack Obama (foto: Vita Huset)

Binyamin Netanyahu och Barack Obama (foto: Vita Huset)

För lite mer än två veckor sedan skrev jag att den amerikanska administrationen “var som tagen på sängen” när den nåddes av nyheten att Israels premiärminister Binyamin Netanyahu hade bjudits in av det amerikanska representanthusets talman John Boehner för att tala inför en samlad amerikansk kongress. Talespersoner för både Vita Huset och USA:s utrikesministerium gjorde gällande att administrationen inte hade informerats i förväg, i strid mot rådande etikettsregler, en uppgift som återgavs okritiskt i den intensiva rapporteringen kring kontroversen under nio långa dagar. Den 30 januari utfärdade emellertid New York Times en rättelse av en relaterad artikel som fundamentalt ändrade på hela händelseförloppet: “En tidigare version av den här artikeln uppgav felaktigt tidpunkten då Israels premiärminister Binyamin Netanyahu accepterade talman John A. Boehners inbjudan att tala inför kongressen. Han accepterade efter att administrationen hade informerats, inte före”.

Netanyahu hade alltså inte armbågat sig in i finrummet, som hans belackare föraktfullt hade påstått. Han hade accepterat en inbjudan som både republikaner och demokrater stod bakom, helt enligt rådande etikettsregler (när han talade inför kongressen 1996 och 2011 bjöds han också in av talmannen). Vita Huset informerades och sa ingenting, men efter att nyheten hade blivit känd for man medvetet med osanning och sa att man inte hade informerats, för att på så sätt framställa Netanyahus besök som en medveten skymf mot presidenten.

Bilden av Netanyahu som en stor knöl hade dock nio hela dagars försprång och har etsat sig in i många människors medvetande, även om de nu rationellt inser och tillstår att denna bild är helt fel. Än en gång ser vi alltså Obamas läckspänningstaktik i aktion: en grov överdrift eller rentav en fullfjädrad lögn får sin önskade effekt även när det så småningom framkommer att uppgiften var fel. Röster höjs nu till och med bland Netanyahus starkaste sympatisörer som uppmanar honom att stanna hemma och flera ledande demokrater uppger att de inte ämnar närvara under Netanyahus tal.

Talet väntas fokusera på det lagförslag som egentligen är kontroversens grundorsak, ett lagförslag som bland annat skulle kräva kongressens godkännande av en eventuell överenskommelse mellan P5+1-gruppen och Iran beträffande landets misstänkta kärnvapenprogram. Netanyahus närvaro riskerar nu istället att underminera lagförslaget, vilket gör att han står inför ett val mellan två dåliga möjligheter: att stanna hemma för att inte göra saken värre men därmed också gå miste om tillfället att påverka omröstningen i denna ödesfråga, eller att åka ändå och hoppas att talet har önskad effekt men samtidigt riskera att det istället får rakt motsatt effekt.

Netanyahu är en beryktad schackspelare, vilket gör att vi har goda anledningar att förvänta oss både en och två oväntade vändningar i den här kontroversen innan det blir tal om schackmatt. Han har goda möjligheter att påverka stämningsläget i kongressen eftersom en bred majoritet bland både republikaner och demokrater delar hans oro över Obamas linje i förhandlingarna med Iran. Obamas synnerligen fula spel kan dessutom komma att bli honom till last, speciellt om Netanyahu inte ger tillbaka med samma mynt utan framställer sig själv som oförvitlig och hunsad. Sist men inte minst är Netanyahu en mycket god orator och fick under sitt tal 2011 fler stående ovationer av den samlade kongressen än Obama någonsin fått där. Obamas fulspel visar dock att han inte längre skyr några medel för att driva igenom ett avtal med Iran, den utrikespolitiska framgång som han har arbetat på i över sex år. Netanyahu har för sin del arbetat lika ihärdigt för att förhindra att Iran skaffar sig kärnvapen och fruktar att det avtal som nu håller på att utformas kan komma att förverkliga hans värsta mardrömmar.

Paul Widen

Jerusalem

Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 535Det här inlägget:
  • 1095033Läsningar totalt:
  • 181Läsningar idag:
  • 898473Besökare totalt:
  • 168Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen