Den kalla logiken bakom en raketattack

Iransktillverkade raketer som försöktes smugglas till Gaza i juli 2014 (foto: IDF)

Iransktillverkade raketer som försöktes smugglas till Gaza i juli 2014 (foto: IDF)

Igår kväll utförde den palestinska terroristorganisationen Islamiska jihad en raketattack mot Israel. Raketen slog ner i närheten av samhället Gan Yavne, ungefär halvvägs mellan Gaza och Tel Aviv. Tiotusentals människor i omkringliggande städer och samhällen skyndade till skyddsrum. Raketen uppges dock ha exploderat i ett obebyggt område och inte ha orsakat några skador. Motstridiga uppgifter om flera explosioner samt det faktum att raketlarmet också ljöd i samhällen längre inåt landet kan tyda på att mer än en raket avfyrades.

Under natten besvarade Israel raketattacken genom att angripa fyra installationer i södra Gaza som kontrolleras av Islamiska jihad. Inga människor uppges ha kommit till skada.

Bakgrunden till attacken är enligt den londonbaserade tidningen Asharq Al-Awsat en maktkamp inom Islamiska jihad. Terroristorganisationen finansieras helt av Iran, men den senaste tiden har relationen svalnat avsevärt pga Islamiska jihads ovilja att fördöma den saudiarabienledda militäroffensiven i Yemen. Islamiska jihads medlemmar ska därför inte ha fått ut någon lön på tre månader. Istället uppges Iran nu finansiera gruppen as-Sabirin, som brutit sig ur Islamiska jihad och som leds av en av terroristorganisationens tidigare befäl. Det är ännu oklart vilken av de två rivaliserande fraktionerna som låg bakom gårdagens raketattack, men det tycks alltså stå klart att attacken främst var ett uttryck för en intern maktkamp.

Detta leder oss till Israels policy, som sedan flera år tillbaka är att hålla terroristorganisationen Hamas ansvarig för alla attacker mot Israel som utgår från Gaza. Hamas har effektiv kontroll över hela området och har visat god motivation att upprätthålla disciplin bland de många terroristorganisationerna som är aktiva där. En central komponent i denna motivation är den smärta som Israel åsamkar Hamas varje gång en raket avfyras mot Israel, oavsett vem som avfyrat den. Israel bombar nämligen då infrastruktur som tillhör Hamas, som i sin tur skyndsamt ger en åthutning (eller en kula i huvudet) åt den som avfyrade raketen. På detta sätt har södra Israel de senaste åren åtnjutit kortare perioder av relativt lugn, trots att Gaza ligger helt inpå knuten och alltså varken lider nöd på raketer eller antisemitiska folkmordsvisionärer.

Den här smått makabra ekvationen rubbas emellertid när terroristerna börjar käbbla sinsemellan, vilket befolkningen i sydvästra Israel fick erfara igår kväll. Plötsligt, efter mer än nio månader av nästan totalt lugn, avfyras en raket, och inte vilken raket som helst, utan en såkallad Grad-raket som når halvvägs till Tel Aviv. Bevisligen vill alltså någon att Israel ska gå till motangrepp på ett sätt som gynnar den som avfyrade raketen. Det här är naturligtvis ett spel med mycket höga insatser, eftersom Israel normalt attackerar Hamas efter varje raketattack. Även denna gång hette det också i det officiella uttalandet från Israels försvarsstyrkor att man håller Hamas ansvarig för alla attacker som utgår från Gaza, men ändå beskonades Hamas under nattens bombningar. Istället inriktade sig Israel på Islamiska jihads installationer. Det är inte omöjligt att en rutinerad terrorist med lite is i magen kallt räknade med att Israel inte vill riskera en eskalering och därför kommer att undvika att attackera Hamas om det framgår tydligt att raketen avfyrades av terrorister med anknytning till Islamiska jihad. Hamas uppskattade förstås Israels gest och uppges ha arresterat de ansvariga för raketattacken. Terroristorganisationen ska också ha meddelat Israel genom en tredje part att man inte är intresserad av en eskalering.

Paul Widen

Jerusalem


Senaste inläggen
Prenumerera
Fyll i fälten nedan, så kommer du att få ett e-postmeddelande när det finns något nytt att läsa på sidorna!

Alla fält måste fyllas i!

Vi kommer att hålla din e-postadress 100% säker och inte förmedla den till annan part.

Arkiv:
Kategorier:
Besöksstatistik
  • 813Det här inlägget:
  • 733776Läsningar totalt:
  • 80Läsningar idag:
  • 590222Besökare totalt:
  • 70Besökare idag:
  • 2Besökare online nu:
  • 22 maj, 2013Sedan:
Nyheter
Analyser
Krönikor
I marginalen
Meddelanden
Smultronställen