“Abbas har alltid tagit avstånd från våld…”

Palestinsk våldspropaganda publicerad på Fatahpartiets officiella Facebooksida den 9 februari 2015.

Palestinsk våldspropaganda publicerad på Fatahpartiets officiella Facebooksida den 9 februari 2015.

Ett uppmärksammat rättsfall i New York som pågått sedan 2004 fick igår sin avslutning när den palestinska befrielseorganisationen PLO samt den palestinska myndigheten (PA) befanns vara ansvariga för sex terroristattacker i Israel mellan 2001 och 2004. 33 människor dödades och mer än 450 skadades i attackerna, däribland ett antal amerikanska medborgare. En federal lag från 2001 gör det möjligt för amerikanska medborgare som drabbats av internationell terrorism att begära skadestånd genom amerikanska domstolar. Den israeliska medborgarrättsgruppen Shurat HaDin spelade en nyckelroll i den utdragna rättsprocessen genom sitt juridiska stöd till de fyra dödsbon och tio familjer som var målsägande. Det sammanlagda skadeståndet som PLO/PA utdömdes att betala uppgår till mer än fem och en halv miljarder svenska kronor.

Rättegången handlade inte i första hand om skulden för terroristattackerna, eftersom den redan hade fastställts av israeliska domstolar. Istället låg fokus på det yttersta ansvaret, frågan om vem som hade beordrat attackerna. Bevisföringen handlade i stor utsträckning om pengar och hur PLO/PA betalar personer som var direkt inblandade i terroristattackerna. Försvaret hävdade i sin slutplädering att terroristerna hade agerat på egen hand och inte på order från PLO/PA. Detta avfärdades dock av målsägandens advokat Kent Yalowitz. “Om du har en policy som säger: ‘Om du utför en terroristattack behåller du jobbet, blir befordrad och fortsätter att få din lön utbetald när du sitter i fängelse’, då avslöjar det något om vem du är och vad du tror på”, sa han i sin slutplädering.

Även om organisationen Palestinian Media Watch sedan 1996 systematiskt har kartlagt inte bara den palestinska myndighetens våldsamma antiisraeliska och antisemitiska uppvigling, utan också det palestinska myndighetens policy att betala ut skottpengar till palestinska terrorister, går det inte att överdriva betydelsen av att det nu är juridiskt fastslaget att PLO/PA bär det yttersta ansvaret för flera terroristattacker så sent som 2004. Amerikansk lagstiftning förbjuder utbetalning av bistånd till stater och organisationer som är inblandade i terrorism och flera tongivande amerikanska kongressledamöter har länge pläderat för ett omedelbart stopp på det ekonomiska stödet till den palestinska myndigheten just av denna anledning. Hittills har dock motståndarna till förslaget hävdat att det inte kan bevisas att PLO/PA är inblandade i terrorism, ett påstående som vederlades i och med gårdagens dom.

Svenska medier tycker som bekant att det eviga tjatet om den palestinska myndighetens antisemitiska våldsglorifiering är fruktansvärt ointressant. När Sveriges utrikesminister Margot Wallström ännu en gång konfronterades med de besvärliga uppgifterna inför den palestinske ledaren Mahmoud Abbas sverigebesök tidigare i februari sa hon kort och gott att hon “avböjer att kommentera vad som står på politiska partiers hemsidor i andra länder”. Samtidigt hävdade hon bestämt att Abbas “alltid har tagit avstånd från våld”. Samma dag som hon sa detta publicerade Abbas eget parti Fatah (som helt dominerar både PLO och den palestinska myndigheten) bilder som både glorifierade raketattacker mot Israel och utlovade ytterligare attacker. Problemet är alltså inte att Margot Wallström saknar fakta: problemet är att hon medvetet väljer att bortse från fakta som bokstavligen ligger bara två, tre musklick bort och istället leder den svenska regeringens ansträngningar att skjuta till ytterligare 1,5 miljarder svenska skattekronor i bistånd till den palestinska myndigheten.

Paul Widen

Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 498Det här inlägget:
  • 1085400Läsningar totalt:
  • 25Läsningar idag:
  • 889983Besökare totalt:
  • 23Besökare idag:
  • 1Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen