Bakslag för extremhögern och extremvänstern

Knesset, Israels parlament.

Knesset, Israels parlament.

Det israeliska parlamentet Knessets centrala valberedning diskvalificerade idag två politiker, Hanin Zoabi och Baruch Marzel, från att ställa upp i nyvalet den 17 mars. De båda politikerna har gjort sig kända för sina extremistiska ståndpunkter, Zoabi (som representerar det arabiska partiet Balad) för sitt ogenerade hat mot staten Israel, och Marzel (som kandiderar för det nybildade partiet Yachad) för sin kompromisslöst antiarabiska hållning. Zoabi deltog exempelvis i det misslyckade försöket i maj 2010 att bryta sjöblockaden av Gaza och var ombord på fartyget Mavi Marmara och arresterades av israeliska kustjägare. Marzel har för sin del gjort sig ökänd för att bland annat leda demonstrationer med israeliska ultranationalister genom arabiska samhällen och för att uppmuntra trakasserier och till och med våld mot politiska motståndare.

För att diskvalificeras från att ställa upp i ett val måste det emellertid kunna styrkas att kandidaten har brutit mot Israels generösa vallag, och det anser nu valberedningen att både Zoabi och Marzel har gjort. Vallagen förbjuder bland annat en kandidat från att öppen stödja väpnad konflikt mot staten Israel, vilket valberedningen menar att Zoabi gjorde den gångna sommaren när hon försvarade kidnappningen av tre israeliska ungdomar på Västbanken (som senare hittades mördade). Detta och flera andra uttalanden ledde till att hon utestängdes från Knesset i sex månader, vilket innebar att hon under denna tidsperiod inte fick uttala sig i kammaren eller i några utskott.

Till skillnad från Hanin Zoabi har Baruch Marzel aldrig suttit i Knesset. I sin ungdom var han aktiv i det numera terroriststämplade extremhögerpartiet Kach och har sedan dess varit frontfigur för fyra olika partier på den yttersta högerkanten, dock utan att någonsin lyckas ta sig över valtröskeln. Nyligen värvades han dock till den nybildade partiet Yachad, där hans namn ligger på fjärde plats på valsedeln. I de flesta opinionsundersökningar får Yachad fem platser, vilket innebär att Marzel har goda chanser att väljas in i Knesset. Israels vallag förbjuder dock rasism och på den punkten anser valberedningen att Marzels retorik vid flera tillfällen tydligt har övergått i rasistiskt hat.

Valberedningens ledamöter var mer ense beträffande Hanin Zoabis diskvalificering (27-6) än Baruch Marzels (17-16), men Israels justitiekansler Yehuda Weinstein är kritisk mot båda besluten och menar att bevisningen mot kandidaterna är otillräcklig. För att vinna laga kraft måste valberedningens beslut först godkännas av högsta domstolen, där frågan kommer att avgöras den 17 februari. 2013 försökte valberedningen också diskvalificera Zoabi, men den gången ogiltigförklarades beslutet av högsta domstolen. Chansen är alltså ganska god att valberedningens hårda linje också denna gång ogiltigförklaras av högsta domstolen och att man låter de båda extremisterna hållas.

Paul Widen

Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 294Det här inlägget:
  • 1077080Läsningar totalt:
  • 223Läsningar idag:
  • 882909Besökare totalt:
  • 211Besökare idag:
  • 3Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen